«Κουρεμένα» ενοίκια: Τέλος χρόνου για δηλώσεις, διορθώσεις και αποζημιώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κουρεμένα» ενοίκια: Τέλος χρόνου για δηλώσεις, διορθώσεις και αποζημιώσεις
Μέχρι 20 Ιουλίου η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η καταβολή των αποζημιώσεων.

Τελευταία ευκαιρία για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 αλλά και να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις Covid για τους ίδιους μήνες έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ενοίκια που έχουν χάσει. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως αύριο Τρίτη 20 Ιουλίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους να έχουν ήδη ενημερωθεί με μηνύματα για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί από την ΑΑΔΕ στις δηλώσεις Covid, τα οποία καλούνται να διορθώσουν.

Μετά την υποβολή των δηλώσεων θα «τρέξει» η επεξεργασία τους η οποία θα ανοίξει το δρόμο των αποζημιώσεων. Τα χρήματα για τα «κουρεμένα» ενοίκια αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, μέχρι και αύριο Τρίτη 20 Ιουλίου:

- Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid ή/και δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.

- Οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, μπορούν να υποβάλουν δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

- Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

- Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μπορούν να υποβάλουν τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για μισθώσεις που είχαν λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

Εκκρεμότητες

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ να δώσουν λύσεις και στις υπόλοιπες εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει τι δικαιούται να εισπράξει και από ποιόν και τι πρέπει να δηλώσει. Πιο συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες έχουν ζητήσει:

1. Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων έτους 2020, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.

2. Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών έτους 2020, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να επανέλθει η εικόνα εκκαθαρίσεων στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων/ενημέρωση για δηλώσεις COVID.

3. Να υπάρχει ρητή αναγραφή στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ: ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.» και ότι: «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος», ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά του 2020 στο Ε2 των ιδιοκτητών.

Δήλωση ΙΒΑΝ

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει:

- Να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

- Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Ενοίκια Ιουλίου

Για τον μήνα Ιούλιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider