Έχεις μήνυμα από την ΑΑΔΕ για ρυθμίσεις και φορο-υποχρεώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχεις μήνυμα από την ΑΑΔΕ για ρυθμίσεις και φορο-υποχρεώσεις
Πώς θα λειτουργεί ο συναγερμός της Εφορίας. Ειδοποιήσεις στο κινητό θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι για υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. 

Δυο νέα ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους φορολογούμενους να μην χάνουν τις ρυθμίσεις χρεών, να μην πληρώνουν πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις και να μην επιβαρύνονται με τόκους όταν καθυστερούν να πληρώσουν μια δόση ρύθμισης ή φόρου ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ από το Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων. Το σύστημα αυτό θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών για τον κίνδυνο να χάσει τη ρύθμιση όταν δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης. Με το μήνυμα που θα λαμβάνει ο οφειλέτης θα ενημερώνεται και για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση.

Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργεί ένα νέο λογισμικό (application) της ΑΑΔΕ για κινητά τηλέφωνα android ή iphone, μέσω του οποίου ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ, την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου, ενώ θα έχει δυνατότητα και να τα πληρώνει μέσω κάρτας από το κινητό του. Η εφαρμογή αυτή θα στέλνει και υπενθυμίσεις (πχ μία εβδομάδα, δύο ημέρες ή 24 ώρες πριν) ότι λήγει η διορία πληρωμής για κάθε φορολογική υποχρέωση. Με την εφαρμογή αυτή ο φορολογούμενος δεν θα ξεχνά την πληρωμή των δόσεων για φόρους και ρυθμίσεις και τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων.

Ηλεκτρονικά μηνύματα

Σήμερα η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους τα οποία διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Μηνύματα υπενθύμισης. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία. Αποστέλλονται με στόχο την υπενθύμιση της σχετικής υποχρέωσης. Αποδέκτες είναι οι υπόχρεοι που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλλει τη δήλωσή τους.

2. Μηνύματα εντοπισμού. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογούμενους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποστέλλονται μετά από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών. Αφορούν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

- Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις όταν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

- Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

- Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

- Πρόσφατες Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: όταν δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου η/οι βεβαιωμένη/ες οφειλή/ες, που έληξε/αν έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

- Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου των υπόχρεων που προκύπτουν μετά από διασταύρωση με δεδομένα από τρίτες πηγές.

- Λοιπές Φορολογικές υποχρεώσεις: όπως είναι η μη υποβολή δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, η υποβολή κενών δηλώσεων Φ.Π.Α., η μη υποβολή δήλωσης έναρξης/μεταβολής εργασιών κ.α.

- Διασταυρώσεις: όταν από διασταυρώσεις που διενεργούνται εντοπιστούν φορολογούμενοι που είτε δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση παρά την υποχρέωση τους, είτε έχουν αποκτήσει εισοδήματα τα οποία δεν έχουν συμπεριλάβει σε δήλωσή τους και με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου ή διοικητικού προσδιορισμού φόρου, κατά περίπτωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα λουκέτα για φοροδιαφυγή σε Βάρκιζα και Σπέτσες

Φορολογικές διαφορές: Διαγράφονται πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους

gazzetta
gazzetta reader insider insider