Επενδυτικό μπαράζ στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικό μπαράζ στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια
tourismos santorini ellada
Αυξάνει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο. Επενδύσεις ύψους 4 δισ. την επόμενη τριετία. Οδικός χάρτης για έσοδα 27 δισ. έως το 2030.

Τον χορό των επενδύσεων στον τουρισμό φαίνεται να έχει ανοίξει η καλή, δεδομένων των συνθηκών, πορεία του κλάδου την φετινή χρονιά. Το φαινόμενο μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό και στα ακίνητα που συνδέονται με τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας θα συνεχιστεί, παρά την πανδημία και τις όποιες εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

«Οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου κατά το 2021 δημιουργούν ευνοϊκές προσδοκίες για την ταξιδιωτική κίνηση και τις σχετικές εισπράξεις και για το επόμενο έτος, κατά το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επιδόσεις περίπου στα επίπεδα του 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική το 2021. Συμπλήρωνε μάλιστα ότι ο κλάδος συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις κινητοποιώντας ακόμη και την αγορά ακινήτων. Η ελληνική αγορά ακινήτων ανέκαμψε ταχύτατα το 2021, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα οικιστικά ακίνητα. Αναφορικά με τα οικιστικά ακίνητα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στο τμήμα της αγοράς που συνδέεται με τον τουρισμό και τις επενδύσεις».

Στους πρωταγωνιστές της οικονομίας θα παραμείνει ο τουρισμός

«Οι κλάδοι της οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια είναι αυτοί του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Ενέργειας, των Υποδομών, του Real Estate και της Βιομηχανίας & Μεταποίησης» ανέφερε από πλευράς της η διοίκηση της Eurobank σε πρόσφατη παρουσίαση της στρατηγικής της για τα επόμενα χρόνια με τίτλο «EUROBANK 2030». Σύμφωνα μάλιστα με την τράπεζα οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στους προαναφερθέντες κλάδους την επόμενη τριετία εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δισ. θα κατευθυνθούν στον τουρισμό. Για την ακρίβεια «τα 10 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Ναυτιλία, τα 6 δισ. στην Ενέργεια, τα 5 δισ. σε Υποδομές συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, τα 3 δισ. σε Real Estate και από 4 δισ. θα κατευθυνθούν στον Τουρισμό και στην Βιομηχανία & Μεταποίηση». Αυτός είναι και ο λόγος που η τράπεζα, στο πλαίσιο της διαχρονικής στήριξης του ελληνικού Τουρισμού, ενεργοποιεί νέο πακέτο παρεμβάσεων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εστιασμένο στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και στο οικοσύστημα που τον περιβάλλει.

Την άποψη ασπάζονται και παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη εκδήλωση της εταιρείας Swot Hospitality, που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στην Διαχείριση Ξενοδοχείων και την Ανάπτυξη Τουριστικών Ακινήτων, είχε επισημανθεί ότι η πανδημία και οι οικονομικές συνθήκες που την συνοδεύουν δεν φαίνεται να φρενάρουν τις μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο. Ισχυρά διεθνή επενδυτικά σχήματα συνεχίζουν να τοποθετούνται στην ελληνικά αγορά ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι εξαγορές, ανέφεραν τα στελέχη της.

Κι αν μέχρι και σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα στο τομέα των ξενοδοχείων δεν έχει ανακτήσει τους ρυθμούς που εμφάνιζε προ υγειονομικής κρίσης, αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για την συνέχεια. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ ο αριθμός συναλλαγών αγοραπωλησιών ακινήτων, παρά την επιβράδυνση που καταγράφηκε το 2020 θα εμφανίσει εκ νέου θετικό ρυθμό το 2021 ιδίως εν όψει της εφαρμογής των νέων αναπροσαρμοσμένων αντικειμενικών αξιών από το 2022 και της αναστολής υποχρέωσης υποβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το θετικό μομέντουμ

Στο θετικό αυτό μομέντουμ συμβάλλουν η σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας καθώς και η σταδιακή ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας από πλευράς της πολιτείας με κινήσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους αλλά και για την βελτίωση των υποδομών.

Ενισχυτικά λειτουργούν βέβαια και οι πόροι ρεκόρ που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία γενικότερα και στον κλάδο ειδικότερα μέσω των διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και των λοιπών Διαρθρωτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνδυασμό με τη μόχλευση από τραπεζικά δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι πόροι αυτοί αναμένεται να ξεπεράσουν την επόμενη εξαετία τα 72 δισ. ευρώ δίνοντας με τον τρόπο αυτό την ώθηση που χρειάζεται ο κλάδος για να ζήσει νέες χρονιές ρεκόρ, καλύτερες κι από το 2019. «Οι πόροι που αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, θα δώσουν την ώθηση που χρειάζεται ο τουρισμός για να αποκτήσει ανθεκτικότητα, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού και βέβαια, να στηριχθούν οι επαγγελματίες του» ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας. Για την αξιοποίηση των πόρων αυτών μάλιστα όπως επεσήμανε ο υπουργός, «έχει προβλεφθεί εισαγωγή νέων νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να απλουστευθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού, αδειοδοτήσεων και άλλων λειτουργικών θεμάτων.»

Στόχος τα 27 δισ. ευρώ το 2030

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η όποια ανάπτυξη έρθει θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και να θέσει στο επίκεντρο συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο ελληνικός τουρισμός. Στις βασικές επιδιώξεις έως το έτος 2030 θα πρέπει να συγκαταλέγεται για παράδειγμα η σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας, η χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιφέρειες και περιοχές με αναπτυξιακές δυνατότητες και η αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη, όπως επεσήμανε η πρόσφατη έκθεση «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco, για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ.

Αν οι προϋποθέσεις αυτές ισχύσουν, τα έσοδα του κλάδου στην επόμενη οκταετία θα μπορούν να φτάσουν και τα 27 δισ. ευρώ, 52% δηλαδή περισσότερα από αυτά της χρονιάς ορόσημο του 2019, οι επισκέψεις στις περιφέρειες να ανέλθουν σε 50 εκατ., 27% περισσότερες από τα 39 εκατ. του 2019 και οι διανυκτερεύσεις να φτάσουν τα 307 εκατ., 32% δηλαδή περισσότερες από τα 233 εκατ. του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: 2019 θα θυμίσει το 2022 

Κικίλιας: Η ασφάλεια προαπαιτούμενο για να πάει καλά ο τουρισμός και το 2022

Μελέτη INΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» - Οι τάσεις που διαμορφώνουν τις εξελίξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider