Αυξάνεται από το 2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Ποια άλλα επιδόματα, παροχές και συντάξεις αναπροσαρμόζονται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται από το 2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Ποια άλλα επιδόματα, παροχές και συντάξεις αναπροσαρμόζονται
Αυξάνεται από 1/1/2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 8% (όσο και τα επιδόματα αναπηρίας) το οποίο θα ξεκινάει πλέον από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού

Η αύξηση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο διπλασιασμός των δικαιούχων του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι κάποιες από τις πιο εμβληματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την επόμενη τετραετία, σε ότι αφορά τον κοινωνικό πυλώνα της πολιτικής του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου πολιτικής της ΝΔ στο ΚΠΙΣΝ, εστίασε τις παρεμβάσεις του σε τρεις άξονες.

Επιδόματα

Αυξάνεται από 1/1/2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 8% (όσο και τα επιδόματα αναπηρίας) το οποίο θα ξεκινάει πλέον από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα.

Από την Πρωτομαγιά αυξάνονται 13 αναπηρικά επιδόματα κατά 8%, ενώ αναβαθμίζεται ο έλεγχός τους, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων, συγκέντρωση επιδομάτων σε μία βάση και εναρμόνιση κριτηρίων.

Επίσης αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού
(από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Μισθοί - εισφορές - κατάρτιση

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αδιαπραγμάτευτος στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικού τομέα στα 1.500 ευρώ, έως το 2027. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, από 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο την 1/1/2024, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου, παρέμβαση συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στους χαμηλόμισθους, αλλά και σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη 4ετία η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, αλλά και στο Δημόσιο, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά κατά μία επιπλέον μονάδα. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε:

  • Διενέργεια αυστηρών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ανάρτηση εβδομαδιαίας αναφοράς με τους ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.
  • Yψηλής ποιότητας κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.

Συντάξεις - «Σπίτι μου»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από την 1/1/2024 θα δοθούν νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3-4%, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού και του ρυθμού αύξησης του φετινού ΑΕΠ. Μάλιστα η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς ενδέχεται να προστεθεί – συμπληρωματικά – μια επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω της απόκλισης των στοιχείων του 2022.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου» οδηγεί στον διπλασιασμό του σχετικού κονδυλίου, σε πρώτη φάση, ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι. «Η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα έχει αιφνιδιάσει εξαιρετικά ευχάριστα ακόμη κι εμάς» υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα διατίθενται 1,8 δις σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών, με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Ταυτόχρονα θα ανεγερθούν 2.500 κοινωνικές κατοικίες και θα ανακαινιστούν 4.000 κενές κατοικίες, ιδιοκτησίας του δημοσίου οι οποίες θα παραδοθούν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους στους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου στα 950 ευρώ έως το 2027

Μητσοτάκης: Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στο τέλος της 4ετίας - Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Τα 13 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται από 1η Μαΐου - H τροπολογία

gazzetta
gazzetta reader insider insider