Η Ελλάδα φλερτάρει με το κλαμπ των unicorns - Ήγγικεν η ώρα για τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο»;

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα φλερτάρει με το κλαμπ των unicorns - Ήγγικεν η ώρα για τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο»;
Έντονη κινητικότητα κι επενδύσεις χαρακτηρίζουν την ελληνική startup σκηνή το 2021.

Ένα βήμα πιο κοντά στον πρώτο ελληνικό «μονόκερο» - δηλαδή της μη εισηγμένης εταιρείας με αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια - φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα, δεδομένου ότι το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας βλέπει για πρώτη φορά τις πρώτες πραγματικά μεγάλες αποτιμήσεις.

Στις πρόσφατες κινήσεις που ενίσχυσαν τις προαναφερθείσες πεποιθήσεις, περιλαμβάνεται η νέα χρηματοδότηση της Blueground, η οποία έφτασε στον τρίτο γύρο τα 180 εκατ. δολάρια ανεβάζοντας την συνολική της χρηματοδότησή της εταιρείας στα 258 εκατ. δολάρια - το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης που έχει συγκεντρώσει ποτέ ελληνική startup. Τα 140 εκατ. δολάρια της πρόσφατης χρηματοδότησης προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των επενδυτικών εταιρειών WestCap (που ηγήθηκε του γύρου), Geolo Capital, Prime Ventures, και VentureFriends, ενώ ακόμα 40 εκατομμύρια δολάρια έλαβε η εταιρεία ως δανειακή χρηματοδότηση από την Silicon Valley Bank.

Πλέον η αποτίμηση της εταιρείας σύμφωνα με πηγές του Bloomberg αγγίζει τα 750 εκατ. δολ. αυξάνοντας τις πιθανότητες να φτάσει δυνητικά το φράγμα του 1 δισ.

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate και της τεχνολογίας (proptech) και ξεκίνησε το 2013 με λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα, έχει πλέον διεθνή παρουσία σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία. Με αρωγό την νέα χρηματοδότηση μάλιστα σκοπεύει να επεκταθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις έως το 2025, αρχής γενομένης από Μαϊάμι, Μαδρίτη, Ζυρίχη και Βερολίνο μέχρι τα τέλη του 2021. Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, σχεδιάζει να αυξήσει το εργατικό της δυναμικό κατά 100 άτομα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η χρηματοδοτική ενίσχυση και τα πλάνα επέκτασης σε συνδυασμό με την σταδιακή χαλάρωση στον περιορισμό των μετακινήσεων και την επακόλουθη αύξηση της ζήτησης για επιλογές ευέλικτης διαβίωσης, η εταιρεία αναμένεται να επανέλθει σε φάση ταχείας ανάπτυξης και ο κύκλος εργασιών της να φτάσει το 2022 στα 240 εκατ. δολάρια από τα 140 εκατ. που εκτιμάται ότι θα ανέλθει την τρέχουσα χρονιά.

Η Blueground αποτελεί ωστόσο το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Στην γενικότερη εικόνα η εγχώρια startup σκηνή παρουσιάζει σημάδια ωρίμανσης ήδη από το 2020 παρά μάλιστα τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε για το σύνολο της επιχειρηματικής σκηνής η πανδημία του κορονοϊού.

Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με την ετήσια εκτενή μελέτη του Found.ation, 30 startups, έλαβαν περίπου 150 εκατ. ευρώ, τόσο από το Equifund όσο κι από άλλους επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων εδράζονται σε Ευρώπη και Silicon Valley. Την ίδια στιγμή, και παρά την πανδημία, υπήρξαν νεοφυείς επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν το πολυπόθητο exit νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την ορθή λειτουργία του ελληνικού οικοσυστήματος και θέτοντας τις βάσεις για προσέλκυση ταλέντου αλλά κι εμπιστοσύνης από πλευράς επενδυτών και κατ’ επέκταση κεφαλαίων.

H θετική εικόνα ενισχύθηκε και την τρέχουσα χρονιά χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν οι χρηματοδοτικές «ανάσες» πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η δημιουργία νέων funds, το εθνικό μητρώο νεοφυούς επιχειρηματικότητας και αρκετές καινοτόμες ιδέες που έγιναν πράξη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μάλιστα, η κινητικότητα δείχνει να αυξάνει το τελευταίο διάστημα, γεγονός που θα εντείνει τον βηματισμό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τοποθετώντας την χώρα σε στρατηγική θέση στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι είδαμε μεταξύ άλλων την ελληνική νεοφυή εταιρεία Intelligencia, η οποία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης βοηθάει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να προβλέψουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας κλινικής έρευνας, να αντλεί χρηματοδότηση ύψους 12 εκατ. δολ.

Αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, του Marathon VC στην Code BGP, το spinoff του ΙΤΕ το οποίο μετρά μερικούς μήνες λειτουργίας και έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.

Ακόμα 50 εκατ. ευρώ ήταν η επένδυση διεθνών θεσμικών επενδυτών στην ελληνική FlexCar, την εταιρεία που ίδρυσαν το 2018, ο Γιώργος Δεσύλλας και ο Κωνσταντίνος Δάβαρης με στόχο να αλλάξουν το τομέα του leasing αυτοκινήτων.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι οι θετικές προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος και ο βηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων προς υψηλές αποτιμήσεις καταγράφονται παράλληλα με τις βελτιωμένες επιδόσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη αυτή την περίοδο καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ στην παραγωγή εταιρειών, που πληρούν τα χαρακτηριστικά των μονόκερων. Μόνο το α' εξάμηνο του 2021 δημιουργήθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους 37 νέα unicorns, τη στιγμή που στο σύνολο του 2020 η περιοχή υπήρξε η γενέτειρα μόλις 15 αντίστοιχων εταιρειών.

Αντίστοιχα σύμφωνα με στοιχεία του dealroom.co και sifted.eu. από τις αρχές του έτους «γεννιούνται» παγκοσμίως 2 νέα unicorns την ημέρα την ώρα που την διετία 2018-2020 ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 1 μονόκερος ημερησίως, την περίοδο 2014-2018 ένα κάθε τρεις ημέρες, ενώ πριν από το 2014 ένα κάθε μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έντονη κινητικότητα κι επενδύσεις στην ελληνική startup σκηνή

Ακόμα 180 εκατ. δολάρια «σήκωσε» η Blueground στο νέο γύρο χρηματοδότησης

Προσεχώς νέο πλαίσιο για τους Τεχνοβλαστούς (Spin-off)

gazzetta
gazzetta reader insider insider