Χατζηδάκης: Παράθυρο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 - «Πρώτο ένσημο» για 35.000 νέους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Παράθυρο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 - «Πρώτο ένσημο» για 35.000 νέους
Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν είναι τα μόνα. Θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους επεσήμανε ο υπουργός

«Η ενίσχυση της απασχόλησης, και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων, η μείωση των επιβαρύνσεων στην εργασία και η βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου σήμερα κατά την οποία εξειδίκευσε τη δέσμη μέτρων αρμοδιότητας του Υπουργείου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Όπως τόνισε μάλιστα, «τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνα. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα, είτε αυτά αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα για εργαζόμενους και ανέργους που θα ξεδιπλωθούν από εκεί, ιδιαίτερα μάλιστα τους νέους, είτε αφορούν συνολικότερα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα έρθουν και θα στηρίξουν εμπράκτως την απασχόληση, τους εργαζόμενους και τους ανέργους».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους 6 άξονες παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας ξεκινώντας από το «Πρώτο ένσημο». Τόνισε πως θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για 35.000 νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία, έως 29 ετών. Μέσω αυτού, θα επιδοτείται η κάθε πρόσληψη άνεργου νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία, με το ποσό των 1.200 ευρώ που θα επιμερίζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Η καταβολή του ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις, ανά τρίμηνο.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και

  • Την ευθύνη για τη διαχείρισή του θα την έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του Υπουργείου ή του ΟΑΕΔ.
  • Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. Το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ήδη «τρέχει» και στο οποίο προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις). Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το «πρώτο ένσημο» καλύπτει όλους τους νέους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και όχι μια συγκεκριμένη κατηγορία νέων, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το ιδιαίτερο σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι κινητροδοτεί τον ίδιο τον νέο να βρει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τον προσλάβει προκειμένου να λάβει την επιδότηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κάποια μεσολάβηση του
ΟΑΕΔ.

Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί για το 2022 και το 2023 σε 42 εκατ. ευρώ ( 28 εκατ. Ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. Ευρώ για το 2023)
μ΄αυτό τον προϋπολογισμό μπορεί να καλυφθούν 35.000 νέοι. Αν κριθεί αναγκαίο ο προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί, όπως και οι δικαιούχοι.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Ασφαλιστικές εισφορές

Για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπεται η επέκτασή του έως το τέλος του έτους. Ήδη, έχουν δαπανηθεί 121 εκατ. ευρώ έως σήμερα. Το κόστος έως το τέλος του έτους, εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας και προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις (προυπολογισμός 345 εκατ. ευρώ, ο οποίος αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ). Μέσω του προγράμματος επιδοτείται επί 6 μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ για κάθε θέση εργασίας μακροχρόνια ανέργων επιδοτείται κατά 200 ευρώ το μήνα ο μισθός του. «Πάνω από 80.000 άνεργοι έχουν βρει σήμερα δουλειά μέσω του προγράμματος, ενώ 1 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργος. Σήμερα δουλεύουν 55.000 άτομα μέσω του προγράμματος αυτού» επεσήμανε ο υπουργός

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με κόστος 806 εκατ. ευρώ (μειώθηκαν κατά 1,79 π.μ. για τον εργοδότη 1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο). Η απώλεια εσόδων που προκαλείται θα καλυφθεί από τον κρατικό προυπολογισμό, ενώ δεν μειώνονται οι ανταποδοτικές αποδοχές των ασφαλισμένων ούτε η ανταποδοτικότητα των δράσεων του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ θα κατανείμει το ποσό της επιχορήγησης ανάλογα με τις υποχρεώσεις κάθε κλάδου.

Εξάλλου:

  • Προβλέπεται διπλή καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 257.000 νοικοκυριά. Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή εντός το επόμενο διάστημα.
  • Οι καλλιτέχνες και οι ξεναγοί θα πάρουν δύο ακόμη μήνες την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ (κόστος 30 εκατ. ευρώ)
  • Επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον Πολιτισμό (σινεμά, θέατρα κλπ) 22 εκατ. ευρώ

Κατώτατος μισθός - Κοινωνικό μέρισμα

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, η αναστολή της εισφοράς
αλληλεγγύης, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος που είχε προηγηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2 %
, είναι μέτρα που ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων».

Όπως εξήγησε, «οι αποφάσεις αυτές οδηγούν συνολικά σε σημαντικό όφελος για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά, το συνολικό ετήσιο όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι 160 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενο με μηνιαίο μικτό μισθό 700 ευρώ»

Το όφελος για μισθωτούς με απολαβές 1.000 ευρώ από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογία διαμορφώνεται σε 355 ευρώ το χρόνο, για μισθό 1.200 ευρώ το όφελος κλιμακώνεται σε 389 ευρώ και για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 691 ευρώ.

Αντίστοιχα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αποδοχών κατά 2 % κυμαίνεται από 305 έως 533,6 ευρώ.

«Με την συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά θετικές. Η ανάπτυξη αυτή θα δημιουργήσει αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα, πράγμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική, ιδιαίτερα δε αυτήν που αφορά την απασχόληση, τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τους νέους» επεσήμανε.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός από το 2022, όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις της για τον κατώτατο μισθό, για διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης, όμως το 2% δόθηκε με δεδομένη ύφεση 8%. «Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά η οικονομία και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων» υποστήριξε.

Σύντομα θα παρουσιαστούν τα προγράμματα κατάρτισης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτο ένσημο: Δωρεάν εισφορές για το β' εξάμηνο της πρόσληψης και ρήτρα μη απόλυσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider