Τεχνολογία
27-11-2020 | 10:46

Για τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης θα ενημερώνονται πλέον οι χρήστες

Μοιράσου το
Για τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης θα ενημερώνονται πλέον οι χρήστες

Ακριβή εικόνα για τις ταχύτητες σύνδεσής τους θα έχουν στο εξής οι καταναλωτές, μετά και τις νέες διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα. Σύμφωνα με αυτές οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της ελληνικής αγοράς είναι πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους συνδρομητές για τις αναμενόμενες ταχύτητες σύνδεσης - όχι μόνο τις ονομαστικές ή τις διαφημιζόμενες

Μάλιστα οι συνδρομητές θα έχουν πλέον δικαίωμα αποζημιώσεων σε περίπτωση συνεχών ή επαναλαμβανόμενων αρνητικών αποκλίσεων από τις ελάχιστες πραγματικές ταχύτητες που τους έχουν γνωστοποιηθεί. Οι επανορθώσεις θα αφορούν είτε έκπτωση στον λογαριασμό, είτε δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, είτε επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου ή τέλος τον συνδυασμό των παραπάνω.

Ειδικότερα, σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων του 30% για ADSL δίκτυα και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (VDSL, Fiber To The Home-FTTH) από την ελάχιστη ταχύτητα για την οποία ενημερώθηκε, ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης, εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών. Εξαιρούνται οι υποχρεώσεις του συνδρομητή για καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού ή κατασκευής σύνδεσης στο δίκτυο.

Η υποβολή παραπόνων από τους συνδρομητές για αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα, θα γίνεται μέσω της υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών της κάθε εταιρείας. Μετά την υποβολή του παραπόνου θα ξεκινά διαδικασία ελέγχου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και διενέργεια μετρήσεων από την πλευρά των συνδρομητών, με βάση τα μετρητικά εργαλεία, που παρέχει η κάθε εταιρεία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα ενημερώνουν πλέον τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες της σύνδεσης τους και όχι μόνο για τις ονομαστικές και διαφημιζόμενες ταχύτητες.

Οι πάροχοι σταθερών δικτύων πρόσβασης υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη, μέγιστη και συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους. Η ενημέρωση για τις ταχύτητες σύνδεσης αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης.

Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους συνδρομητές, όσο και τους υφιστάμενους συνδρομητές ενός παρόχου. Έτσι, ένας νέος συνδρομητής θα μπορεί, στο πλαίσιο της προσυμβατικής ενημέρωσης, να λαμβάνει πληροφόρηση για τις ταχύτητες που μπορεί να αναμένει στη σύνδεση του, πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο από τα καταστήματα, όσο και από την ιστοσελίδα ή τις γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του παρόχου. Παρόμοια, ένας υφιστάμενος συνδρομητής θα μπορεί να ενημερώνεται για τις ταχύτητες σύνδεσης είτε τηλεφωνικά, είτε από την ιστοσελίδα του παρόχου (π.χ. μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στην ιστοσελίδα του παρόχου).

Επιπλέον, θα υπάρχει και προσωποποιημένη ενημέρωση στους υφιστάμενους συνδρομητές για τις αλλαγές των όρων της σύμβασης, μέσω του λογαριασμού τους ή μέσω SMS ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Τέλος, οι πάροχοι θα επικαιροποιούν τις τιμές των ταχυτήτων σύνδεσης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και οι συνδρομητές θα έχουν δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, εφόσον  υποβαθμίζονται οι ήδη παρεχόμενες ταχύτητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.