O χάρτης του ελληνικού τουρισμού: Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές, η συνεισφορά στα έσοδα και οι πολλαπλές ταχύτητες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
O χάρτης του ελληνικού τουρισμού: Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές, η συνεισφορά στα έσοδα και οι πολλαπλές ταχύτητες
Οι τρεις περιφέρειες που εισφέρουν τα 2/3 των εσόδων - Αυτές που δεν κατάφεραν να ανακάμψουν από την πανδημία - Αυτές οι κέρδισαν το στοίχημα της υψηλότερη μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη.

Μπορεί ο τουρισμός να έχει μπει σε ανοδικό σπιράλ, μετά την πανδημία που τις πρώτες δύο χρονιές τράβηξε φρένο στις αφίξεις, ωστόσο διατηρεί τα προπανδημικά του χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και οι διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης στις κατά τόπους περιφέρειες της χώρας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την ακτινογραφία του ελληνικού τουρισμού.

Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι μόλις τρεις από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, συγκεκριμένα το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Αττική «παράγουν» σχεδόν τα 2/3 ή αλλιώς το 65% των τουριστικών εισπράξεων της χώρας, ενώ υποδέχονται περισσότερους από τους μισούς επισκέπτες που καταφθάνουν στη χώρα.

Οι ισχυρότερες «τουριστικές» περιφέρειες της χώρας

Συγκεκριμένα στις τρεις Περιφέρειες με τις ισχυρότερες επιδόσεις, οι τουριστικές εισπράξεις αθροίζουν συνολικά 11,2 δισ. ευρώ, ενώ ως προς το μερίδιο των επισκέψεων αυτό αντιστοιχεί συνολικά στο 55% επί του συνόλου ή αλλιώς σε 17,4 εκατομμύρια.

Την πρωτοκαθεδρία μεταξύ αυτών των τριών περιφερειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, είχε το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 27% του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων. Από άποψη επισκεπτών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποδέχθηκε το 21% επί του συνόλου των επισκέψεων το 2022, παρότι μάλιστα ο αριθμός ήταν μειωμένος κατά 3% σε σχέση με το 2021.

Το 18% των επισκεπτών κατευθύνθηκε το 2022 στην Περιφέρεια Αττικής - εισφέροντας το 17% των τουριστικών εισπράξεων του ίδιου έτους. Όσο για την Κρήτη παρότι υποδέχτηκε το 16% των επισκεπτών - ποσοστό μικρότερο από αυτό της Αττικής - οι επισκέπτες αυτοί ήταν πιο γαλαντομοι συνεισφέροντας το 21% του συνολου των εσόδων.

Το ίδιο ποσοστό επισκεπτών με την Αττική - 18%- υποδέχτηκε το 2022 και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι επισκέπτες ωστόσο αυτοί, είχαν πολύ μικρότερη συνεισφορά στα έσοδα, «παράγοντας» μόλις το 9% του συνόλου έναντι 17% στην περίπτωση της Αττικής, εξαιτίας της χαμηλής μέσης δαπάνης που παρουσιάζει η περιοχή.

Στον αντίποδα οι λοιπές οκτώ περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας , Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου , και Δυτικής Μακεδονίας ) υποδέχτηκαν συνολικά μικρότερο ποσοστό επισκεπτών από όσους υποδέχτηκε για παράδειγμα, μόνο η περιφέρεια Αττικής. Για την ακρίβεια συνολικά οι επισκέπτες των 8 περιφέρειες έφτασαν το 2022 στο 17% του συνόλου όταν το ποσοστό μόνο στην Αττική (ή την Κεντρική Μακεδονία) έφτασε στο 18%.

Από άποψη εισπράξεων μάλιστα η συνεισφορά των 8 αυτών περιφερειών έφτασε μόλις στο 11,3% με τις περισσότερες εξ αυτών να εισφέρουν 1% επί του συνόλου πλην της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Ηπείρου και της Πελοποννήσου που το ποσοστό κυμάνθηκε μεταξύ 2%-3%.

Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας ωστόσο, η συνεισφορά στα έσοδα έφτασε μόλις στο 0,3% επί του συνόλου, καθώς το 2022 δεν κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα με την προπανδημική χρονιά. Μαζί με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν οι δύο περιφέρειες της χώρας που συνέχισαν να υπολείπονται άνω του 40% των επιδόσεων της προπανδημικής χρονιάς (-43% η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και -45% η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

Την υψηλότερη υστέρηση παρουσίασε η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων, με το 2022 να υπολείπεται κατά 36% των μεγεθών του 2019. Την αμέσως μεγαλύτερη υστέρηση από άποψη εσόδων σε σχέση με το 2019 (-35%) παρουσίασε η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όσο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, υποδέχθηκε το 10% των επισκέψεων επί του συνόλου, με αύξηση 4% έναντι του 2019 (από 3 εκατ. σε 3,2 εκατ.). Το μερίδιο της όμως στις εισπράξεις καταγράφηκε αισθητά υψηλότερο από το σύνολο των 8 προαναφερθέντων περιφερειών και πολύ κοντά σε αυτό της Κρήτης - συγκεκριμένα στο 15%.

Οι περιφέρειες με την υψηλότερη μέση δαπάνη

Ο λόγος ήταν η μέση δαπάνη η οποία το 2022 αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με την τελευταία χρονιά κανονικότητας, φτάνοντας από τα 627 ευρώ του 2019 τα 821 ευρώ το 2022. Τα νησιά του Ιονίου παρουσίασαν μάλιστα την υψηλότερη Μέση Δαπάνη μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Βέβαια, την μεγαλύτερη αύξηση Μέσης Δαπάνης ανά Επισκέπτη παρουσίασε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία τριπλασίασε σχεδόν τα 115 ευρώ του 2019 φτάνοντας το 2022 στα 334 ευρώ ανά επισκέπτη. Αύξηση της τάξης του 57% στη Μέση Δαπάνη ανά Επισκέπτη παρουσίασε και η Στερεά Ελλάδα (416 ευρώ από 265 ευρώ το 2019). Την τριάδα των Περιφερειών με την μεγαλύτερη αύξηση της Μέσης Δαπάνης ανά Επισκέπτη μεταξύ 2019 -2022 παρουσίασε το Βόρειο Αιγαίο, με την μέση δαπάνη να φτάνει τα 638 ευρώ από 460 που ήταν το 2019, αύξηση κατά 39%.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη Μέση Δαπάνη ανά Επισκέπτη σημειώθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, 240 ευρώ, και ακολούθησε η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία με 271 και 280 ευρώ αντίστοιχα το 2022.

Η Κεντρική Μακεδονία μάλιστα μαζί με την Θεσσαλία παρουσίασαν την μεγαλύτερη αρνητική διαφορά στη σύγκριση της Μέσης Δαπάνης ανά Επισκέπτη μεταξύ των δύο ετών, -18% και -19% αντίστοιχα, με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ακολουθεί παρουσιάζοντας μείωση της ΜΔ κατά -6% ,παρά την συνολικά υψηλή συνεισφορά της σε έσοδα κι επισκέπτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η θεαματική πορεία του 2023 «δυσκολεύει» το στοίχημα του 2024 

Σε τρεις πυλώνες η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της Αθήνας

Η Ελλάδα καλύτερος τουριστικός προορισμός το 2024 για τους Νορβηγούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider