«Απογειώνονται» τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Οι πρωταγωνιστές της ανάκαμψης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Απογειώνονται» τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Οι πρωταγωνιστές της ανάκαμψης
Ποια ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019 τον πρώτο μήνα του 2023 και ποια υστερούν ακόμη σε επιδόσεις σε σχέση με την χρυσή για τον ευρωπαϊκό τουρισμό χρονιά.

Στα προπανδημικά επίπεδα φαίνεται να επιστρέφει την νέα χρονιά ο ευρωπαϊκός τουρισμός, γεγονός που μαρτυρούν και οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών αεροδρομίων τους πρώτους μήνες του 2023.

Ενδεικτικά των θετικών επιδόσεων είναι τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) σύμφωνα με τα οποία η επιβατική κίνηση ανέκαμψε κατά 69% τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, όπου μια μικρή αναθέρμανση της πανδημίας είχε φρενάρει μερικώς τις μετακινήσεις. Η διαφορά σε σχέση με το 2019, χρυσή χρονιά τόσο για τον ευρωπαϊκό όσο και για τον ελληνικό τουρισμό, περιορίστηκε τον Ιανουάριο στο -11%, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά αυτά τα επίπεδα αρχής γενομένης της πανδημίας.

Ειδοποιός διαφορά ήταν μάλιστα ότι το Ιανουάριο του 2023 η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης τροφοδοτήθηκε κυρίως από διεθνείς επιβάτες - η διεθνής επιβατικής κίνηση υπολογίστηκε στο συν 85% ενώ η εγχώρια ανέκαμψε με βραδύτερους ρυθμούς φτάνοντας στο συν 35%.

Οι πρωταθλητές της ανάκαμψης

Βάσει των στοιχείων του ACI Europe, μέχρι στιγμής έχει ανακτήσει τα προ πανδημίας μεγέθη το 42% των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Στους πρωταθλητές - στα αεροδρόμια δηλαδή που ξεπέρασαν τις επιδόσεις της χρυσής προπανδημικής χρονιάς, συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας όπου η κίνηση παρατηρήθηκε +12,8%, της Κύπρου όπου η διαφορά έφτασε το +11,2% και του Λουξεμβούργου όπου η ανάκαμψη υπολογίστηκε στο +9%. Ακολούθησαν τα αεροδρόμια της Κροατίας (+5,4%), της Μάλτας (+3,6%) και της Ρουμανίας (+3,2%).

Mεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της Ε.Ε., τα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη ανάκαμψη ήταν της Ισπανίας (+2,2%) της Ιταλίας (-4,7%) της Γαλλίας (-11%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (-14,3%).

Σε επίπεδο πόλεων και με ώθηση από τις υπερατλαντικές πτήσεις κι από τους διεθνείς επισκέπτες κατάφεραν να ξεπεράσουν τα μεγέθη του 2019 τα αεροδρόμια της Λισαβόνας (+13,3%), της Αθήνας (+3,9%), του Δουβλίνου (+2%) και της Κωνσταντινούπολης (+1,3%).

Οι προορισμοί που απέχουν από το 2019

Παρά τις καλές επιδόσεις στους προαναφερθέντες προορισμούς, υπήρξαν κι εκείνοι που δεν κατάφεραν να ανακτήσουν ή να προσεγγίσουν τις προπανδημικές επιδόσεις ως απόρροια συνδυασμού παραγόντων, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ή η μικρή διείσδυση των low cost αεροπορικών εταιρειών στις εν λόγω αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις καλές επιδόσεις των ευρωπαϊκών αεροδρομίων συνέβαλε αισθητά η επέκταση της χωρητικότητας από αερομεταφορείς Ultra-Low Cost.

Σε αυτά συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια της Σλοβακίας, τα οποία παρέμειναν να υπολείπονται κατά -45,2% του Ιανουαρίου του 2019, της Σλοβενίας (-44,1%), της Τσεχικής Δημοκρατίας (-33,3%) και της Γερμανίας (-31,7%).

Σε επίπεδο πόλεων, το Βερολίνο (-45,9%), το Μόναχο (-28%), το Λονδίνο (Γκάτγουικ) (-26,9%) και η Φρανκφούρτη (-21,3%) παρέμειναν πιο πίσω στη σχετική κούρσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από τα επίπεδα του 2019 η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» και τον Φεβρουάριο

Τουρισμός: Αυξάνει ο ανταγωνισμός από την Τουρκία 

Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι προκρατήσεις - Οι αγορές τροφοδότες και οι αγορές στόχοι για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider