Η «χρυσή» δεκάδα των ελληνικών startup για το 2018

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Η «χρυσή» δεκάδα των ελληνικών startup για το 2018

Μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην startup σκηνή της χώρας γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος αλλά και να συμβάλει στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Όπως προκύπτει από το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital που αποτυπώνει την κατάσταση της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής μετά την ενεργοποίηση του Equifund, οι ελληνικές startup σήκωσαν την τρέχουσα χρονιά περί τα 116,5 εκατ., ποσό αυξημένο σε σχέση με 100 εκατ. ευρώ που έλαβαν την προηγούμενη χρονιά. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το 70% του ποσού αυτού έλαβαν οι 3 πρώτες νεοφυείς επιχειρήσεις της χρυσής δεκάδας των startup.

Παρά την αύξηση της χρηματοδότησης βέβαια, ο αριθμός των exit καταγράφηκε χαμηλότερος την τρέχουσα χρονιά εν συγκρίσει με τις προηγούμενες. Συγκεκριμένα το 2018 την πολυπόθητη έξοδο πραγματοποίησαν 2 startup από τις 5 και 5 του 2017 και του 2016.

Εξετάζοντας κανείς προφίλ των 10 startup που έλαβαν το 2018 την μεγαλύτερη χρηματοδότηση, καταλήγει στα παρακάτω κοινά χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν γύρω στα 5 χρόνια πριν λάβουν την πρώτη χρηματοδότηση. Από την άλλη οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις δόθηκαν σε startups που είχαν μέσο όρο ζωής τα 6,5 χρόνια.

Η «χρυσή» δεκάδα των startup έχει τρέξει κατά μέσο όρο 2,9 γύρους χρηματοδότησης ενώ οι επενδυτές που τις εμπιστεύονται αριθμούν περίπου τους πέντε. Τέλος όσον αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούν οι startup που έλαβαν την μεγαλύτερη χρηματοδότηση, κυμαίνονται από 55 έως κι 100.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των «ελληνικών» startup είναι ότι διατηρούν γραφεία σε τρεις χώρες, ενώ το 70% αυτών το ένα εκ των γραφείων βρίσκεται επί αμερικανικού εδάφους. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το 54% των ευρωπαϊκών startup διατηρούν γραφεία στις ΗΠΑ. Ο λόγος που επιλέγονται οι χώρες του εξωτερικού είναι αφενός η προσέγγιση επενδυτών αλλά και κοινού για το κάθε επιχειρηματικό προϊόν ή υπηρεσία κι αφετέρου η οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.

Τέλος και σύμφωνα πάντα με την έρευνα, διαφοροποιητικό στοιχείο για την τρέχουσα χρονιά είναι και η μείωση της χρηματοδότησης από angel επενδυτές και η αύξηση των venture capital κεφαλαίων χρηματοδότησης.

Ποιες είναι όμως οι 10 χρυσές startup του 2018

  • Workable - 43,83 εκατ. ευρώ
  • Softomotive - 21,75 εκατ. ευρώ
  • Viva Wallet - 15 εκατ. ευρώ
  • Blueground - 10,44 εκατ. ευρώ
  • Hellas Direct - 7 εκατ. ευρώ
  • Pollfish - 5,48 εκατ. ευρώ
  • Balena (Resin.io) - 4,35 εκατ. ευρώ
  • Metis - 4 εκατ. ευρώ
  • Centour Analytics - 2,5 εκατ. ευρώ
  • Home-Made - 2 εκατ. ευρώ

Το αντικείμενο των κορυφαίων από άποψη χρηματοδόσης startup.

H Workable έχει μια cloud based πλατφόρμα προσλήψεων για επιχειρήσεις. Η startup που ιδρύθηκε από τον Γιώργο Μωραϊτάκη και τον Σπύρου Μαγιάτη, στο απόγειο της κρίσης, μέσα από έξυπνα εργαλεία διευκολύνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διαδικασία αιτήσεων εργασίας και σε ζητήματα προσωπικού, ελλείψει αρμόδιου τμήματος.

Η Softomotive θεωρείται ηγέτης στην αγορά των αυτοματοποιημένων υπολογιστικών εργασιών (Robotic Process Automation – RPA) και σήμερα εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Με έμφαση στην καινοτομία και με όχημα τη διεθνώς κορυφαία τεχνογνωσία της, η Viva Wallet οδηγεί τις εξελίξεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές, αναπτύσσοντας σύγχρονες υπηρεσίες και προϊόντα που απαντούν στις ξεχωριστές ανάγκες επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως τερματικά χρεώσης καρτών, πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών και άλλα. Μετά την τελευταία χρηματοδότηση από την DECA Investments, ύψους 15 εκατ. ευρώ, η Viva Wallet επεκτάθηκε στο εξωτερικό και διατηρεί σήμερα γραφεία σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Blueground θεωρείται ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον χώρο της φιλοξενίας με περί τα 1.500 διαμερίσματα υψηλής ποιότητας στο χαρτοφυλάκιό της, σε τρεις ηπείρους (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο και Λος Αντζελες). Στόχος της Blueground είναι να δραστηριοποιείται σε 50 πόλεις με 50.000 ακίνητα μέχρι το 2023.

Η Hellas Direct είναι μια InsurTech Startup που ιδρύθηκε τo 2011 από τον Αιμίλιο Μάρκου και τον Αλέξη Πανταζή και κατάφερε να κάνει το απαραίτητο disrupt στον στατικό κλάδο της ασφάλισης. Με την χρηματοδότηση των 7 εκατ. ευρώ επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αναπτύσσοντας περισσότερα καινοτόμα προϊόντα ασφάλισης (όπως την ασφάλιση με την ημέρα) ενώ επιτάχυνε και την επέκτασή της και σε ξένες αναυδόμενες αγορές.

H ελληνική startup Pollfish προσφέρει ένα νέος είδος ερευνών αγοράς που διακρίνονται για την ποιότητα και την ταχύτητά τους και ήδη βρίσκεται σε περισσότερες από 160 χώρες με τις υπηρεσίες της να είναι διαθέσιμες σε πάνω από 24 γλώσσες. Σε λιγότερο από τρία χρόνια έχει καταφέρει να επεκταθεί, από 120 εκατομμύρια καταναλωτές σε 475 εκατομμύρια. Με την χρηματοδότηση που πήρε, όπως ανακοίνωσε, θα προσπαθήσει να επιταχύνει την ανάπτυξή της.

Η Balena (Resin.io) παρέχει την υποδομή και τα εργαλεία για την ανάπτυξη και διαχείριση ΙοΤ έργων σε οποιοδήποτε στάδιο. Με γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Σηάτλ και Ουάσιγκτον αναπτύσσει μία καινοτόμα πλατφόρμα για κώδικα που «τρέχει» σε συσκευές που διασυνδέονται μέσω του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things).

Με προσήλωση στη ναυτιλία η METIS αναπτύσσει μια πλατφόρμα που επιτρέπει την διαχείριση του στόλου μέσω δεδομένων που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο και βοηθούν στην διάγνωση και στην πρόβλεψη μη επιθυμητών καταστάσεων.

Όσον αφορά την Centaur Analytics δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροδιατροφής και αναπτύσσει καινοτόμα συστήματα που παρακολουθούν τις καλλιέργειες με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος η Home Made είναι μια πλατφόρμα που συνδέει διαδικτυακά τους ενοικιαστές με τους ενδιαφερόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider