Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύμπραξη Οικονομικής Αστυνομίας - ΑΑΔΕ για ελέγχους σε «κόκκινους» ΑΦΜ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύμπραξη Οικονομικής Αστυνομίας - ΑΑΔΕ για ελέγχους σε «κόκκινους» ΑΦΜ
Οι φάκελοι που «ξεσκονίζουν» οι αρχές. Από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν εκτάσεις, μισθωτήρια, φορολογικά στοιχεία, βοσκοτόπια και παραδόσεις προϊόντων. Πότε ξεκινούν οι διασταυρώσεις.

Σε τροχιά εφαρμογής μπαίνει το επιχειρησιακό σχέδιο για την αποκάλυψη και ανάκτηση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ να έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή του εντοπισμού όσων εισέπραξαν κοινοτικά κονδύλια χωρίς να τα δικαιούνται. Το στίγμα της επιχείρησης δόθηκε ήδη από την πρώτη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναλαμβάνει την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης.

Οικονομική Αστυνομία και ΑΑΔΕ θα «τρέξουν» άμεσα τις διασταυρώσεις βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις υποθέσεις με τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Στο στόχαστρο βρίσκεται και το Εθνικό Απόθεμα που αφορά σε ενισχύσεις νέων αγροτών. Από το μικροσκόπιο των ελεγκτών θα περάσουν εκτάσεις, μισθωτήρια, φορολογικά στοιχεία, βοσκοτόπια και παραδόσεις προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο λόγο στους ελέγχους θα έχει η Οικονομική Αστυνομία, η οποία λόγω αρμοδιοτήτων θα αναλάβει να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα οποία θα διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση σε δηλώσεις Ε9, ηλεκτρονικά μισθωτήρια και φορολογικές δηλώσεις των αγροτών. Κάθε ΑΦΜ που θα «κουμπώνει» με παρατυπία θα περνά αυτόματα στη διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων, με μέτρα όπως κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Ποιοι ελέγχονται

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

  • 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη Δικαιοσύνη, πολλά εξ’ αυτών, από το 2019 μέχρι σήμερα για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων. Πρόκειται για πρόσωπα πέραν των υποθέσεων που ερευνά η Ευρωπαία Εισαγγελέας.
  • 2.365 άτομα ελέγχονται μαζικά για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις, μετά το 2019, με καταγγελίες.
  • Πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή ερευνάται στη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα, πριν έρθει η δικογραφία και πολλούς μήνες πριν γίνει γνωστή όλη αυτή η ιστορία.
  • Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2022, για 2021 ΑΦΜ που είχαν δηλώσει βοσκοτόπια χωρίς ζώα δεσμεύτηκε η πληρωμή και οι υποθέσεις τους προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη.
  • 2.654 ΑΦΜ έκαναν αιτήσεις και απορρίφθηκαν γιατί έλεγαν ότι είχαν ζωικό κεφάλαιο και δεν παρέδωσαν γάλα ή κρέας και άλλες 10.000 αιτήσεις επίσης απορρίφθηκαν. Από τα ΑΦΜ αυτά, 730 ΑΦΜ έχουν σταλεί για ποινική διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, μετά την παραίτηση Σημανδράκου.

Το πρόστιμο

Από το 1996 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Την περίοδο 1998-2004 η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα άνω των 860 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα 415 εκατομμύρια ευρώ που καταλογίσθηκαν πρόσφατα από την Κομισιόν για διοικητικές αδυναμίες της περιόδου 2016-2003, η Ελλάδα θα προσφύγει στα δικαστήρια, ενώ τα 103 εκατομμύρια αφορούν την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2016-2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύμπραξη Οικονομικής Αστυνομίας - ΑΑΔΕ για ελέγχους σε «κόκκινους» ΑΦΜ

Στο Άγιο Όρος ο Κυριάκος - Ο Νικήτας στριμώχνει την αντιπολίτευση - Τελικά το ΠΑΣΟΚ υποψιαζόταν, ή ήξερε;

Επίδομα αδείας: Πώς υπολογίζεται και πότε δίνεται - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider