"Μπέρδεμα" με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα αμερικάνικα πανεπιστήμια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
"Μπέρδεμα" με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα αμερικάνικα πανεπιστήμια
Τα αμερικάνικα πανεπιστήμια δεν έχουν ενιαία στάση όσον αφορά τα μέτρα προστασίας.

Υποχρεωτικό υγειονομικό διαβατήριο ή όχι, υποχρεωτική ή προαιρετική χρήση μάσκας: τα αμερικανικά πανεπιστήμια που ετοιμάζονται να ανοίξουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα έχουν τα ίδια όπλα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα μολύνσεων από την Covid-19 που προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με μια καταγραφή που πραγματοποίησε το ειδικευμένο μέσο ενημέρωσης The Chronicle of Higher Education, μόνο 726 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σε σύνολο περίπου 4.000) απαιτούν προς το παρόν εμβολιασμό κατά της Covid-19 τουλάχιστον για ένα μέρος των φοιτητών ή/και των υπαλλήλων τους.

Ένα μεγάλο μέρος των πανεπιστημίων αυτών βρίσκονται στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ή στη δυτική ακτή, συχνά σε πολιτείες οι οποίες ψήφισαν τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2020.

Η Καλιφόρνια είναι παράδειγμα υποδειγματικού μαθητή: στο περίφημο Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος Άντζελες όπως και στο Μπέρκλεϊ και σε όλα τα άλλα του δικτύου, όσοι σπουδάζουν, εργάζονται ή ζουν στην πανεπιστημιούπολη θα πρέπει να είναι "πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα των μαθημάτων για το φθινοπωρινό εξάμηνο" αποφάσισε η προεδρία τον Απρίλιο.

Με την πρόσφατη αναζωπύρωση των μολύνσεων να συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, η διοίκηση του UCLA ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου πως όλοι όσοι συχνάζουν στους χώρους του θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε τεστ μία φορά την εβδομάδα, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα κτίρια, "σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες που εφαρμόζονται στην κομητεία του Λος Άντζελες", διευκρίνισε στο AFP o Μπιλ Κίσλιουκ, υπεύθυνος των σχέσεων με τον Τύπο στο UCLA.

Αντίθετα, στο Τέξας, το Πανεπιστήμιο του Όστιν απαγόρευσε την επιβολή του εμβολιασμού ή της χρήσης μάσκας στους περίπου 51.000 φοιτητές του: ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, Γκρεγκ Άμποτ, εξέδωσε ήδη διάταγμα που απαγορεύει σε οποιαδήποτε κυβερνητική οντότητα που λαμβάνει δημόσιο χρήμα να απαιτεί τέτοια υγειονομικά μέτρα.

"Θα μας ζητήσουν να διδάξουμε με φυσική παρουσία σε αμφιθέατρα όπου οι φοιτητές δεν θα έχουν την υποχρέωση να εμβολιαστούν. Αν και εγώ έχω εμβολιαστεί, αυτό μοιάζει να είναι ελάχιστα ασφαλές με την παραλλαγή Δέλτα", λέει η Τζέιμι Ο' Κουίν, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όστιν, που θα ήθελε τα μαθήματα να διεξάγονταν εξ αποστάσεως.

"Είμαι πολύ ανήσυχη με την ιδέα ότι θα επιστρέψουμε στο πανεπιστήμιο", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Όλοι οι φίλοι μου που πρέπει να διδάξουν με φυσική παρουσία είναι τρομοκρατημένοι, μιλάμε γι΄αυτό όλη την ώρα", λέει η νεαρή γυναίκα.

Παραδόξως το γειτονικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεντ Έντουαρντς, έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποδεικτικό εμβολιασμού από τους φοιτητές του.

Σε τουλάχιστον μια δωδεκαριά αμερικανικές πολιτείες απαγορεύεται στα δημόσια πανεπιστήμια να απαιτούν τον εμβολιασμό κατά της Covid, όπως η Νότια Καρολίνα, ένα άλλο προπύργιο των Ρεπουμπλικανών. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θέλει να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα κτίριά του αλλά αναγκάστηκε να κάνει πίσω στις αρχές Αυγούστου, όταν ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας έκρινε πως το μέτρο αυτό είναι παράνομο.

"Οι παρεμβάσεις των πολιτειών που εμποδίζουν την εφαρμογή δοκιμασμένων και αποτελεσματικών εργαλείων δημόσιας υγείας, την ώρα μάλιστα που οι μολύνσεις Covid-19 αυξάνονται, μας οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή", ανέφεραν η Ένωση αμερικανικών πανεπιστημίων για την υγεία και άλλοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθούν οι υγειονομικοί κανονισμοί για την υποχρέωση εμβολιασμού και χρήσης μάσκας. Το αίτημά τους απορρίφθηκε, όμως άλλες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη μεσοδυτική αυτή πολιτεία και αλλού.

Για την Ανίφα Κουτόν, μια 20χρονη φοιτήτρια Χημείας στην πανεπιστημιούπολη αυτού του πανεπιστημίου στο Μπλούμινγκτον, αυτή η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι "γελοία, για τον απλούστατο λόγο ότι το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και άλλα δημόσια πανεπιστήμια ζητούν ήδη από τους φοιτητές να έχουν εμβολιαστεί απέναντι σε άλλες ασθένειες όπως η παρωτίτιδα, η ιλαρά ή η ερυθρά". "'Αρα δεν μου προκαλεί έκπληξη το ότι ζήτησαν από τους φοιτητές να έχουν εμβολιαστεί" κατά της Covid-19, εξηγεί η νεαρή γυναίκα, που θέλει να μπει στην ιατρική σχολή.

Όπως λέει η Ανίφα, η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών στη σχολή της ακολούθησε τους υγειονομικούς κανόνες από την αρχή της πανδημίας.

Στους 360 από τους 380 φοιτητές που επέβλεψε το καλοκαίρι στη διάρκεια ενός προγράμματος υποστήριξης, "μόνο δύο ζήτησαν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό", για θρησκευτικούς λόγους ή για λόγους υγείας, υπογραμμίζει.

Ακόμη κι αν δεν αισθάνονται όλοι οι φοιτητές απαραίτητα την ανάγκη να εμβολιαστούν, "δεν νομίζω ούτε και πως φοβούνται. Μάλλον [σκέπτονται]: 'ΟΚ, εμβολιάζομαι για να μην κολλήσω Covid και να μπορέσω να επιστρέψω σε μια ζωή λίγο πολύ κανονική'".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider