Τσακλόγλου: Κανένας δεν μένει ακάλυπτος από το ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τσακλόγλου: Κανένας δεν μένει ακάλυπτος από το ΕΣΥ
Αν δεν υπάρξει κάποια μορφή συναίνεσης με όλους, ένα modus vivendi, δεν μπορείς να έχεις έναν αστυνομικό σε κάθε σημείο αναταραχής, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Αν δεν υπάρξει κάποια μορφή συναίνεσης με όλους, ένα modus vivendi, δεν μπορείς να έχεις έναν αστυνομικό σε κάθε σημείο αναταραχής, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Νομίζω ότι είναι τελείως ξεκάθαρο: Νομοθετούμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, διαμαρτυρίες γίνονται, το καταλαβαίνω, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχουν και κάποια πράγματα που είναι νομιμότητα, και κάποια που δεν είναι. Νομίζω ότι καλύτερη διαφήμιση για τα μη δημόσια πανεπιστήμια δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος πέρα από αυτό εδώ το οποίο βλέπουμε αυτές τις μέρες. Είπαμε ότι σε όλα τα πράγματα θέλουμε να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα. Θα ήθελα αυτές οι καταλήψεις και όλα τα υπόλοιπα πράγματα τα οποία παρακωλύουν τη λειτουργία του ίδιου του πανεπιστημίου, να είναι εκτός κανονικότητας. Και οτιδήποτε μπορεί να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, νομίζω ότι πρέπει να γίνει» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κατώτατος μισθός

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό είπε ότι υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία είναι και πολύ καλή κιόλας. «Δηλαδή έχουμε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, έχουμε μια επιτροπή ειδικών οι οποίοι θα καταλήξουν σε ένα τελικό πόρισμα προς την υπουργό Εργασίας και μετά θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο όπου λαμβάνεται η τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το νόμο, θα αρχίζει να ισχύει από την 1η Μαΐου, αλλά γνωρίζουμε ότι πάρα πολλά άτομα, ειδικά εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, τα οποία λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αρχίζουν να εργάζονται νωρίτερα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει έκτακτα το μέτρο να ξεκινάει από την 1η Απριλίου, και νομίζω ότι αυτό καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε.

Σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα είπε ότι, έχουμε δύο πράγματα εκεί: Το ένα είναι το ότι πότε ξεκινάμε να ψάχνουμε για κόσμο και το δεύτερο είναι το ότι πραγματικά υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που όπως βλέπουμε κι εμείς από διάφορες έρευνες που κάνουμε στο υπουργείο, υπάρχουν ειδικότητες στον τουρισμό οι οποίες δεν καλύπτονται.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση των μετακλήσεων, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, και τελικά βλέπουμε ότι το πρόβλημα λύνεται. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τουριστικό τομέα είναι ένα θεσμικό πρόβλημα το οποίο έχουμε, το οποίο είναι τί κάνουμε από την πλευρά της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ας πούμε για παράδειγμα, ίσως να έχουμε ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό ατόμων τα οποία τα κατευθύνουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι σε επαγγέλματα τέτοια τα οποία πραγματικά τα έχει και πολύ μεγάλη ανάγκη η οικονομία, αλλά επιπρόσθετα δίνουν και ικανοποιητικές απολαβές» τόνισε.

Το επίδομα ανεργίας

Όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας είπε ότι κι εδώ υπάρχουν δύο πράγματα: Το ένα είναι το ότι ενώ είναι μια ασφαλιστική εισφορά η οποία υποτίθεται ότι προσπαθεί να καλύψει το βιοτικό επίπεδο σε μια περίοδο στην οποία χάνεις την εργασία σου, αυτό εδώ το οποίο έχουμε είναι για όλους το ίδιο.

«Δηλαδή μπορεί να είστε, για παράδειγμα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, να καταβάλλετε ένα ποσοστό του μισθού σας το οποίο να είναι πάρα πολύ ψηλό για πάρα πολλά χρόνια και να βρεθείτε στην ανεργία και να πάτε στο επίδομα ανεργίας, το οποίο είναι το ίδιο για όλους και το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβαίνει και για ένα άτομο το οποίο είναι στο κάτω μέρος της κατανομής. Το δεύτερο, το οποίο είναι το πιο σημαντικό, είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι και κάτι το οποίο είχε προτείνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη. Δηλαδή το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από ψηλότερο επίπεδο από αυτό που έχουμε τώρα, αλλά σταδιακά να μειώνεται. Δηλαδή θέλουμε να πετύχουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα: Το ένα είναι να μη μειώνεται πολύ απότομα το βιοτικό επίπεδο του ανέργου, και αφετέρου να του δώσεις ένα κίνητρο να ψάξει εντονότερα, να βρει δουλειά και όχι να περιμένει» εξήγησε.

Ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ διευκρίνισε ότι δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ, οποιοσδήποτε πολίτης ζει νόμιμα στη χώρα αυτή, έχει πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και μάλιστα έχει πρόσβαση δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας, σχολίασε.

«Αυτό που συζητάμε τώρα είναι το εάν θα έχουν πρόσβαση και στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, είπε. Για τους ανασφάλιστους, παύει η δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ή σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Πάντως κανείς δεν μένει ακάλυπτος. Θα ήθελα να κάνω και μια έκκληση, είπε. Είναι πάρα πολλοί οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν μικρές οφειλές. Κάποιοι ίσως να ξέχασαν, κάποιοι ίσως να παρέλειψαν να τις ρυθμίσουν. Ας πάνε στον ΕΦΚΑ, ας ξεκινήσουν είτε διαδικασία πληρωμής, είτε διαδικασία ρύθμισης» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider