Τουρισμός: Απώλειες εσόδων άνω του 1 δισ. από τα κενά στον συνεδριακό τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Απώλειες εσόδων άνω του 1 δισ. από τα κενά στον συνεδριακό τουρισμό
Άμεση ανάγκη η δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου - Η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ και τα πάγια αιτήματα των φορέων.

Απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει η Ελλάδα από τα κενά και την απώλεια στρατηγικής προώθησης του τουρισμού συνεδρίων κι εκδηλώσεων, παρότι η ζήτηση και σε αυτή την ειδική μορφή τουρισμού συνεχίζει να αυξάνει. Αν μάλιστα τα πάγια αιτήματα του κλάδου, όπως η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου ή η συντονισμένη προβολή των δυνατοτήτων της χώρας σε αυτό το κομμάτι, ικανοποιούνταν, η συνεισφορά του συνεδριακού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας η οποία ξεπερνά σήμερα τα 2,6 δισ. θα μπορούσε έως και να τριπλασιαστεί.

Τα παραπάνω ήταν τα συμπεράσματα από την συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη του η χώρα μας χάνει ετησίως περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και πάνω από 1.000 εταιρικά events, εξαιτίας της έλλειψης μεγάλου συνεδριακού κέντρου.

Η απώλεια αυτών των διοργανώσεων μεταφράζεται σε απώλεια άνω των 100.000 συνεδριακών επισκεπτών τον χρόνο και άνω των 100.000 επισκεπτών εταιρικών εκδηλώσεων, γεγονός που στο τέλος της ημέρας μειώνει αισθητά τον τζίρο του συγκεκριμένου κλάδου.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ο άμεσος τζίρος από ένα συνέδριο 3-4 ημερών στο οποίο συμμετέχουν 1.500 σύνεδροι διαμορφώνεται από 1,5 έως 10,5 εκατ. ευρώ, με την κατά κεφαλή δαπάνη να κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 7.000 ευρώ ανά άτομο. Αντίστοιχα, ο άμεσος τζίρος από ένα εταιρικό meeting 500 ατόμων, διάρκειας 3 ημερών, εκτιμάται σε 800 χιλιάδες με 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για ένα 3ήμερο incentive trip 100 ατόμων διαμορφώνεται μεταξύ 300 χιλιάδων και 1,5 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με τα στελέχη του HAPCO – DES, η συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία θα μπορούσε ένα φτάσει έως και τα 6,5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Άλλωστε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία εμφανίζουν ήδη σχεδόν τριπλάσιο τζίρο από την αγορά του MICE.

Ανοδικά κινείται η αγορά

Κι όλα τα παραπάνω την ώρα που η ζήτηση για εκδηλώσεις τέτοιου τύπου βαίνει ακμαία, με τους φορείς του κλάδου να αναφέρουν ότι την τρέχουσα χρονιά καταγράφεται μια αύξηση ζήτησης της τάξης του 15%-20% σε σχέση με πέρυσι.

Σε αυτό συνηγορεί και η διατήρηση της δυναμικής των μεγάλων ελληνικών πόλεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του της ICCA (International Congress and Convention Association) που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων ενώ η Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο, παρότι η Ελλάδα στο σύνολό της έχασε μερικές θέσεις από την παγκόσμια κατάταξη.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από τη 10η το 2022. Ωστόσο η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023, από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023, από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022.

Το μεγάλο «αγκάθι»

Παρότι τα αιτήματα για την προώθηση της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού είναι πολλαπλά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» αποτελεί ίσως η έλλειψη μεγάλου συνεδριακού κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με χωρητικότητα 6.000 ατόμων και άνω. «Λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας η χώρα μας χάνει έσοδα από συνέδρια και events που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ», τόνισε η πρόεδρος του HAPCO & DES, Σίσσυ Λυγνού.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε η ίδια, ο σύνδεσμος βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπερταμείο για να συνδράμει σε επόμενο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την αξιοποίηση του ακινήτου του Tae Kwon Do στο Φάληρο.

«Έχουμε υποβάλει MICE Strategy στη γενική γραμματεία του υπουργείου Τουρισμού για να αναδείξουμε την αξία του κλάδου και πάγιο αίτημά μας είναι η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου. Οι δύο προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση του Tae Kwon Do – στις οποίες και συμμετείχαμε ενεργά – δεν έχουν προχωρήσει και οι υφιστάμενοι χώροι, όπως το Μέγαρο Μουσικής ή το Metropolitan, είτε έχουν κορεστεί είτε έχουν λειτουργικές προδιαγραφές (σ.σ. ενιαίος χώρος και απόσταση από το κέντρο της πόλης στην περίπτωση του Metropolitan) οι οποίες απομακρύνουν τους διοργανωτές συνεδρίων. Κατά την γνώμη μας η αξιοποίηση του Τae Kwon Do θα μπορούσε να προχωρήσει με την μορφή σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Λυγνού.

Για κορεσμό των υφιστάμενων συνεδριακών εγκαταστάσεων και για έλλειψη διαθεσιμότητας που οδηγούν στην απώλεια δεκάδων συνεδρίων έκανε λόγο και η Τόνια Αλεξάνδρου, γενική γραμματέας του HAPCO & DES.

Σύμφωνα, δε, με μελέτη της Oxford Economics που παρουσίασε ο Γιώργος Κιαγιάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του HAPCO & DES, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις, συγκεκριμένα την 47η, μεταξύ 50 εξεταζόμενων χωρών τόσο σε επίπεδο συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και σε επίπεδο θέσεων απασχόλησης, γεγονός που υπογραμμίζει τις προοπτικές ανόδου.

Ως προς τα οφέλη του συνεδριακού κλάδου, όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη του HAPCO & DES αφορούν στην άμβλυνση της εποχικότητας καθώς τα συνέδρια διοργανώνονται όλο τον χρόνο, στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου και εισοδήματος. Παράλληλα, συνεισφέρει 7 φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία από τον μαζικό τουρισμό, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία, ενισχύει την ανάπτυξη και τις τοπικές κοινωνίες, ευνοεί περισσότερα από 50 επαγγέλματα και αποτελεί άξονα επιστημονικής εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Χάνουν έδαφος Μύκονος και Σαντορίνη

Τουρισμός: Στην κορυφή των προτιμήσεων των Βρετανών η Ελλάδα

Τάσιος (ΞΕΕ): Στους ρυθμούς του 2023 ο ελληνικός τουρισμός και το 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider