COVID-19: Ισχυρότερη ανοσοποίηση με τον εμβολιασμό απ’ ότι με τη νόσηση δείχνει νέα έρευνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
COVID-19: Ισχυρότερη ανοσοποίηση με τον εμβολιασμό απ’ ότι με τη νόσηση δείχνει νέα έρευνα
Η ομάδα τους αξιολόγησε τα επίπεδα αντισωμάτων COVID-19 σε περισσότερα από 26.000 δείγματα αίματος από εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα, μαζί με άτομα που είχαν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι της COVID-19 έχουν πολύ ισχυρότερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του Sars-Cov-2 από ό, τι εκείνα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως καταδεικνύει, τα εμβολιασμένα άτομα έχουν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, από αυτά των ατόμων που αναρρώνουν από συμπτωματική COVID-19.

Επιπλέον, ενώ το 99,4% των εμβολιασμένων ατόμων ήταν θετικά για αντισώματα που καταπολεμούν την COVID σε δείγματα αίματος μόλις έξι ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο αντίστοιχος αριθμός μειώθηκε σε λίγο κάτω από το 76% για τα άτομα που ανάρρωναν από τη λοίμωξη.

«Πρόκειται για μια ενθαρρυντική μελέτη που επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 παρέχει ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τη μόλυνση», δήλωσε ο ειδικός για την COVID-19 Dr. Eric Cioe-Peña, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικά επίπεδα αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή μόλυνση.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορές στην ανοσοαπόκριση που ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο. Αυτό είναι πιθανώς το αποτέλεσμα διαφορικών αναλογιών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη», σημείωσε ο ιολόγος, Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security, στη Βαλτιμόρη.
Η νέα έρευνα διεξήχθη από τον Noam Shomron, επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, και τη Δρ Adina Bar Chaim, από το Ιατρικό Κέντρο Shamir στο Τελ Αβίβ.

Η ομάδα τους αξιολόγησε τα επίπεδα αντισωμάτων COVID-19 σε περισσότερα από 26.000 δείγματα αίματος από εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα, μαζί με άτομα που είχαν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19.

Διαφορές ανάλογα με την ηλικία

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τη νόσο.

Μεταξύ αυτών που ήταν άνω των 51 ετών, τα επίπεδα αντισωμάτων βρέθηκαν να είναι υψηλότερα στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων, η οποία συμβαίνει γύρω από αυτήν την ηλικία και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στους άνδρες, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων ξεκινώντας από τα 35, πιθανώς σχετιζόμενη με αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης και την επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνολικά, οι νεαροί ενήλικες είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που διήρκεσαν περισσότερο, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους εμβολιασμένους ενήλικες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, σε νεαρούς ενήλικες, η υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων οφείλεται συνήθως σε ισχυρή ανοσοαπόκριση, ενώ σε ηλικιωμένους συνήθως υποδηλώνει υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με σοβαρή ασθένεια.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να έχουμε μια εις βάθος κατανόηση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάρρωση από COVID-19 και στο εμβόλιο», έγραψαν από κοινού οι δύο κύριοι συγγραφείς σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο medRxiv, που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους καθηγητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider