Υγεία
24-06-2021 | 18:03

Μανωλόπουλος: «Μπορεί να κλείσουν νησιά σε 2 εβδομάδες» λόγω μεταλλάξεων Covid

Newsroom
Μοιράσου το
Μανωλόπουλος: «Μπορεί να κλείσουν νησιά σε 2 εβδομάδες» λόγω μεταλλάξεων Covid
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την έντονη ανησυχία τους για τις μεταλλάξεις εξέφρασαν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Ένας-δύο φορείς μπορεί να κλείσουν ολόκληρα νησιά σε δύο εβδομάδες».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι «μπορούμε να κάνουμε ένα πράγμα: να εμβολιαστούμε. Όσοι είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις προστατεύονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάνω από 90%. Υπάρχουν σαφή στοιχεία ειδικά για τα εμβόλια της Astrazeneca και της Pfizer, που δημοσίευσαν στοιχεία από εκατομμύρια εμβολιασμένους στη Βρετανία. Αλλά και τα άλλα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι δεν προστατεύουν σε παρόμοια ποσοστά».

«Το στέλεχος Δέλτα περιλαμβάνει μία σειρά από μεταλλάξεις. Είναι κάποιες καινούργιες που αυξάνουν την μεταδοτικότητα, κάνουν πιο εύκολο σε έναν συνωστισμό με αυτό το στέλεχος κάποιος μολυσμένος αντί να μολύνει 5 (όπως το στέλεχος που έχουμε στην Ελλάδα) να μολύνει 20-25, ο ίδιος άνθρωπος, με τις ίδιες κινήσεις» Πρέπει να τρέξουμε να εμβολιαστούμε, τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, «τα εμβόλια και τα κέντρα εκεί είναι».

Για την μετάλλαξη Δέλτα, συνέχισε: «Τονίζουμε είναι ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα πια. Και αυτός είναι ο κίνδυνος -και μέσα στο καλοκαίρι. Μην λέμε ότι μπορεί να έρθει τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μπορεί να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και συρροές σε δύο εβδομάδες ... μπορεί να μην είναι κύμα σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε περιοχές.

«Βέβαια», ήταν η απάντησή του στο αν μπορεί νησιά με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμό να οδηγηθούν ξανά να «κλείσουν» λόγω αύξησης κρουσμάτων. «Μπορεί ένα νησί που ξεκινάει καλά, μέσα σε δύο εβδομάδες να αλλάξει η εικόνα του και να φύγουν οι πάντες από το νησί. Δεν θέλει πολλούς. Ένα-δύο άτομα με την ινδική μετάλλαξη που θα πάνε σε ένα πάρτι ή δύο γεμάτα beach bar θα κάνουν την ζημιά».

Παράλληλα απηύθυναν σαφή έκκληση να μην ερμηνεύεται η χθεσινή ανακοίνωση Χαρδαλιά για τις μάσκες ως καθησυχαστική και να συνεχίσουν οι πολίτες να παίρνουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (μάσκα, αποστάσεις,.. κλπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστηρή στάση Γαλλίας και Γερμανίας για τα ταξίδια εκτός ΕΕ, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Η Ιταλία 5η παγκοσμίως στην καταγραφή της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού