Tην περίπτωση της Καλύμνου αναδεικνύουν οι New York Times σε πρόσφατο εκτενές αφιέρωμα με θέμα τον αναρριχητικό τουρισμό.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης αποτελεί η Κάλυμνος, ένα μικρό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Από την εισαγωγή της αναρρίχησης στην τοπική οικονομία το 1997, έχουν καθιερωθεί περισσότερες από 3.400 διαδρομές, οδηγώντας σε αύξηση των επισκεπτών στο νησί. Αποτέλεσμα είναι πολλές υπηρεσίες φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων αλλά και της διάθεσης εξοπλισμού να γνωρίσουν ιδιαίτερη άνθηση».
Αξίζει να αναφερθεί πως μετά από επεξεργασία και συγκριτική ανάλυση των αεροπορικών αφίξεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, προκύπτει ότι η Κάλυμνος για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αεροπορικών αφίξεων σε όλη την Ελλάδα έναντι του 2021, κατά 99,8%.
«Ξεκινήσαμε προ ετών την ανάπτυξη της αναρρίχησης ως εναλλακτική μορφή τουρισμού με στόχο τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος του νησιού, ώστε να συμβάλλουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να προσελκύσουμε ένα νέο κοινό με ειδικά ενδιαφέροντα. Οι Καλύμνιοι με το μεράκι που διαθέτουν στήριξαν το εγχείρημα, δημιουργώντας μια νέα ταυτότητα για το νησί. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν πέτρες, εμείς είδαμε μία νέα ευκαιρία ανάπτυξης», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλυμνίων, Δημήτρης Διακομιχάλης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.