Τα 12 SOS των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 12 SOS των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων
Τι πρέπει να «τσεκάρουν» 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι έως την αυτόματη υποβολή της δήλωσης στις 2 Ιουλίου. Οι κωδικοί, τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή.  Αυτόματες φορο-δηλώσεις για όλους σχεδιάζει η ΑΑΔΕ.

«Τσεκάρετε» τα προσυμπληρωμένα στοιχεία της φορολογικής σας δήλωσης μέχρι και την 1η Ιουλίου 2024, πριν η φορολογική διοίκηση προχωρήσει στη οριστικοποίηση και την υποβολή της. Τη συμβουλή αυτή δίνει η ΑΑΔΕ σε 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβουν ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στην εφαρμογή myAADEapp, με αναλυτική ενημέρωση για τις αυτοματοποιημένες δηλώσεις.

Το μέτρο της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, από την ίδια την ΑΑΔΕ κάνει πρεμιέρα φέτος, με στόχο από το επόμενο έτος να επεκταθεί στην πλειονότητα των φορολογούμενων.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:

1. Η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της.

2. Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.

3. Η προσυμπληρωμένη δήλωση κοινοποιείται ψηφιακά, με την ανάρτηση αυτής στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην εφαρμογή υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης στους φορολογούμενους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

4. Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.

5. Ο φορολογούμενος δύναται επίσης να υποβάλει ο ίδιος την προσυμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως την 1η Ιουλίου ακόμη και εάν δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής.

6. Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει νωρίτερα δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση οριστικοποιεί την προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δήλωση και η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα στις 2 Ιουλίου.

7. Ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης του οικείου φορολογικού έτους υπολογίζονται με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση που οριστικοποιήθηκε. Για τον καθορισμό της φορολογικής οφειλής εκδίδεται οίκοθεν πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

8. Σε περίπτωση οριστικοποίησης προσυμπληρωμένης κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, για τον οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για την κοινή δήλωση που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.

9. Ο φόρος που προσδιορίζεται, καταβάλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα για την καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για το οικείο φορολογικό έτος. Φέτος οι δόσεις εκτείνονται από το τέλος Ιουλίου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

10. Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

11. Δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου μικρότερο 5 ευρώ.

12. Ο φορολογούμενος μετά την έκδοση της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δύναται να ζητά την έκδοση πράξης διόρθωσης αυτής, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιτσιλής: Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά

ΔΟΥ Χαλκίδας: Συνελήφθησαν πέντε εφοριακοί για διαφθορά - Τέθηκαν σε προσωρινή αργία, διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα

Χατζηδάκης: Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider