80% πάνω η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Σεπτέμβριο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
80% πάνω η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Σεπτέμβριο
Επιβεβαιώνονται οι ελπίδες για δυνατό φίνις της φετινής χρονιάς.

Τα θετικά μηνύματα για την τουριστική κίνηση του Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση των 14 Περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ανεβάζοντας τις προσδοκίες για ένα καλό φίνις τις χρονιάς.

Βάσει αυτών ο Σεπτέμβριος έκλεισε με πολύ καλές επιδόσεις, φτάνοντας τα 3,4 εκατ. επιβάτες, ενώ και σε επίπεδο ενιαμήνου η κίνηση διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 13,9 εκατ. επιβάτες.

Πιο συγκεκριμένα η ανάκτηση της κίνησης έφτασε στο 53% του 2019 για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021 και στο 80% του 2020 για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος).Σημειωτέον ότι το 2019, στο 9μηνο της χρονιάς η επιβατική κίνηση είχε διαμορφωθεί στα 26,2 εκατ. επιβάτες ενώ ο Σεπτέμβριος του 2019 είχε κλείσει με κίνηση στα 4,46 εκατ. επιβάτες.

Ειδικότερα, αύξηση της τάξης του 120% και πλέον παρατηρήθηκε στη διεθνή επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ενώ κατά 28,2% αυξήθηκε η κίνηση εσωτερικού εν συγκρίσει με πέρυσι, φτάνοντας τα 2,87 εκατομμύρια.

Διπλάσια ήταν η αύξηση της κίνησης εξωτερικού και τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, με τους επιβάτες από διεθνείς πτήσεις να φτάνουν τα 2,9 εκατ. (αύξηση +102,5%). Ακόμα μεγαλύτερη ήταν τον ίδιο μήνα η κίνηση σε εσωτερικές πτήσεις, με τους επιβάτες εσωτερικού να φτάνουν τις 545 χιλ. όντας αυξημένοι κατά 81,4%.

Υπερδιπλασιάστηκε η κίνηση στα 10 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Παρότι μάλιστα η ανάκαμψη κινήθηκε καλύτερα σε βασικούς για τον ελληνικό τουρισμό προορισμούς, τα 10 από τα 14 αεροδρόμια παρουσίασαν υπερδιπλάσια κίνηση σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα για την περίοδο του Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2021, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι επιβάτες της Σαντορίνης οι οποίοι έφτασαν το 1,27 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 155,9%.

Αντίστοιχα κατά 153,4% αυξήθηκαν οι επιβάτες της Μυκόνου, οι οποίοι άγγιξαν τους 962 χιλ. επιβάτες.

Αύξηση άνω του 100% παρατηρήθηκε και στα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Κέρκυρας, της Καβάλας, της Ζακύνθου, της Κω, της Μυκόνου, της Ρόδου, και της Σκιάθου.

Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια, την μεγαλύτερη κίνηση μεταξύ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, δεδομένου και του μεγέθους του νησιού, κατέγραψε το αεροδρόμιο της Ρόδου, το οποίο υποδέχτηκε σχεδόν 2,7 εκατ. επιβάτες στο εννεάμηνο, αριθμός υπερδιπλάσιος έναντι του 1,18 εκατ. του ενιαμήνου του 2020.

Στον αντίποδα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Σάμος παρουσίασαν μικρότερη άνοδο που κυμάνθηκε από 17,8% στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης έως 82,4% στην περίπτωση της Σάμου.

Με αργούς ρυθμούς η ανάκαμψη των αστικών προορισμών

Η μικρή αναπλήρωση της ταξιδιωτικής κίνησης στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης επισφραγίζει την αργή ανάκαμψη των αστικών κέντρων, κάτι που αποτελεί διεθνές φαινόμενο.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι αφίξεις στο αεροδρομίου της Αθήνας σε σχέση με τις αφίξεις στα αεροδρόμια νησιωτικών προορισμών, παρά μάλιστα τις καλές επιδόσεις βασικού αεροδρομίου της χώρας. Να θυμίσουμε ότι στο εννεάμηνο το αεροδρόμιο της Αθήνας, υποδέχτηκε 8,4 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση στην κίνηση κατά 22,5% και μείωση της τάξης του 57,9% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Οι προαναφερθείσες καλές επιδόσεις ενισχύονται κι από τις πληρότητες των ανοικτών ξενοδοχείων, οι οποίες βάσει του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος διαμορφώθηκαν για τον Σεπτέμβριο στο 62,8%. Σε συνδυασμό δε με την μέση τιμή δωματίου, η οποία κυμάνθηκε στα 87 ευρώ - η ανώτατη μέση τιμή έφτασε τα 120 ευρώ στις αρχές Αυγούστου - φέρνει την χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση άνω του 55% της κίνησης και των εσόδων της χρυσής χρονιάς του 2019.

Σε αυτές τις επιδόσεις αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, χαρακτηρίζοντας το 2021 ως μια «απρόβλεπτη» χρονιά και υπονοώντας ότι η τουριστική κίνηση φέτος πήγε πολύ καλύτερα από ότι ανέμενε ο κλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα κάτι αντίστοιχο, αν όχι καλύτερο, θα συμβεί και την επόμενη χρονιά, ωθώντας την χώρα να πλησιάσει τα υψηλά μεγέθη του 2019, χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό 2019 . Να θυμίσουμε ότι το 2019 η χώρα υποδέχτηκε 32 εκατ. τουρίστες οι οποίοι έφεραν 18,2 δισ. ευρώ έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Σε ποιες αγορές ποντάρει η Ελλάδα για την νέα χρονιά

Πρόσω ολοταχώς για το 60% του 2019 ο τουρισμός

«Κρατάει» ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με τον ανταγωνισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider