Μ. Κεφάλα: Ανοίγουν οι αιτήσεις για τους γονείς στο πρόγραμμα «νταντάδες» - Αρχές του 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Κεφάλα: Ανοίγουν οι αιτήσεις για τους γονείς στο πρόγραμμα «νταντάδες» - Αρχές του 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό Συνέντευξη
Το στοίχημα του νεοσύστατου υπουργείου Οικογένειας είναι μεγάλο, αλλά η Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, είναι αποφασισμένη να το κερδίσει. Η ηλικιακά νεότερη γυναίκα της κυβέρνησης αποκάλυψε στο insider τις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, την στέγαση των νέων, την ισότητα των γύλων αλλά και το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς».

Πρώτη φορά σε κυβερνητικό θώκο, η ηλικιακά νεότερη γυναίκα της κυβέρνησης, Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, ανέλαβε καθήκοντα σε ένα νεοσύστατο υπουργείο με ένα χαρτοφυλάκιο που αγγίζει κάθε οικογένεια και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Το στοίχημα μεγάλο, αλλά είναι αποφασισμένη να το κερδίσει. «Γιατί για μας δεν υπάρχουν αόρατοι πολίτες. Όλες και όλοι αξίζουν της φροντίδας και της προστασίας του κράτους» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο insider, αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους γονείς στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που ήδη δέχεται αιτήσεις από τους υποψήφιους επιμελητές.

Στο μέτωπο των δράσεων για την στέγαση των νέων ζευγαριών, η κα Κεφάλα ανέφερε πως στις αρχές του 2024 ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» που αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά, καθώς και το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» που αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Τέλος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό που θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και θα προωθεί τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τη διαχείριση της γήρανσης, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της ανάπτυξης.

- Εδώ και λίγους μήνες έχετε στα χέρια σας ένα ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο, εκείνο που σχετίζεται με την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ως υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας;

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία κοινωνία με λιγότερες παθογένειες και λιγότερες έμφυλες ανισότητες, αλλά και να διασφαλίσουμε υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.

Με τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες μας βοηθάμε ουσιαστικά τις οικογένειες, τους εργαζόμενους γονείς και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες μητέρες. Υλοποιούμε δράσεις για την εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και προωθούμε μέτρα για να ανατρέψουμε αναχρονιστικά στερεότυπα και να κάνουμε πράξη την ισότητα.

Γιατί για μας δεν υπάρχουν αόρατοι πολίτες. Όλες και όλοι αξίζουν της φροντίδας και της προστασίας του κράτους. Γι’ αυτό ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις και προοδευτικές πολιτικές, πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος. Πολιτικές που θα χτίσουν μία συμπεριληπτική κοινωνία που χωρά τον καθένα και την καθεμία. Μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Μία κοινωνία χωρίς βία. Μία κοινωνία όπου πρωταγωνιστούν ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη. Μία κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

- Το δημογραφικό ζήτημα, όπως ξέρουμε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι επιστημονικές εκθέσεις γύρω από το θέμα δεν είναι και ιδιαίτερα ευοίωνες. Υπάρχει πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπισή του;

Πράγματι, το δημογραφικό είναι ίσως από τα πιο περίπλοκα ζητήματα πολιτικής το οποίο καλούνται να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία.

Ήδη από την πρώτη θητεία μας είχε καταστεί σαφές πως για ένα θέμα τόσο πολυπαραγοντικό καμία πολιτική λύση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν
είναι μεμονωμένη και αποσπασματική. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα με στόχο τη χάραξη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση μιας σειράς οριζόντιων μέτρων, που διαπερνούν όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για την παροχή 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση παιδιού, μειώσαμε τον Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί. Σχεδιάσαμε επίσης μία νέα στεγαστική πολιτική προς όφελος των νέων ζευγαριών και δώσαμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό χιλιάδων νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας εργασία. Και δεν μείναμε σε αυτά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφουγκραζόμενος τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, προχώρησε στη σύσταση ενός νέου Υπουργείου (Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και έκανε πράξη μία προεκλογική του δέσμευση, ενώ στις αρχές του 2024 θα παρουσιαστεί ένα λεπτομερές και στοχευμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα βασίζεται σε πέντε πυλώνες και δίνει ιδιαίτερη βάση στη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τη διαχείριση της γήρανσης, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της ανάπτυξης.

Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημογραφική ανάταξη. Δεν είναι εύκολο. Γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα, όμως οφείλουμε να δράσουμε τώρα.

- Επανεκκινήσατε μετά από χρόνια τη στεγαστική πολιτική. Ποια είναι τα επόμενα «βήματα» του προγράμματος κοινωνικής στέγασης;

Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, επανεκκινήσαμε τη στεγαστική πολιτική, έχοντας στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους και τις νέες οικογένειες. Με τις δράσεις και τα προγράμματά μας και με ουσιαστικές διευκολύνσεις βοηθάμε τα νέα ζευγάρια να νιώσουν ασφάλεια και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μάλιστα διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος στο 1 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί περίπου 1.300 δάνεια. Επίσης, υλοποιούμε το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου μισθώνουμε διαμερίσματα. Ωφελούμενοι είναι οι νέοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στόχος μας είναι η διάθεση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών σε νέους ηλικίας 25-39 ετών.

Παράλληλα δρομολογούμε δύο ακόμη προγράμματα που προστίθενται στην «εργαλειοθήκη» μας για τη στεγαστική πολιτική. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» που αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους, καθώς και το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» που αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 και να βοηθήσει χιλιάδες νέους να αποκτήσουν κατοικία.

- Ακούμε τις τελευταίες μέρες για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Πώς θα βοηθήσετε με αυτό το πρόγραμμα τις οικογένειες; Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τους γονείς;

Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς με παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών και στόχο έχει να στηρίξει τις οικογένειες και να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους της χώρας, δεν βοηθά μόνο τα εργαζόμενα ζευγάρια, αλλά και τις άνεργες μητέρες στην αναζήτηση εργασίας, ώστε να σταματήσουν να θεωρούν την απόκτηση ενός παιδιού τροχοπέδη στην επαγγελματική τους ανέλιξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Οι γονείς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα λαμβάνουν το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως με εργόσημο, ενώ άνεργες μητέρες, γονείς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν άλλο voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα λαμβάνουν κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή η πλατφόρμα ntantades.gov.gr για να εγγραφούν όσοι/όσες θέλουν να εργαστούν ως επιμελητές/τριες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους γονείς. Μπορούν να κάνουν αίτηση γονείς οι οποίοι είτε έχουν νταντά και θέλουν να την πιστοποιήσουν, είτε δεν έχουν και θα αναζητήσουν μέσω της πλατφόρμας.

- Πιστεύετε ότι η πολυσυζητημένη ισότητα των φύλων έχει επιτευχθεί; Αν ναι, σε ποιο βαθμό;

Η ισότητα των φύλων νομίζω πως είναι περισσότερο ένας κινούμενος στόχος παρά ένα σημείο που πρέπει να φθάσουμε. Μία διαδικασία, παρά μία κατάσταση. Γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να είναι σε θέση όχι μόνο να προσαρμόζει τις πολιτικές της ανάλογα με τις νέες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, αλλά και να αφουγκράζεται έγκαιρα τις αλλαγές στην ίδια την κουλτούρα της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας του κράτους να επαναχαράξει το νομοθετικό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις στη βάση των σύγχρονων προτεραιοτήτων και αναγκών, είναι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στον εργασιακό νόμο για την προστασία της μητρότητας, την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και την εξάλειψη βαθιά ριζωμένων πρακτικών και στερεοτύπων, όπως η προτίμηση ανδρών σε θέσεις ευθύνης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μένει σε θεωρητικές αναλύσεις περί ισότητας. Ήδη από την προηγούμενη θητεία της υιοθέτησε συγκεκριμένες δράσεις που εστιάζουν στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα στην ισότητα των φύλων, βήματα που αποτυπώνονται και στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Η χώρα μας ανέβηκε τρεις θέσεις, αποδεικνύοντας ότι έχει αρχίσει να καλύπτει την απόσταση που τη χωρίζει από άλλα κράτη μέλη και ότι προωθεί την ουσιαστική ισότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σ. Ζαχαράκη: Αλλάζουν όλα στα επιδόματα από το 2024 - Οικονομικά κίνητρα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Νταντάδες της γειτονιάς: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τους γονείς - Στα 500 ευρώ τον μήνα η επιδότηση

Δημογραφικό: Η Ελλάδα «μικραίνει», η Γαλλία «φρενάρει» και η Ιταλία «γερνάει» - Έρχεται το τέλος της φυσικής αύξησης του πληθυσμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider