Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση από το εισόδημα των φορολογούμενων - Aναλυτικά παραδείγματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση από το εισόδημα των φορολογούμενων - Aναλυτικά παραδείγματα
Ποια άλλα μέτρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τις πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα.

Μικρότερο φόρο για τα εισοδήματά τους θα βλέπουν στο εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν με επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών, το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και θα «ξεφουσκώνει» το εκκαθαριστικό της δήλωσης.

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η λίστα με τα επαγγέλματα για τα οποία οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα οδηγούν σε έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόρους, γιατρούς, τεχνικά γραφεία κ.α.

Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση

Παραδείγματα

1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ.

- Φόρος για το εισόδημα των 15.000 ευρώ: 2.000 ευρώ.

- Φόρος για το εισόδημα των 13.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 1.670 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 8.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης των 8.000 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 17.600 ευρώ.

- Φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ

- Φόρος για εισόδημα 17.600 ευρώ: 2.572 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 528 ευρώ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για «μαύρες» συναλλαγές παραμένει καθώς σύμφωνα με φοροτεχνικούς για να είναι ισχυρό το κίνητρο, δηλαδή για να δέχονται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν με κάρτες και να ζητούν αποδείξεις για συναλλαγές με επαγγελματίες που εμφανίζουν μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, το ποσοστό των δαπανών που αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να υπερβαίνει το 30% και να είναι τουλάχιστον 50%.

Άλλα κίνητρα

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν κι άλλα μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στη φορολοταρία, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν και οι χάρτινες αποδείξεις. Μέσω μιας νέας πλατφόρμας για smartphones οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις χάρτινες αποδείξεις. Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή – μαϊμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για ηλεκτρονικές συναλλαγές – Από κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider