Έρχεται ενιαίο ασφάλιστρο για 200.000 μη μισθωτούς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται ενιαίο ασφάλιστρο για 200.000 μη μισθωτούς

Τη λύση στον «γόρδιο δεσμό» που είχε δημιουργηθεί με τις χρονίζουσες εισφορές των μη μισθωτών για επικούρηση και εφάπαξ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το «βήμα» της ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64,5 ευρώ/μήνα, για 200.000 μη μισθωτούς, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑΕΠ.

Η διαδικασία υπολογισμού των εισφορών επικούρισης και εφάπαξ σε επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών εκκρεμούσε περισσότερο από 1,5 χρόνο.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος του ΕΦΚΑ, δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (7%), ενώ από αυτούς, οι περίπου 160.000 πρέπει να καταβάλλουν και εισφορές πρόνοιας (4%).

Οι οφειλές όλου του 2017 και των οκτώ μηνών του τρέχοντος έτους αποτελούσαν «πονοκέφαλο» για χιλιάδες μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους,βενζινοπώλες, αρτοποιούς και δικηγόρους και η λύση που δόθηκε από την κυβέρνηση εκτιμάται πως ικανοποίησε τους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση θα καλούνταν να πληρώσουν 20 διπλές δόσεις,χρωστούμενα (από 01/01/2017 – 31/08/2018) και τρέχοντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider