Δάνεια έως 18.000 ευρώ σε φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δάνεια έως 18.000 ευρώ σε φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακό

Το ποσό των 12.000 ευρώ για ετήσιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και 18.000 ευρώ για πρόγραμμα που διαρκεί έως δύο έτη, θα μπορούν να λάβουν φοιτητές που ξεκινούν σπουδές δεύτερου κύκλου.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πρόγραμμα Erasmus+ (2014-2020), προβλέπεται η υλοποίηση μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει απευθυνθεί στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+), όπως και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συνδράμουν στην ενίσχυση του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων, μέσω της ενημέρωσης και ενθάρρυνσης της συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων σε εθνικό επίπεδο (φοιτητών, εκπαιδευτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων).

Για την ώρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στον εν λόγω μηχανισμό είναι α) η ισπανική τράπεζα MicroBank, (με 70 δανειακές συμβάσεις από τον Ιούνιο του 2015) και β) ο τραπεζικός όμιλος BPCE της Γαλλίας, ο οποίος μόλις την 1η Δεκεμβρίου 2015 υπέγραψε σχετική σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Μηχανισμός εγγύησης σπουδαστικών δανείων

Ο μηχανισμός αυτός παρέχει μερική εγγύηση προς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για τη χορήγηση δανείων με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους, σε φοιτητές που ξεκινούν σπουδές δεύτερου κύκλου (μεταπτυχιακά) σε χώρα του Προγράμματος, η οποία δεν είναι ούτε η χώρα κατοικίας τους, ούτε η χώρα όπου απέκτησαν τον τίτλο σπουδών που τους δίνει πρόσβαση στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Οι εγγυήσεις που χορηγούνται μέσω του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων καλύπτουν νέα επιλέξιμα σπουδαστικά δάνεια για ποσό μέχρι 12.000 ευρώ για ετήσιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και μέχρι 18.000 ευρώ για πρόγραμμα που διαρκεί έως δύο έτη.

Η διαχείριση του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ). Το ΕΤΕ συνάπτει συμφωνίες με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως, για παράδειγμα, τράπεζες, εθνικά ή/και περιφερειακά ιδρύματα χορήγησης σπουδαστικών δανείων, ή άλλα αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιλογή ενός (τουλάχιστον) ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού οργανισμού από κάθε χώρα του Προγράμματος.

Σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι φοιτητές από όλες τις χώρες του Προγράμματος έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο μηχανισμό εγγύησης σπουδαστικών δανείων κατά τρόπο συνεκτικό και χωρίς διακρίσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eif.org/what_we_do/guarantees/erasmus+master-loan-guarantee-…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider