Αλλάζει γραμμή πλεύσης ο ελληνικός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει γραμμή πλεύσης ο ελληνικός τουρισμός
Στην αξιοποίηση του ενδιαφέροντος των βαλκανικών χωρών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα στρέφεται το υπουργείο.

Σε Ανατολή και Βαλκάνια στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες αναθέρμανσης του ελληνικού τουρισμού, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού να φιλοδοξεί να αξιοποιήσει αφενός το ενδιαφέρον που δείχνουν οι χώρες της προαναφερθείσας περιοχής κι εφετέρου την δυνατότητα οδικής πρόσβαση, όπου αυτή υπάρχει, η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη στους ταξιδιώτες σύμφωνα με έρευνες.

Να θυμίσουμε ότι μόλις χθες ανακοινώθηκαν οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα εισέρχονται οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι δεδομένου του εμβολιασμού τους δεν θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα.

Πέρα από την συμφωνία του «πράσινου» διαβατηρίου με το Ισραήλ το υπουργείο φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί και το ενδιαφέρον Ρουμάνων, Σέρβων και Πολωνών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον που στην περίπτωση της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στη χώρα, τόσο από την υποδομή που επιφύλασσαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον Έλληνα υπουργό όσο κι από τα δημοσιεύματα των εγχώριων μέσων που την συνόδεψαν.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη, ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε ότι «πριν το Πάσχα θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε μεγάλο αριθμό Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα. Για να ζήσουμε όλοι μαζί την έναρξη της πορείας που θα μας οδηγήσει ξανά στην κανονικότητα». Εκ μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού κ. Claudiu Nasui σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους Ρουμάνους και προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε διακοπές που τους αξίζουν» Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε η δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων, με σκοπό να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση των τουριστών και στις δύο χώρες και η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας με απόδειξη PCR τεστ, τεστ αντισωμάτων και πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα από τη ρουμανική πλευρά θα ληφθεί σχετική απόφαση σε επίπεδο πρωθυπουργού, μετά από διαβουλεύσεις με ιδρύματα και οργανισμούς υγείας. «Η υγεία των Ρουμάνων είναι η πρωταρχική προτεραιότητα της ρουμανικής κυβέρνησης. Οι προτεραιότητές μας παραμένουν ο εμβολιασμός και το άνοιγμα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του εγχώριου τουρισμού και του τουρισμού προς το εξωτερικό» προσέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού της Ρουμανίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά την πρώτη επιλογή των Ρουμάνων με 1,4 εκατ. τουρίστες από την χώρα να επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον καταγράφεται και από τους Σέρβους, οι οποίοι επιθυμούν να δρομολογήσουν μια αντίστοιχη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού της χώρας μας. Οι πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα υπουργό να επισκέπτεται την γειτονική χώρα στα τέλη Μαρτίου ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός της Βόρειας Ελλάδας, όπου και κατευθύνεται παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων επισκεπτών της χώρας. Ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Σερβία ξεπέρασε και το 2019 το 1 εκατ. και σύμφωνα με στοιχεία της TτΕ, το 2019, ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα ήταν η Κεντρική Μακεδονία.

Συναντήσεις φέρεται να δρομολογούνται και με την Ρωσία και την Πολωνία. Στην περίπτωση της πρώτης θα επιδιωχθεί να αντιστραφεί το περσινό κλίμα των ελάχιστων αφίξεων ενώ στην δεύτερη να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον που παρά τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες έφερε πέρυσι στην Ελλάδα περί τις 400 χιλιάδες Πολωνούς τουρίστες – σχεδόν το 40% όσων είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας το 2019.

Όπως όλα δείχνουν οι προσπάθειες στρέφονται και στο άνοιγμα των συνόρων σε χώρες εκτός ΕΕ και ειδικά σε εκείνες που στο παρελθόν υπήρξαν αγορές τροφοδότες της ελληνικής τουριστικής κίνησης, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία. Τέτοιου τύπου διμερείς συμφωνίες άλλωστε θα μπορούσαν να περιορίσουν τις όποιες παράπλευρες απώλειες θα δημιουργούσε η άρνηση υιοθέτησης μια κοινής πρακτικής ταξιδίων για τις χώρες της ΕΕ ή ο αργός ρυθμός εμβολιασμού που παρατηρείται σε διάφορα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider