Φορολογικά
01-11-2021 | 11:37

Αποδίδουν τα φορολογικά κίνητρα: Επιστρέφουν οι νέοι που έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων

Newsroom
Μοιράσου το
Αποδίδουν τα φορολογικά κίνητρα: Επιστρέφουν οι νέοι που έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Πάνω από 1.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας εργαζόμενων και επαγγελματιών από το εξωτερικό με τις περισσότερες αιτήσεις να αφορούν Έλληνες οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από τις αρχές του 2010 ενώ πολλοί επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από τη, μέχρι τώρα, εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «στα 2 χρόνια εφαρμογής των διατάξεων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα, έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες, ενώ αναμένονται σημαντικά έσοδα λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων για το μέτρο τόσο των συνταξιούχων αλλοδαπής όσο και των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Αναφορικά με την εναλλακτική φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής, έχουν εγκριθεί 157 αιτήσεις από 21 χώρες, 13 εκ των οποίων είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σχετικά με την ένταξη σε ειδική φορολόγηση εργαζομένων ή ελεύθερων επαγγελματιών, η διαδικασία ξεκίνησε φέτος και έχουν υποβληθεί ήδη περίπου 1.000 αιτήσεις».

«Με τις τρεις αυτές νομοθετικές παρεμβάσεις έχει δημιουργηθεί ένα νέο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων φυσικών προσώπων» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τα στοιχεία

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κυρίας Αθηνάς Καλύβα από το 2020 που ενεργοποιήθηκαν τα φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα το νέο καθεστώς έχει προσελκύσει:

Επενδυτές

Το 2020, πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του πρώτου κύματος της πανδημίας, υποβλήθηκαν 20 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 18 επενδυτών και 7 συγγενικών τους προσώπων.  Οι αιτήσεις αφορούσαν επενδυτές από 9 χώρες, κυρίως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστραλία, Αργεντινή, Ελβετία, Η.Π.Α., Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Μονακό, Παναμάς, Ρωσία), ενώ το σύνολο του βεβαιωθέντος και καταβληθέντος φόρου ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Το 2021, δεύτερο έτος εφαρμογής των διατάξεων, έγινε δεκτή η υπαγωγή στις διατάξεις για 57 επενδυτές και 16 συγγενικά τους πρόσωπα από  18 χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Κύπρος, Λίβανος, Μάλτα, Μονακό, Ομάν, Ρωσία, Σενεγάλη, Τσεχία).

Το σύνολο του βεβαιωθέντος φόρου είναι 7,9 εκατ. ευρώ για το 2021, εκ των οποίων έχει ήδη καταβληθεί μέχρι σήμερα ποσό ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, για δύο έτη εφαρμογής έχουμε συνολικά έως σήμερα 75 επενδυτές και 23 συγγενικά τους πρόσωπα από 21 χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 5 Α του ΚΦΕ για επενδυτές και τα δημόσια ταμεία να έχουν εισπράξει συνολικά 9,4 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία υλοποιείται εξαιρετικά, με μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών.

Αλλοδαποί Συνταξιούχοι

Το 2020, πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων, υποβλήθηκαν 8 αιτήσεις, από φορολογούμενους από  4 χώρες, κυρίως εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ολλανδία), από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 7.

Για το 2020 ο φόρος που βεβαιώθηκε και καταβλήθηκε, με βάση τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μόνο από τα 7 ως άνω φυσικά πρόσωπα, ανέρχεται στο ποσό των 19.000 ευρώ.

Το 2021, δεύτερο έτος εφαρμογής των διατάξεων, υποβλήθηκαν 206 αιτήσεις από φορολογούμενους προερχόμενους από 21 χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός αυτής (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Χονγκ Κονγκ), εκ των οποίων εγκρίθηκαν 150 αιτήσεις.

Για το 2021 δεν υφίστανται ακόμη στοιχεία για τον φόρο που θα προσδιοριστεί για τους 150 υπαχθέντες συνταξιούχους, καθώς ο φόρος βεβαιώνεται με την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης εκάστου φορολογικού έτους. Επομένως, αναλυτικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα εντός του 2022.

Συνεπώς, και αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον συνταξιούχων της αλλοδαπής.

Εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε φέτος, έπειτα από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Ήδη για το 2021 έχουν υποβάλει αίτηση να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα – μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος δόθηκε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και της προθεσμίας προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει ιδιαίτερη απήχηση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του brain gain.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνα
Εικόνα

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2020 ΚΑΙ 2021

Επενδυτές (5 Α ΚΦΕ): Από 21 χώρες, 6 εκ των οποίων από την Ε.Ε.

Αυστραλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Κύπρος, Λίβανος, Μάλτα, Μονακό, Ομάν, Παναμάς, Ρωσία, Σενεγάλη, Τσεχία

ΧΩΡΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

1

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

1

 

ΒΕΛΓΙΟ

 

1

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

1

ΓΑΛΛΙΑ

 

1

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

3

ΕΛΒΕΤΙΑ

2

10

Η.Π.Α.

1

4

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

3

1

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

6

16

ΙΣΡΑΗΛ

 

1

ΚΑΝΑΔΑΣ

 

2

ΚΥΠΡΟΣ

 

7

ΛΙΒΑΝΟΣ

 

3

ΜΑΛΤΑ

 

1

ΜΟΝΑΚΟ

1

2

ΟΜΑΝ

 

1

ΠΑΝΑΜΑΣ

1

 

ΡΩΣΙΑ

2

1

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

 

1

ΤΣΕΧΙΑ

 

1

ΣΥΝΟΛΟ

18

57

Συνταξιούχοι (5Β ΚΦΕ): Από 21 χώρες, 13 εκ των οποίων από την Ε.Ε.

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Χονγκ Κονγκ

ΧΩΡΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021

ΑΥΣΤΡΙΑ

 

2

ΒΕΛΓΙΟ

 

8

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

 

2

ΓΑΛΛΙΑ

 

11

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

2

13

ΕΛΒΕΤΙΑ

2

14

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

 

20

Η.Π.Α.

2

6

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

2

ΙΤΑΛΙΑ

 

46

ΚΥΠΡΟΣ

 

8

ΜΑΛΤΑ

 

1

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

 

1

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

1

6

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

1

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

3

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

 

1

ΡΩΣΙΑ

 

2

ΣΟΥΗΔΙΑ

 

1

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

1

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

 

1

ΣΥΝΟΛΟ

7

150

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.