Εφορία: Επιστροφές φόρου και μέτρα στήριξης πατάνε το γκάζι των φορο-δηλώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Επιστροφές φόρου και μέτρα στήριξης πατάνε το γκάζι των φορο-δηλώσεων
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 8 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο είτε έχουν επιστροφή. Μόνο 1 στους 4 φορολογούμενους πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2020.

Στροφές έχει αρχίσει να ανεβάζει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με το ρυθμό να δίνουν φέτος οι φορολογούμενοι που προσδοκούν επιστροφή φόρου ή «φορο-κουπόνια» τα οποία θα εξαργυρώσουν για την πληρωμή των φετινών φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής - δυο εβδομάδες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας - είχαν υποβληθεί 340.177 δηλώσεις νοικοκυριών και είχαν εκδοθεί 456.567 εκκαθαριστικά σημειώματα (σ.σ. για κάθε σύζυγο εκδίδεται χωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα).

Τα πρώτα εκκαθαριστικά δείχνουν ότι σχεδόν 6 στους 10 φορολογούμενους που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, σχεδόν 2 στους 10 δικαιούνται επιστροφή φόρου ενώ μόνο 1 στους 4 καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας.

Φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των φορολογούμενων με μηδενικό εκκαθαριστικό και επιστροφή φόρου λόγω εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του «κουρέματος» του φορο-πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και την απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους.

Οι πιο κερδισμένοι των φετινών δηλώσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με την εφαρμογή της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την πρώτη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι:

1. 118.284 φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους

Επιδότηση παγίων δαπανών

2. 24.410 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 17 Ιουνίου αλλά στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν ολιγοήμερη παράταση έως το τέλος του μήνα.

3. Το 24,2% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 110.506 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 53,6 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 475 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2022. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

4. Το 58,44% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα 266.833 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

5. Για το 17,35% των φορολογουμένων ή 79.228 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider