Την επέκταση της πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα σχεδιάζει αυτή την περίοδο η Natech Banking Solutions, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τον β’ γύρο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Παράλληλα με την νέα δύναμη πυρός ύψους 33 εκατ. ευρώ η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Τα παραπάνω επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Natech, Θανάσης Ναυρόζογλου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πορεία της ελληνικής εταιρείας που από το 2003 μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογικών λύσεων για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αριθμώντας περί τους 40 πελάτες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο χαρτοφυλάκιο της. «Εντοπίσαμε το κενό μεταξύ των παραδοσιακών τραπεζών που χρησιμοποιούσαν τεχνολογικά μοντέλα δεκαετιών και των μικρότερων τραπεζών που πάσχιζαν να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες λόγω υψηλού κόστους και αποφασίσαμε να εκδημοκρατησουμε την πρόσβαση στην τεχνολογία για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ναυρόζογλου στο πλαίσιο της παρουσίασης. Ως την σημαντικότερη επιτυχία της Natech δε, επεσήμανε το γεγονός ότι δεν έχει χάσει κάποιον πελάτη από την αρχή της δραστηριότητας της μέχρι και σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα η Natech, η οποία ξεκίνησε το επιχειρηματικό της ταξίδι από την πόλη των Ιωαννίνων, έχει φτάσει να αποτιμάται με βάση τον συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης στα 150 εκατ. δολάρια. Πλέον απασχολεί περί τους 200 εργαζόμενους σε Ιωάννινα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ήδη παρουσία στη Γερμανία και την Ελβετία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές μέσω συνεργατών.
Στρατηγική Χρηματοδότηση 33 εκατ. δολαρίων
Τα σχέδια για την συνέχεια περιλαμβάνουν διεθνή επέκταση η οποία θα υποστηριχθεί με μια «από τις μεγαλύτερες ΑΜΚ που έχουν καταγραφεί στον ελληνικό χώρο της τραπεζικής τεχνολογίας», καθώς η Natech ολοκλήρωσε επιτυχώς δεύτερο γύρο χρηματοδότησης ύψους 33 εκατ. δολαρίων. Σημειωτέον ότι τα 26 εκατ. δολάρια αφορούν ίδια κεφάλαια και τα 7 εκατ. δολάρια σε μακροπρόθεσμο χαμηλότοκο δανεισμό. Παρότι τα ονόματα των επενδυτών δεν έγιναν γνωστά, ο κ. Ναυρόζογλου σημείωσε ότι στη χρηματοδότηση συμμετείχαν στρατηγικοί επενδυτές από τον χώρο της τραπεζικής και του fintech, γεγονός που «επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της αγοράς στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, τους ανθρώπους της και το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης που υλοποιεί». Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησής της, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Στόχος είναι τα κεφάλαια να διοχετευτούν σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης: στην εξωστρέφεια, στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Snappi, το 45% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει η Natech. Όπως διευκρινίστηκε η συνολική επένδυση της Natech στη Snappi έχει φθάσει στα 31 εκατ. ευρώ με την Natech να αποτελεί τον αποκλειστικό τεχνολογικό πάροχο της ελληνικής neobank, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Σε προϊοντικό επίπεδο η εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση της πλατφόρμας που έχει αναπτύξει και η οποία επιτρέπει σε έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό να έχει στη διάθεση του οποιαδήποτε λειτουργία, εφαρμογή ή υπηρεσία θέλει να παρέχει στους πελάτες του. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του προϊόντος της είναι ότι μπορεί να εγκατασταθεί τάχιστα, προσφέροντας ευελιξία σε οποιονδήποτε τράπεζα ή εταιρεία που ποντάρει στο embedded finance για να παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της. Κομβικό στοιχείο στην εξέλιξη του προϊοντικιού χαρτοφυλακίου της θα παίξει και η τεχνητή νοημοσύνη. Όπως επεσήμανε ο κ. Ναυρόζογλου «όλες οι λύσεις μας διέπονται ή θα διέπονται από τεχνητή νοημοσύνη».
Το στοίχημα της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής
Όσο για το στοίχημα της διεθνούς επέκτασης της, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία για την αγορά των ΗΠΑ, μέσω δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας, ενώ άμεσα αναμένεται και η επέκταση στην Μέση Ανατολή με την επιχειρηματική βάση να δημιουργείται στο Ισραήλ έως το τέλος του έτους.
Στη Μέση Ανατολή, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Natech θα εστιάζει στη γρήγορη κλιμάκωση της τεχνολογίας, ενώ στην Αμερική η προσέγγιση θα είναι διαφορετική, στοχεύοντας στο αναδυόμενο οικοσύστημα των ψηφιακών τραπεζών. Η επιλογή αυτών των αγορών δεν είναι τυχαία, καθώς όπως ανέφερε ο κ. ΝΑυρόζογλου, «η παγκόσμια αγορά έχει πολλές τράπεζες που χρησιμοποιούν τεχνολογία 45 ετών», ακόμη και σε τεχνολογικά προηγμένες χώρες όπως το Ισραήλ που βασίζεται σε παλιά main frame συστήματα.
Τα οικονομικά μεγέθη και οι εκτιμήσεις
Όσο για τα οικονομικά μεγέθη της Natech τα στελέχη της έκαναν λόγο για εκρηκτική ανάπτυξη. Το 2024 ο κύκλος εργασιών «εκτοξεύθηκε» στα 20 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ το 2023 λόγω των υπηρεσιών, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν στη snappi ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το 2025 επισημαίνουν ότι ο κύκλος εργασιών θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, χωρίς, μάλιστα, τη συμβολή της Snappi, δεδομένης της ολοκλήρωσης της πώλησης του λογισμικού. Ο λόγος είναι οι πολυάριθμες νέες συμβάσεις που έχει επιτύχει η Natech στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα έκδοση του Tora Wallet σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία από τα Ιωάννινα.