Superphones και foldables στο επίκεντρο του Mobile World Congress 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Superphones και foldables στο επίκεντρο του Mobile World Congress 2023
Οι νέες συσκευές που θα παρουσιαστούν στην μεγάλη τεχνολογική έκθεση της Βαρκελώνης, Mobile World Congress 2023.

Την δυναμική επιστροφή μιας εκ των μεγαλυτέρων παγκόσμιων εκθέσεων τεχνολογίας σηματοδοτεί το 2023, με την Βαρκελώνη αυτή την περίοδο να αναμένει περισσότερους από 2.000 εκθέτες και 80.000 άτομα να κατακλύσουν τους διαδρόμους του Mobile World Congress - MWC 2023. Μετά από δύο πανδημικές χρονιές, όπου η έκθεση ακυρώθηκε ή παρουσιάστηκε υβριδικά, αλλά και μετά το MWC 2022, όπου η υγειονομική κρίση επισκίασε την επισκεψιμότητά, δημοσιογράφοι, εκθέτες και επισκέπτες, θα δώσουν το παρόν στο Fira Barcelona ώστε να δουν από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα μας απασχολήσουν φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Nέα superphones και smartphones θα μας συστήσουν οι κατασκευαστές

Κυρίαρχη όπως κάθε χρόνο θα είναι φυσικά η παρουσία των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, με την λίστα των εκθετών να περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Samsung, Xiaomi, Oppo, vivo, OnePlus, Realme, Motorola, Nokia, TCL, Honor, Huawei κ.ά. Στον τομέα των smartphones μάλιστα, όλα δείχνουν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επικεντρώνονται στα foldables αλλά και στα «superphones», στα κινητά δηλαδή που προσφέρουν το «κάτι παραπάνω» από άποψη απόδοσης, κάμερας, εξοπλισμού κ.λπ., όπως το Galaxy S23 Ultra με τον 200άρι αισθητήρα κάμερας, το Xiaomi 13 Pro με τον αισθητήρα 1-inch στην κύρια κάμερα ή το Honor Magic5 Pro. Παρότι το πρώτο έχει ήδη παρουσιαστεί και βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων μαζί με τα άλλα δύο νέα κινητά της σειράς Galaxy S23, Xiaomi και Honor φημολογείται ότι θα συστήσουν τις νέες ναυαρχίδες τους στο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης.

Στον τομέα των super smartphones ανακοινώσεις αναμένουμε από την Oppo, η οποία στην περσινή έκθεση είχε λανσάρει το Find X5 Pro, οπότε και δεν αποκλείεται να παρουσιάσει την επόμενη εκδοχή του, Find X6 και X6 Pro. Σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε και την εντυπωσιακή ταχεία φόρτιση SuperVOOC 240W, μια πρώιμη εκδοχή της οποίας παρουσιάστηκε πέρυσι καταφέρνοντας να φορτίσει ένα κινητό σε μόλις… 9 λεπτά.

Η θυγατρική εταιρεία OnePlus θα μας συστήσει σίγουρα το OnePlus 11 Concept ένα smartphone με φουτουριστική σχεδίαση η οποία περιλαμβάνει φωτιζόμενες αυλακώσεις από γυαλί στην πίσω όψη της συσκευής. Στο περίπτερο της θα φιλοξενεί βέβαια και το OnePlus 11 5G αλλά και τα ακουστικά OnePlus Buds Pro 2, ίσως και κάποιες εκπλήξεις.

Η Xiaomi αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα στην Ευρωπαϊκή αγορά τα Xiaomi 13 και Xiaomi 13 Pro που έχει ήδη ανακοινώσει για την αγορά της Κίνας ενώ στην Ισπανία αναμένεται να φέρει και το Xiaomi 13 Lite, όλα τους βασισμένα στις πλατφόρμες της Qualcomm και με «δυνατές» κάμερες και οθόνες.

Νέα σειρά κινητών τηλεφώνων, συγκεκριμένα το Huawei P60 φημολογείται ότι θα παρουσιάσει και η Huawei, με τις φήμες ωστόσο να μην επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η εταιρεία θα έχει έντονη παρουσία στο δικτυακό κομμάτι, με όλες τις λύσεις δικτύων και συνδεσιμότητας που διαθέτει.

Νέο μοντέλο θα μας συστήσει και η Realme. Η κινεζική εταιρεία θα παρουσιάσει το νέο Realme GT3 με την σούπερ ταχεία φόρτιση 240W.

Τέλος, τη σειρά Magic5 (Magic5 και Magic5 Pro) καθώς και το νέο πτυσσόμενο smartphone της, αναμένεται να ανακοινώσει και η Honor. Οι εν λόγω συσκευές όμως δεν θα κυκλοφορήσουν στην χώρα μας, δεδομένης της αποχώρησης της εταιρείας.

Πλησιάζει η ώρα των foldables

Νέες επιλογές αναμένεται να παρουσιαστούν και στην κατηγορία των αναδιπλούμενων τηλεφώνων, ευρύτερα γνωστά κι ως foldables, στα οποία μέχρι σήμερα κυρίαρχη θέση έχει η Samsung. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα φημολογία, στο Mobile World Congress θα παρουσιαστούν το Oppo Find N2 Flip και το Magic Vs της Honor, δύο νέες επιλογές πτυσσόμενων η πρώτη εκ των οποίων θα έρθει και στην χώρα μας. Παρότι η εν λόγω κατηγορία δεν έχει μέχρι στιγμής μεγάλη απήχηση, εξαιτίας της υψηλής τιμής των συσκευών, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι τα επόμενα χρόνια θα ρίξει τις τιμές της και θα κυριαρχήσει στην συνείδηση των καταναλωτών - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ABI Research, έως το 2030 ένα στα δέκα smartphones, που θα πωλούνται παγκοσμίως, θα έχει αναδιπλούμενη οθόνη.

Τα foldables αποτελούν άλλωστε τη μόνη διαφορετική εναλλακτική που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αύξηση των πωλήσεων, σε μια χρονιά που η αγορά των smartphones συνεχίζει να δέχεται πιέσεις. Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε για την παγκόσμια αγορά των smartphones με πτώση της τάξης του 9,1%, 2,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Βάσει δε της IDC, η ανάκαμψη του κλάδου θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και θα είναι της τάξης του 2,8%, αδυνατώντας να ισοσκελίσει τις απώλειες του 2022. Σε αυτό το περιβάλλον των μακροοικονομικών πιέσεων, οι μεγάλοι κατασκευαστές θα καταβάλουν προσπάθειες να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές, ώστε να πείσουν τους καταναλωτές να στραφούν στα νέα μοντέλα.

Wearables και smartglasses

Πέρα από τα smartphones βέβαια, την τιμητική τους αναμένεται να έχουν και τα wearables, μια κατηγορία που ανεβαίνει δυναμικά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος στο Mobile World Congress θα δούμε νέα smartwatches, νέα ασύρματα ακουστικά TWS με περισσότερες δυνατότητες αλλά και νέα smartglasses, κυρίως από kινέζικες εταιρείες που τρέχουν να προλάβουν την φημολογούμενη είσοδο της Apple στην εν λόγω κατηγορία. Μεταξύ των ονομάτων που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τέτοιες λύσεις συγκαταλέγονται οι Garmin, TCL, BBK Electronics (Oppo, vivo, OnePlus, Realme) ή και Vuzix.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρές απώλειες στις παραδόσεις smartphones, PC (και) για το 2023 - Τι άλλαξε η πανδημία

Η Samsung παίρνει δάνειο 16 δισ. δολαρίων από θυγατρική της, για διατήρηση των επενδύσεων

H Xiaomi μεταξύ των Most Innovative Companies για το 2022 σύμφωνα με την Boston Consulting Group

gazzetta
gazzetta reader insider insider