Unicredit: Ύφεση 16% και απώλειες πάνω από 50% στα τουριστικά έσοδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Unicredit: Ύφεση 16% και απώλειες πάνω από 50% στα τουριστικά έσοδα
H πτώση του εγχώριου ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος στο 16% από το 18,6% που προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με την Unicredit.

Μεγάλη θα είναι η ύφεση στη χώρα φέτος λόγω των ισχυρών απωλειών στον κλάδο του τουρισμού ενώ μικρότερη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021. Το παραπάνω «σενάριο» απεικονίζει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της UniCredit, σύμφωνα με τις οποίες η πτώση του εγχώριου ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος στο 16% από το 18,6% που προβλεπόταν αρχικά, ενώ η ανάκαμψη το επόμενο έτος θα φτάσει στο 11,8% σε σχέση με το 15,5% που προέβλεπε προγενέστερα.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων στην οποία προχώρησε η Unicredit σχετίζεται με την καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα αλλά και με τις βαριές απώλειες στον κλάδο του τουρισμού.

Ειδικότερα όπως επισημαίνει η εταιρεία ο περιορισμός της πανδημίας στη χώρα είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά λιγότερο από 2% (σ.σ. 1,6%) σε τριμηνιαία βάση έναντι 3,6% στην Ευρωζώνη. Σε αυτό συνεισέφερε η αυξημένη δημόσια κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) αλλά και τα αποθέματα (0,8%) τα οποία αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις -2,5% του ΑΕΠ σε εγχώρια ζήτηση και καθαρές εξαγωγές που υπολογιζόταν αρχικά.

Ραγδαία επιδείνωση κατά το β' τρίμηνο

Ραγδαία θα είναι ωστόσο η επιδείνωση της εικόνας αυτή κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να καταγράψει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση λόγω της ανύπαρκτης τουριστικής κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η έκθεση, η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος έχει χαθεί και μαζί της και το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας τα οποία αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ το 2019.

Δεδομένης της πτώσης των κρατήσεων τους τρεις προηγούμενους μήνες, της παρατεταμένης διαταραχής της εναέριας κυκλοφορίας αλλά και της αργοπορημένης έναρξης της τουριστικής σεζόν μαζί με τις λιγοστές κρατήσεις η χώρα θα μπορούσε να χάσει τα μισά και πλέον τουριστικά έσοδα το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος, η UniCredit επισημαίνει τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να ανακάμψει ευκολότερα η οικονομική δραστηριότητα. Η δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης για το 2020, συμπεριλαμβανομένων των 9 δισ. ευρώ στις μεταφορές, επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και την αναβολή πληρωμών και δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ για εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρήσεις, αυξήθηκε σε 15 δισ. ευρώ φτάνοντας στο 8% του ΑΕΠ του 2019. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης για το 2020 θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ), ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαμηνύσει ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, εάν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να διαμορφωθεί κάτω του 2%, σε συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρει χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider