Π. Τσακλόγλου: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Π. Τσακλόγλου: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης
Μέχρι το τέλος του 2022 θα έρθει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για τα επαγγελματικά ταμεία, που θα προβλέπει την θέσπιση ενιαίας αρχής εποπτείας τους.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την λειτουργία από την 1/1/2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας όχι μόνο ως προς τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, αλλά και ως προς την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και κατά συνέπεια στην κοινωνική ασφάλιση έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Με τη μεταρρύθμιση η επίδραση του, ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας, δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα:

(i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων,

(ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα όπως το υφιστάμενο,

(iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία, και,

(iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ ως μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες, η οποία, όπως επεσήμανε, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο πετυχημένων ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023

Σχετικά με το «ξεπάγωμα» συντάξεων έπειτα από 12 χρόνια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε: «Θα προχωρήσει. Αυτό είναι κάτι σημαντικό που -ας μην γελιόμαστε- στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε πρόβλημα και γι’ αυτό δώσαμε και έκτακτο βοήθημα. Δεν είμαστε πιτσιρικάδες θυμόμαστε τα χρόνια που οι εκλογές κρίνονταν με πλειοδοσία στις συντάξεις. Είδαμε που κατέληξαν όλα αυτά. Θέλουμε κανόνες και πρέπει να τους σεβόμαστε».

Απαντώντας τέλος για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε πως θα πρόκειται για «γενναία αλλά ρεαλιστική». Τόνισε ότι η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού που έχει υιοθετηθεί «ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» και πως στο προηγούμενο σύστημα «κανένας δεν μιλούσε για τους outsiders», εξηγώντας συγκεκριμένα πως «είχαμε φτάσει στο φαινόμενο, το 2007 η Ελλάδα να έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και το 4ο ή 5ο ποσοστό ανεργίας. Το χειρότερο προνόμιο; Το ψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ στους νέους και γυναίκες».

Τέλος προανήγγειλε πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και για την επαγγελματική ασφάλιση. «Η νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλιση είναι αρκετά παλιά. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, στη συνολική αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών, είναι η πολύ μικρή αποταμίευση στην Ελλάδα. Ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θέλουμε κανόνες υγιείς, διάφανους. Έχουμε συζητήσει με εταίρους, μέσα στη χρονιά θα έχουμε νομοσχέδιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακλόγλου: Θα προωθήσουμε τη θεσμική θωράκιση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τσακλόγλου: Αναβάθμιση δεξιοτήτων και δια βίου κατάρτιση τα κλειδιά για το βιώσιμο μέλλον της εργασίας

Τσακλόγλου: Η αύξηση της εθνικής σύνταξης των ομογενών αποκαθιστά μια αδικία

gazzetta
gazzetta reader insider insider