Σπ. Πρωτοψάλτης: 11 οικόπεδα της ΔΥΠΑ θα αξιοποιηθούν για κοινωνική αντιπαροχή - Πρόσληψη 20.000 νέων με 100% επιδότηση μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπ. Πρωτοψάλτης: 11 οικόπεδα της ΔΥΠΑ θα αξιοποιηθούν για κοινωνική αντιπαροχή - Πρόσληψη 20.000 νέων με 100% επιδότηση μισθού
Ξεκινά μέσα στον Μάρτιο ένα νέο πρόγραμμα επτάμηνης απασχόλησης για 20.000 νέους. Η ΔΥΠΑ θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών τους. Τα 11 οικόπεδα του πρώην ΟΕΚ που θα αξιοποιηθούν για τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Μετά από 24 χρόνια σπουδών και εργασίας στην Αμερική, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης επέστρεψε στην Ελλάδα το 2019 για να αναλάβει τα ηνία του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), μεταμορφώνοντας έναν βραδυκίνητο, γραφειοκρατικό και εσωστρεφή Οργανισμό σε μια μοντέρνα εργασιακή δομή που φέρνει τις επιχειρήσεις σε επαφή που τους ανέργους, εμπλουτίζοντας το portfolio τους με τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο insider, o διοικητής της ΔΥΠΑ μίλησε για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση και θα υποχωρεί σταδιακά, έως τη λήξη της επιδότησης. Επιπλέον, τόνισε πως κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας -μέσω των εισφορών που πλήρωνε- θα έχει μεγαλύτερη στήριξη.

«Το προφίλ του μέσου ανέργου απέχει πολύ από αυτό που μπορεί εύλογα να έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Ο μέσος άνεργος είναι γυναίκα και μάλιστα στην πιο δημιουργική της ηλικία, μεταξύ 30 και 45 ετών» ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης, υπογραμμίζοντας πως η γυναίκα είναι στο στόχαστρο των πολιτικών της ΔΥΠΑ.

Για το στεγαστικό πρόγραμμα των νέων, επισήμανε πως η ΔΥΠΑ πήρε ως «προίκα» από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει για την κατασκευή κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο.

Τέλος αποκάλυψε πως εντός του Μαρτίου θα προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα επτάμηνης απασχόλησης για 20.000 νέους, όπου θα επιδοτηθεί το 100% του μισθού και των εισφορών τους.

- Στις αρχές της εβδομάδας συμμετείχατε στο Talent Summit της Huawei στο MWC2024. Τι σχεδιάζει η ΔΥΠΑ και πως σκοπεύει να κάνει χρήση εργαλείων ΑΙ;

Στην προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, ο τομέας της επαγγελματικής κατάρτισης - και ιδιαίτερα στις ψηφιακές δεξιότητες - αποτελούν ως ένα από τα βασικότερα μας εργαλεία.

Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα υλοποιήσουμε ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο θα προετοιμάζουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, εφοδιάζοντάς τους με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες. Η κατάρτιση είναι ένας τομέας στον οποίο εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, με στόχο έχοντας ήδη διασφαλίσει πόρους, να εκπαιδεύσουμε και να πιστοποιήσουμε 500.000 πολίτες έως το 2025.

Ήδη περισσότεροι από 215.000 άνεργοι και εργαζόμενοι έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί και ακόμα 40.000 άνεργοι καταρτίζονται μέσα από τον δεύτερο κύκλο της δράσης. Δηλαδή έχουμε διανύσει ήδη το μισό δρόμο και πιστεύω θα επιτύχουμε το στόχο μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πως αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς στον τομέα των ειδικοτήτων, δεν θα προχωρήσουμε αόριστα
αλλά με στόχευση, δίνοντας έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες ειδικότητες που θα είναι αναγκαίες τα επόμενα χρόνια, αλλά και σε κατηγορίες εργαζομένων που υποεκπροσωπούνται, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά ανεργίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσφατα ολοκληρώθηκε με την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Women In Tech της Huawei, στο πλαίσιο των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με Big Tech εταιρίες που έχουν οδηγήσει σε πάνω από 36.000 πιστοποιήσεις. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 500 άνεργες γυναίκες 25-45 ετών, εγγεγραμμένες στο μητρώο της ΔΥΠΑ απόφοιτες δευτεροβάθμιας, μετα-δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ωφελούμενες απέκτησαν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα των δικτύων, ενώ είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε αντίστοιχες δωρεάν εξετάσεις που βεβαιώνουν το γνωστικό τους επίπεδο, με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Προσπαθούμε, με πράξεις, να κλείσουμε το έμφυλο ψηφιακό χάσμα.

- Η αντιστοίχιση δεξιοτήτων με τις ανάγκες της οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνεργοι αδυνατούν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Υπάρχει λύση κατά τη γνώμη σας;

Το πρόβλημα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται εύγλωττα και σε πολλές έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατη αυτή του ManpowerGroup, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα, το 82% των εργοδοτών – ποσοστό 7% υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο – αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ 11ετίας.

Είναι ένας σύνθετος γρίφος, ωστόσο πιστεύω πως είμαστε στο σωστό δρόμο για την επίλυση του. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο μας στοίχημα και δουλεύουμε καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας δράσεις καινοτόμες που δεν έχουν σχέση με παρωχημένες λογικές του παρελθόντος.

Η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η απόκτηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι απαραίτητη, μετά από δεκαετίες ελλιπούς διασύνδεσης των συστημάτων εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας.

Για αυτό και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα upskilling-reskilling που έχει γίνει ποτέ τη χώρα και προχωράμε στην ενίσχυση και αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών και δομών κατάρτισης.

Επιπλέον, ξεκινήσαμε πριν από περίπου 2.5 χρόνια να υλοποιούμε τις «Ημέρες Καριέρας», μία δράση που «γεννήθηκε» με βασικό σκεπτικό να φέρουμε πιο κοντά τους εργαζόμενους με τις επιχειρήσεις. Χωρίς μεσολαβητές και φίλτρα, σε μία διαδραστική σχέση που θα αναπτύσσουν σε real time, μεταξύ τους. Η ανταπόκριση της πρωτοβουλίας μας ξεπέρασε τις προσδοκίες μας καθώς μέχρι σήμερα πάνω από 5.500 πολίτες βρήκαν τη θέση εργασίας που ήθελαν και εκατοντάδες επιχειρήσεις βρήκαν το προσωπικό μου έψαχναν μέσα από 24 εκδηλώσεις.

Παράλληλα συνεχίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα και σε δράσεις συμβουλευτικής, όπως η νέα σειρά εκδηλώσεων συμβουλευτικών υπηρεσιών Job Ready by DYPA, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα και παρέχει σεμινάρια δημιουργίας βιογραφικού, προετοιμασίας για συνεντεύξεις, εργαλείων αναζήτησης εργασίας, δημιουργίας επιχειρηματικού σχεδίου, κλπ.

- Στα σκαριά βρίσκεται η μεγάλη παρέμβαση της ΔΥΠΑ και του υπ. Εργασίας που αφορά στο επίδομα ανεργίας. Θέλετε να μας εξηγήσετε τη φιλοσοφία του νέου μοντέλου που βρίσκεται υπό εξέταση για τους επιδοτούμενους ανέργους; Πότε υπολογίζετε να εφαρμοστεί;

Με αφορμή την ερώτηση σας και επειδή έχουν ακουστεί πολλά, θέλω να ξεκαθαρίσω πως στις προθέσεις μας δεν είναι να μειώσουμε το επίδομα ανεργίας, αλλά να το κάνουμε πιο δίκαιο, πιο εμπροσθοβαρές και πιο ανταποδοτικό. Καταλαβαίνω πως κάθε αλλαγή μπορεί να φοβίσει και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, αλλά είμαστε πια σε μία νέα εποχή όπου οι ανάγκες μεταβάλλονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Όταν βλέπουμε ότι δεν καλύπτονται πια με τρόπο αποτελεσματικό οι ανάγκες των ανέργων, οφείλουμε να εξετάσουμε αλλαγές, χωρίς ταμπού και παρωπίδες. Και αυτό κάνουμε. Δεν γίνεται δηλαδή, είτε δουλεύεις 20 χρόνια, είτε δουλεύεις 2, να παίρνεις το ίδιο επίδομα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε, στο πλαίσιο μιας πιλοτικής εφαρμογής, το επίδομα να είναι αυξημένο στην αρχή γιατί η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς και αλλαγές στο επίδομα, ώστε κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας -μέσω των εισφορών που πλήρωνε- να έχει μεγαλύτερη στήριξη.

Δεν γίνεται ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε πριν από 40 χρόνια να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας χωρίς να επικαιροποιείται.

Μαζί με το υπ. Εργασίας, μελετάμε διάφορα μοντέλα με την τεχνική βοήθεια του ΟΟΣΑ και τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάπτυξης, με βασικό στόχο να κάνουμε το σύστημα πιο αποτελεσματικό και να δώσουμε κίνητρα για τη γρήγορη επανένταξη των ανέργων.

- Εντός του 2024 αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή». Υπάρχουν αρκετά οικόπεδα της ΔΥΠΑ για να αξιοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ; Πότε προβλέπετε να είναι έτοιμες οι πρώτες κατοικίες για ενοικίαση;

Μετά το επιτυχημένο στεγαστικό πρόγραμμα για νέους «Σπίτι μου», που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες, η «κοινωνική αντιπαροχή» είναι ένας νέος θεσμός, που προστίθεται στην «εργαλειοθήκη» της ΔΥΠΑ, με στόχο να ενισχύσουμε τη στεγαστική πολιτική, η οποία με απόφαση της κυβέρνησης επανακινήθηκε, μετά από σχεδόν μία δεκαετία αδράνειας.

Να σας επισημάνω πως η ΔΥΠΑ πήρε ως προίκα από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη. Εμείς όλα αυτά τα οικόπεδα δεν θέλουμε να μείνουν αναξιοποίητα, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Πρόκειται για μία διαδικασία που αξιοποιεί την δημόσια ακίνητη περιουσία για την κατασκευή κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο, και ήδη έχουμε ξεκινήσει την μελέτη για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, την υλοποίηση.

- Ποιο είναι το προφίλ του μέσου ανέργου; Αποτελεί η επανακατάρτιση τη λύση για τα άτομα που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας;

Το προφίλ του μέσου ανέργου απέχει πολύ από αυτό που μπορεί εύλογα να έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Ενός ανθρώπου δηλαδή κοντά στην ηλικία των 60, που βρέθηκε ξαφνικά χωρίς δουλειά γιατί έκλεισε το εργοστάσιο που δούλευε ή προσέλαβαν κάποιον νεότερο στη θέση του.

Ο μέσος άνεργος είναι γυναίκες και μάλιστα στην πιο δημιουργική τους ηλικία μεταξύ 30 και 45 ετών, οι οποίες είναι απόφοιτες λυκείου. Και ένας λόγος που αυτό συμβαίνει είναι γιατί πολλές γυναίκες φεύγουν για ένα διάστημα από την αγορά εργασίας προκειμένου να κάνουν οικογένεια, ωστόσο όταν αποφασίζουν να επιστρέψουν δεν είναι εύκολη η επανένταξη τους. Είτε γιατί δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτεί η σημερινή εποχή, είτε γιατί έχουν χάσει επαφή με την αγορά εργασίας λόγω της απουσίας τους.

Για να αντιμετωπίσουμε την γυναικεία ανεργία, υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα που δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν άνεργες σε νέες θέσεις εργασίας αλλά και δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης, που έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή αντίστοιχα.

- Ποια προγράμματα δρομολογεί η ΔΥΠΑ για το επόμενο διάστημα; Θα στηριχθούν συγκεκριμένες ομάδες -όπως οι νέοι και οι γυναίκες- που αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» της αγοράς εργασίας;

Η αποτελεσματικότερη στήριξη των νέων είναι προφανώς στο επίκεντρο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Δεν
μπορούμε να στηρίζουμε ένα νέο άνθρωπο που έχει όρεξη για δουλειά και είναι στην πιο παραγωγική του ηλικία με επιδόματα. Αυτό που θέλουμε είναι να τον βοηθήσουμε να βρει την εργασία που επιθυμεί και «κουμπώνει» με τις δεξιότητες του.

Μετά το ρεκόρ προσλήψεων νέων ανέργων μέσω δράσεων της ΔΥΠΑ την περασμένη τετραετία (40% των προσλήψεών μας αφορά νέους έως και 29 ετών), τώρα ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα επτάμηνης απασχόλησης για 20.000 νέους.

Ειδικότερα η ΔΥΠΑ θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν την εργασιακή εμπειρία, που χρειάζονται και στη συνέχεια να διεκδικήσουν με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα θα τρέξει το επόμενο διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Σε ότι αφορά στις γυναίκες, όπως σας ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση σας, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε προγράμματα στήριξη τους.

Άλλωστε το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν τα 2/3 των εγγεγραμμένων ανέργων και το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι 65% μεγαλύτερο από τη ανεργία των ανδρών, αναδεικνύει την ανάγκη συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων και αυτό κάνουμε με το καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας των γυναικών στην πράσινη οικονομία και άλλες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα και επειδή με ρωτήσατε για τις καινούριες δράσεις που ετοιμάζουμε να σας πως μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα διά ζώσης εργαστήρια συμβουλευτικής, στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος των εργαστηρίων τα οποία θα υλοποιούνται από εξειδικευμένα στελέχη της ΔΥΠΑ, είναι η συστηματική παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής στους αναζητούντες εργασία προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ένταξη ή/και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για AI

Ενίσχυση των δράσεων στήριξης των γυναικών με τη συνεργασία ΔΥΠΑ - Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής Μαρτίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider