Επίδομα 534 ευρώ: Ποιες επιχειρήσεις το δικαιούνται για τον Σεπτέμβριο - Τι ισχύει για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιες επιχειρήσεις το δικαιούνται για τον Σεπτέμβριο - Τι ισχύει για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Το προστατευτικό δίχτυ αναμένεται να απλωθεί και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού. «Άνοιξαν» οι αιτήσεις από σήμερα στο ΕΡΓΑΝΗ.

Με τα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, να φθίνουν μήνα με τον μήνα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε χθες μόνο 6 κλάδους που δικαιούνται να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για επιχειρήσεις από τους κλάδους των εκθέσεων και συνεδρίων, παιδότοπους και υπηρεσίες παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το προστατευτικό δίχτυ αναμένεται να απλωθεί και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού.

Όπως προβλέπεται σε τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», μετριάζονται οι δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού στις επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές κλπ.) με την δυνατότητα παράτασης των μέτρων στήριξης και εντός του 2021, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 534 ευρώ έλαβαν για το μήνα Ιούλιο μόλις 30.000 εργαζόμενοι, καθώς οι κλάδοι της στίασης και του τουρισμού βγήκαν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των αναστολών σύμβασης.

Αιτήσεις στο ΕΡΓΑΝΗ

Πάντως από σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμο το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 μόνο οι επιχειρήσεις – εργοδότες οι οποίες έχουν ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η.3.2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για το χρονικό διάστημα από 2 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Σεπτέμβριο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Από 7 Σεπτεμβρίου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

Αξίζει να σημεωθεί πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πλήρωμή του επιδόματος των 534 ευρώ σε όσους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Αύγουστο (ολόκληρο τον μήνα, ή μέρος αυτού).

Ποιοι κλάδοι μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου

Λόγω του προαναγγελτικού συστήματος των δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ, δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

  • 77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων
  • 79.90.32 Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους
  • 82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • 88.10.11 Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους
  • 93.29.19.05 Υπηρεσίες παιδότοπου
  • 94.99.16 Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις.

Αιτήσεις για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Σεπτεμβρίου

Οι επιχειρήσεις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον Σεπτέμβριο (Α’ Φάση) μπορούν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, εντός της προθεσμίας αυτής δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό.

Επίσης, είναι δυνατή η διαδικασία των ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό – Α’ ΦΑΣΗ καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας.

Επιπροσθέτως, για τον Αύγουστο 2021 (Β’ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ ΦΑΣΗ)» από την 1η έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Τέλος, για τον Ιούλιο 2021 (Β΄ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» από την 1η έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2021:

– για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β’ Φάσης

– για εργαζόμενους που αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β’ Φάσης.

Σημειώνεται ότι πριν την υποβολή του εντύπου «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αδειάζει το Δημόσιο: Προτιμούν τη σύνταξη από την αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider