Φθηνή στέγη για νέους: Χαμηλότοκα δάνεια, κοινωνική αντιπαροχή και πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για 100.000 δικαιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φθηνή στέγη για νέους: Χαμηλότοκα δάνεια, κοινωνική αντιπαροχή και πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για 100.000 δικαιούχους
Το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους

Το φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης που αφορά το κρίσιμο πρόβλημα της στέγασης, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, θα εξειδικεύσουν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί, με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος θα αναλύσουν την στρατηγική της κυβέρνησης στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους.

Οι δράσεις ξεκινούν από τον Οκτώβριο και θα αναπτύσσονται σταδιακά στις εξής ενότητες:

Φοιτητικά σπίτια: Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

Χαμηλότοκα δάνεια: Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.

Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις των τάξης των 275 ευρώ, δηλαδή πολύ μικρότερες από το ενοίκιο που θα έδινε.

Για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης (ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο).

«Εξοικονομώ και Ανακαινίζω»: Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια θα υπάρξει ακόμη ένα στοχευμένο για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Κοινωνική αντιπαροχή: Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή». Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Πρόγραμμα «Εστία 2»: Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα, για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Βρισκόμαστε στην τελική επεξεργασία των προτάσεων για τη φθηνή στέγαση

Φθηνή στέγη για εργαζόμενους και άνεργους από το φθινόπωρο - Το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης

Φθηνή κατοικία σε νέα ζευγάρια και ευάλωτους, κατάρτιση και απασχόληση σε άνεργους - Όλες οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider