Κικίλιας: Η Ελλάδα στάθηκε όρθια στην πανδημία – Κανόνας οι σωστές αποφάσεις, εξαιρέσεις οι λανθασμένες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Η Ελλάδα στάθηκε όρθια στην πανδημία – Κανόνας οι σωστές αποφάσεις, εξαιρέσεις οι λανθασμένες
κικιντελφι
Στις ενέργειες της κυβέρνησης πριν, κατά τη διάρκεια και  μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στις ενέργειες της κυβέρνησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι μετά από μία δεκαετή κρίση που άφησε το αποτύπωμά της στο σύστημα Υγείας, η Ελλάδα κατάφερε να μείνει όρθια, υπογραμμίζοντας ότι οι σωστές αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ο κανόνας και οι λανθασμένες η εξαίρεση.

«Το Ε.Σ.Υ. μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βαθιά ύφεση και μέτρα λιτότητας ήταν από κάθε άποψη ένα αδύναμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Υποδομές, τόσο κτιριακά όσο και σε εξοπλισμό σύγχρονων μηχανημάτων, όπως και ανθρώπινο δυναμικό ως προς την επάρκεια του αριθμού ιατρών και κυρίως νοσηλευτών, υπολείπονταν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό το Σύστημα Υγείας, ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, επέδειξε εξαιρετική αντοχή, πολύ μεγαλύτερη από κραταιά συστήματα Υγείας άλλων χωρών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη ωριμότητα και αντοχή που επέδειξε η ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, αλλά και στην εισφορά του μάχιμου ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία.
«Οι γιατροί οι νοσηλευτές τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι το διοικητικό προσωπικό όλων των Νοσοκομείων που ορίστηκαν στην αρχή ως Νοσοκομεία αναφοράς COVID, αλλά και όλοι όσοι προσέφεραν στα άλλα Νοσοκομεία μας που πιέστηκαν ασφυκτικά σε αυτή τη μάχη, πολέμησαν και πολεμούν όχι σαν ήρωες αλλά σαν Έλληνες, για να θυμηθούμε την φερόμενη ως φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ», σημείωσε.

4 σημαντικά στοιχεία που καθόρισαν την έκβαση της επιδημίας στην Ελλάδα

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στα 4 σημεία που καθόρισαν την έκβαση της επιδημίας στην Ελλάδα:

«Η Ελλάδα πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα - lock down - την Άνοιξη του 2020, συνυπολογίζοντας πέραν των άλλων, την ευαλωτότητα του Ε.Σ.Υ. και την ανάγκη να κερδηθεί χρόνος για την άμεση ενίσχυση του.

Δεν δίστασε, δεν παλινδρόμησε, δεν υπολόγισε το κόστος, πολιτικό και οικονομικό, από το lock down, ενώ εξέπεμψε τα σωστά μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι η καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Τσιόδρα βοήθησε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα απαραίτητα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση προχωρούσε με το έργο της. Οι 557 κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 1.000 και πλέον μετράμε 1.500 κλίνες. Έγιναν χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών, με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα απέκτησε 500 κινητές ομάδες υγείας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση στήριξε με πρωτοφανή μέτρα όσους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία όπως επίσης και μία σειρά από επαγγελματικούς κλάδους.
Υπήρξε στενή συνεργασία επιστημόνων – πολιτικών – δημόσιων λειτουργών και σήμερα, όπως τόνισε, «η πανδημία αφήνει μία πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μείνει ως παρακαταθήκη» για τη χώρα μας.

«Είναι πολυπαραγοντική η εξήγηση του πώς μια χώρα σαν την Ελλάδα στάθηκε όρθια, παρότι με βαριές απώλειες στο τρίτο κύμα. Δεν το παραγνωρίζω αυτό και οι σκέψεις μου πάντα είναι σ’ αυτούς που έφυγαν, σ’ αυτούς που χάσαμε στην πανδημία.
Όμως ήταν μια πολύ δύσκολη μάχη. Στη διαχείριση κρίσης αυτών των πολλών μηνών, θυμίζω δεν βρίσκαμε ούτε γάντια για τους υγειονομικούς μας, ούτε μάσκες, ούτε αναπνευστήρες, που φοβόμασταν ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί κι εμείς να ακολουθήσουμε την Ιταλία, που ιχνηλατούσαμε τα κρούσματα ένα ένα.

Από τότε λοιπόν έως σήμερα που διαφαίνεται το τέλος της κρίσης με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα, ότι οι σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές ήταν ο κανόνας και οι λανθασμένες οι ελάχιστες εξαιρέσεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Οι πέντε πυλώνες που θα οδηγήσουν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, το μεταρρυθμιστικό έργο στη Δημόσια Υγεία, ξεκίνησε λίγο πριν την πανδημία, με ορόσημο την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ οι κομβικές αλλαγές που έχει ανάγκη η τόπος συνεχίστηκαν και μέσα στην πανδημία.

Οι 5 πυλώνες περιλαμβάνουν

1. Το 5ετές Εθνικό σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία το οποίο έχει καταρτιθεί και έχουμε παρουσιαστεί στη Βουλή των Ελλήνων. Η χρηματοδότηση του σχεδίου θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι μέχρι πρότινος, το 97%-98% της χρηματοδότησης των πολιτικών Υγείας ήταν αποκλειστικά στην περίθαλψη και πολύ μικρό κομμάτι ήταν αυτό για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στη Δημόσια Υγεία», διευκρίνισε.

Με αυτό το σχέδιο εφαρμόζονται πολιτικές Δημόσιες Υγείας που έχουν να κάνουν με προσυμπτωματικό έλεγχο, με screening, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βασικές νόσοι που προκαλούν επικίνδυνες για τον οργανισμό παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Βάζουμε λοιπόν την Πρόληψη στο επίκεντρο. Και επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα να μη χρειάζεται ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να φτάσει μετά στα Νοσοκομεία μας για περίθαλψη ασθενειών πολλές φορές και σε προχωρημένο στάδιο και με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

2. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα δίκτυα Υγείας.

3. Η on line διασύνδεση των νοσοκομείων και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, μαζί με τη μέριμνα για κεντρικές προμήθειες, τον Οργανισμό για την ποιότητα Υγείας, με ειδικούς δείκτες που θα τεθούν ώστε να απολαμβάνουν οι ασθενείς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

4. Η ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων (πρόγραμμα «Νοσοκομεία 2020») και η δωρεά των Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλων, για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής και την τοποθέτηση νέων κλινοσκεπασμάτων.

5. Τα κίνητρα προς τους υγειονομικούς για να στελεχώσουν τις πιο απομακρυσμένες δομές υγείας στις άγονες περιοχές της Πατρίδας.
«Έρχεται νομοσχέδιο που προβλέπει και δίνει λύση σε ένα καίριο, πολύ σημαντικό πρόβλημα δεκαετιών που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, στελεχώνοντας μέχρι και την τελευταία δομή υγείας σε κάθε νησί ή παραμεθόρια περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
«Τα έργα αυτά που έχουν δρομολογηθεί, όπως και οι πολιτικές που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων οι 16 μήνες ήταν μήνες πανδημίας.

Από τη συζήτηση για την αυτάρκεια ή επάρκεια σε αναλώσιμα, μηχανήματα, φάρμακα και εμβόλια, μέχρι τα νέα μοντέλα πρόβλεψης σεναρίων κρίσης υγειονομικής μορφής, όλα θα πρέπει να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της εμπειρίας μας. Της οδυνηρής εμπειρίας.
Και είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μετά την κρίση της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του 21ου αιώνα.
Αυτό κατ’ εμέ το χρέος όλων όσοι μετείχαμε σε αυτή τη μάχη, που θυμίζω ότι δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει μέχρι να δηλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το 0 (μηδέν) στην ημερήσια αναφορά νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ και θανάτων από την CΟVID-19.
Και αυτό το χρέος πρέπει να το εκπληρώσουμε. Και πρέπει να το εκπληρώσουμε συνολικά ως κοινωνία των πολιτών, συνολικά για προηγμένες ή υπό ανάπτυξη χώρες, συνολικά ως χρέος απέναντι στους συνανθρώπους μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider