Η «καλή» πλευρά του πληθωρισμού: Υπερτροφοδοτεί τα έσοδα ΦΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «καλή» πλευρά του πληθωρισμού: Υπερτροφοδοτεί τα έσοδα ΦΠΑ
Στα 9,853 δισ ευρώ οι εισπράξεις του ΦΠΑ στο πρώτο εξάμηνο υπερβαίνοντας τον στόχο σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ. Το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και σε τρόφιμα δίνει «ανάσα» στα κρατικά ταμεία. 

Την ώρα που η ακρίβεια «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα κρατικά ταμεία παίρνουν βαθιά ανάσα με τις εισπράξεις κυρίως από τον ΦΠΑ να ενισχύονται και να κάνουν άλμα σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και φυσικά ο τουρισμός ο οποίος φαίνεται ότι πάει για ρεκόρ εκτίναξαν τα έσοδα από το ΦΠΑ κατά 985 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού φθάνοντας τα 9,853 δισ. ευρώ. Μόνο τον Ιούνιο σημειώθηκε υπέρβαση 231 εκατ. ευρώ με τα έσοδα από ΦΠΑ να διαμορφώνονται σε 1,535 δισ. ευρώ.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, οι εισπράξεις του ΦΠΑ έφθασαν συνολικά στα 9,8 δισ. ευρώ, από 7,8 δισ. ευρώ το 2021 κάνοντας άλμα 25,6%.

Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο του έτους:

- Ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών ανήλθε σε 1,169 δις. ευρώ υπερβαίνοντας το στόχο κατά 216 εκατ. ευρώ. Πέρυσι το ίδιο διάστημα ο ΦΠΑ είχε διαμορφωθεί σε 719 εκατ. ευρώ.

- Οι εισπράξεις ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε 8,373 δις. ευρώ ξεπερνώντας το στόχο κατά 764 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα του 2021 τα έσοδα του ΦΠΑ είχαν διαμορφωθεί σε 6, 824 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην πληθωριστική έκρηξη και στο δυνατό rebound του τουρισμού που θυμίζει εποχές 2019.

Η άλλη πλευρά

Αυτή είναι η «καλή» πλευρά του πληθωρισμού που υπερτροφοδοτεί τα έσοδα του ΦΠΑ. Υπάρχει και η άλλη όψη που αντικατοπτρίζει τις παρενέργειες από την πτώση της κατανάλωσης στους σταθερούς φόρους όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης με τα έσοδα να είναι μειωμένα κατά 121 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και κατά 11 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Ωστόσο η «τρύπα» που εμφανίζουν τα έσοδα από τον ΕΦΚ δεν επηρεάζει το πλεόνασμα των φόρων με τις συνολικές εισπράξεις να είναι αυξημένες κατά 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και να φθάνουν στα 24,6 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι στόχου για 21 δισ. ευρώ.

Οι αυξημένες εισπράξεις έχουν αρχίσει να χτίσουν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα επιστραφεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως διαμηνύει η κυβέρνηση με τις οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα στήριξης να αναμένονται το Σεπτέμβριο.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με ικανοποίηση τις μαζικές πληρωμές φόρων και οφειλών που ξεκίνησαν από τον ΕΝΦΙΑ καθώς έχει ήδη εισπραχθεί ο μισός φόρος ακινήτων, επεκτάθηκε στο φόρο εισοδήματος αφού στο ταμείο βρίσκονται ήδη 650 εκατ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ βεβαιωμένων έως τώρα οφειλών και έχει περάσει στην επιστρεπτέα προκαταβολή όπου η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15% λήγει στις 29 Ιουλίου. Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πληρωμές από 301.108 επιχειρήσεις ( σε σύνολο 550.000 οφειλετών) με 96.841 ΑΦΜ να επιλέγουν πληρωμές εφάπαξ προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετο «κούρεμα» 15%. Οι περισσότερες από τις εφάπαξ πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούν μικρές οφειλές έως 500 ευρώ (75.013 ΑΦΜ) ενώ 23.857 ΑΦΜ εξόφλησαν εφάπαξ επιστρεπτέα προκαταβολή από 501 έως και 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider