Ανακάμπτουν η ευρωπαϊκή και η ελληνική αεροπορική κίνηση - Οι προβλέψεις για τους θερμούς μήνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακάμπτουν η ευρωπαϊκή και η ελληνική αεροπορική κίνηση - Οι προβλέψεις για τους θερμούς μήνες
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αεροπορικής κίνησης. Πάνω από τα επίπεδα του 2019 αεροπορική και επιβατική κίνηση στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις και οι προκλήσεις για την συνέχεια.

Σε ανοδικό σπιράλ έχει μπει το 2023 η επιβατική κίνηση στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική αεροπορική βιομηχανία, με τους φορείς να επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την πλήρη ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των μετόχων της εν λόγω βιομηχανίας.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αεροπορικής κίνησης

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Willie Walsh, η παγκόσμια αεροπορική κίνηση τον Απρίλιο έφτασε πάνω από το 90% των επιπέδων του 2019. Η παγκόσμια επιβατική κίνηση τον Απρίλιο, αυξήθηκε κατά 45,8% σε ετήσια βάση ενώ ο μέσος συντελεστής φορτίου έφτασε στο 81,3%, μόλις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα προ πανδημικά επίπεδα. Σε ετήσια βάση η αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης παρουσίασε αύξηση της τάξης του 48% με την υγιή ανάπτυξη να μοιράζεται σε όλες τις επιμέρους αγορές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με υψηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης κινήθηκαν οι αερομεταφορείς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίοι, μεγάλο μέρος της περσινής χρονιάς, αντιμετώπιζαν περιορισμούς στις μετακινήσεις για υγειονομικούς λόγους.

Καλές επιδόσεις σημείωσαν και οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς, στους οποίους παρατηρήθηκαν ισχυρά σημάδια ανάκαμψης ήδη από πέρυσι. Για την ακρίβεια παρουσίασαν ετήσια αύξηση της τάξης του 22,6%, ενώ η χωρητικότητα τους αυξήθηκε κατά 16%, και ο συντελεστής φορτίου κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 83,3%.

Πάνω από τα επίπεδα του 2019 αεροπορική και επιβατική κίνηση στην Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο πολύ καλές επιδόσεις, υψηλότερες μάλιστα από αυτές του 2019 είχε και η χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο φετινός Μάιος, για τον οποίο και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά +14,6% σε σύγκριση με το 2022 και κατά +16,6% σε σύγκριση με το 2019. Τον πέμπτο μήνα του 2023 διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 6.841.825 επιβάτες, όταν το 2022 ο αριθμός του έφτασε στα 5.970.289 και το 2019 στα 5.868.304.

Η ανοδική πορεία μάλιστα αφορά στο σύνολο του πρώτου πενταμήνου, με το άθροισμα των διακινούμενων επιβατών για το εν λόγω διάστημα να παρατηρείται αυξημένο κατά 28,4% σε σχέση με το 2022 και κατά 10,8% σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα μεταξύ Ιανουαρίου - Μαΐου 2023 το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 18.057.033, έναντι 14.067.021 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 16.298.548 επιβατών το 2019.

Σε επίπεδο αεροπορικής κίνησης (αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών εσωτερικού και εξωτερικού) οι επιδόσεις του Μαΐου το τρέχον έτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 0,5% ενώ παρατηρήθηκαν αυξημένες και κατά 7,5% σε σχέση με το έτος σταθμό του 2019. Η αεροπορική κίνηση του πρώτου πενταμήνου δε, παρουσίασε άνοδο 7,1% σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση 4,8% σε σύγκριση με το 2019.

Οι προβλέψεις και οι προκλήσεις για την συνέχεια

Η ανοδική πορεία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επιδόσεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου ξεπερνούν αυτές του 2019 κατά 6,5%. Η αύξηση σύμφωνα με πληροφορίες τροφοδοτείται τόσο από εγχώριους όσο κι από διεθνείς επιβάτες, άνοδος 7,5% και 5% αντίστοιχα, ενισχύοντας περαιτέρω τις καλές επιδόσεις που καταγράφονται από αρχής του έτους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δε, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, Eurocontrol, την περίοδο της υψηλής ζήτησης (από τον Ιούλιο έως τα μέσα Αυγούστου) - οι ημερήσιες πτήσεις θα φτάνουν τις 33.000, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, με την αεροπορική κίνηση τις Παρασκευές να ξεπερνάει τις 34.000 πτήσεις.

Ενθαρρυντικό για την συνέχιση της ανάκαμψης του κλάδου θεωρείται και το γεγονός ότι η φετινή χρονιά δεν θα έχει τόσες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων όσο η προηγούμενη. Εκτίμηση που εξέφρασε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Raúl Medina, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό δίκτυο αερομεταφορών είναι πιο προετοιμασμένο. «Η βιομηχανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη από το 2022, όταν οι ελλείψεις προσωπικού συνέβαλαν στη δημιουργία προβλημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ACI Europe/ACI World στη Βαρκελώνη.

Ωστόσο οι προκλήσεις δεν απουσιάζουν και φέτος, με τον ίδιο να επισημαίνει ως βασικότερη τον περιορισμό του εναέριου χώρου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη θα υπάρχει μικρότερος διαθέσιμος εναέριος χώρος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των στρατιωτικών ασκήσεων. Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση κατά 20% του εναέριου χώρου, όπερ σημαίνει ότι ορισμένα τμήματα της Ευρώπης θα διαχειρίζονται πολύ περισσότερο όγκο αερομεταφορών εξαιτίας της αλλαγής πορείας πτήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία μεταξύ των μετόχων της βιομηχανίας είναι κομβική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερογιάννης (Aegean): Οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη τουρισμού και αερομεταφορών

SKY Express: Στο φουλ οι μηχανές για το καλοκαίρι – Αναμένει ρεκόρ επιβατών και εσόδων

Ενισχυμένη η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια στο 5μηνο - +10,8% σε σχέση με το 2019

gazzetta
gazzetta reader insider insider