Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του αυξημένου επιδόματος ανεργίας - Τα νέα ποσά και οι πρώτοι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του αυξημένου επιδόματος ανεργίας - Τα νέα ποσά και οι πρώτοι δικαιούχοι
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου το νέο αυξημένο επίδομα να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας με τους νέους ανέργους.

Aπό το φθινόπωρο ξεκινά η εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου το νέο αυξημένο επίδομα να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας με τους νέους ανέργους (που θα εγγραφούν στα μητρώα της ΔΥΠΑ το καλοκαίρι) και όχι με τους υφιστάμενους.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να κινητροδοτεί τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Η φιλοσοφία του νέου επιδόματος βασίζεται στην «ανταμοιβή» όσων μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Με τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος είναι να γίνει το επίδομα πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή στην αρχή να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά - σιγά να βαίνει μειούμενο όσο προχωρούν οι μήνες και δεν βρίσκει δουλειά.

«Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. Θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας», δήλωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.

Πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα

Το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο του εργαζόμενου πριν βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα, από 509 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες γιατί η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό. Παράλληλα θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας -μέσω των εισφορών που πλήρωνε- να έχει μεγαλύτερη στήριξη.

Έτσι, τους πρώτους μήνες ανεργίας στόχος είναι να χορηγείται το 70% του μισθού και σταδιακά (κάθε τρίμηνο) να μειώνεται στο 60%, στο 50%, με το τελευταίο τρίμηνο της επιδότησης το ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους να κινείται στα σημερινά επίπεδα.

Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί το «μπόνους» που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του. Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (π.χ. πάνω από 20 έτη), υψηλές αποδοχές και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει έως τώρα καθόλου επιδότηση ανεργίας.

Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας εξετάζεται, επίσης, να υπάρχει πλαφόν στο ανώτατο ποσό του μηνιαίου επιδόματος που θα δίνεται, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην περίοδο καταβολής του, που θα φτάνει μέχρι τους 24 μήνες (σήμερα χορηγείται για πέντε έως 12 μήνες).

Στις συζητήσεις εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους, καθώς επίσης και η σύνδεση του αυξημένου επιδόματος με την κατάρτιση των ανέργων, ώστε να μπουν αμεσότερα στην ενεργό δράση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πατέλης: Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε χτίσει - Να συνδεθεί το επίδομα ανεργίας με τον μισθό

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο επίδομα ανεργίας - Από πότε θα εφαρμοστεί και ποιους θα ευνοεί

Μεγαλύτερα επιδόματα σε λιγότερους: Μειώνονται οι δικαιούχοι αλλά αυξάνονται τα ποσά - Τι ισχύει με το επίδομα παιδιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider