Γκαζώνει η απονομή 125.000 επικουρικών συντάξεων - Τα επόμενα βήματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκαζώνει η απονομή 125.000 επικουρικών συντάξεων - Τα επόμενα βήματα
Η συνολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στην επικούρηση θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών θα έχουν απελευθερωθεί από τον «βραχνά» των κύριων συντάξεων

H επίσπευση έκδοσης των 125.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων θα βρεθεί στο στόχαστρο του ΕΦΚΑ από τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων στις κύριες συντάξεις.

Από αυτές, οι 94.000 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή η αναμονή έχει ξεπεράσει τους τρεις μήνες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης του Φορέα θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2022 τουλάχιστον 31.000 (το 30%).

Αλλωστε η διαδικασία fast track ορίζει πως εντός τριών μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης θα πρέπει να έχει εκδοθεί και η επικουρική, όταν σήμερα η αναμονή μπορεί να αγγίζει τα 4, 5, 6, ακόμα και τα 7 χρόνια σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Πρωταθλητές στις καθυστερήσεις είναι το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ταμείο επικουρικής των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), το ταμείο νομικών, μηχανικών, ακόμα και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ, η συνολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στην επικούρηση θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών θα έχουν απελευθερωθεί από τον «βραχνά» των κύριων συντάξεων, ενώ και οι πιστοποιημένοι ιδιώτες (δικηγόροι και λογιστές) θα αναλάβουν αυτές τις υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με τη fast track διαδικασία αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία, καθώς και οι δηλώσεις ή τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

Αυξήσεις από το 2023

Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν και οι επικουρικές συντάξεις το 2023 προκειμένου να δοθούν αυξήσεις όπως θα γίνει στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου.

Απαντώντας στο εάν θα δοθεί αύξηση στις επικουρικές συντάξεις το 2023 ή εάν θα παγώσουν λόγω ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε πως «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν συνεπάγεται πάγωμα των επικουρικών συντάξεων. Απλώς ο τύπος με τον οποίο προσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις είναι διαφορετικός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης ιδιωτικού τομέα από 1η Ιουνίου

ΕΦΚΑ: «Γκάζι» για τον μηδενισμό 120.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων - Βοήθεια και από τους ιδιώτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider