Εκκρεμείς συντάξεις: «Γκάζι» στον ρυθμό απονομών - Μέσα στο καλοκαίρι το voucher για τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: «Γκάζι» στον ρυθμό απονομών - Μέσα στο καλοκαίρι το voucher για τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές
«Σανίδα σωτηρίας» στην διαδικασία επιτάχυνσης των απονομών αναμένεται να αποτελέσει η είσοδος των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών εντός του καλοκαιριού

Στην ολοκλήρωση 52.111 συνταξιοδοτικών αιτημάτων προχώρησαν οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους αν και λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID-19. Το ίδιο διάστημα υποβλήθηκαν 39.519 νές αιτήματα για σύνταξη, σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος ΑΤΛΑΣ για τις απονομές συντάξεων του Μαρτίου 2021.

Η σημαντική αύξηση στο ρυθμό απονομής των συντάξεων δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη μείωση των εκκρεμοτήτων, καθώς κάθε μήνα υποβάλλονται και νέα αιτήματα από ασφαλισμένους που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο, με αποτέλεσμα το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων να παραμένει σταθερά πάνω από τις 152.000 (στοιχεία Μαΐου).

«Σανίδα σωτηρίας» στην διαδικασία επιτάχυνσης των απονομών αναμένεται να αποτελέσει η είσοδος των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων, που πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Θα προηγηθούν σεμινάρια τριών εβδομάδων σε όλους όσους θέλουν να εμπλακούν στις απονομές, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ θα επιδοτεί κάθε συνταξιοδοτικό φάκελο με ένα voucher αξίας 150 ευρώ. Τυχόν επιπλέον αμοιβή που θα ζητηθεί από τον ιδιώτη δικηγόρο – λογιστή θα επιβαρύνει τον ίδιο τον ασφαλισμένο.

Το voucher θα είναι το ίδιο για όλες τις υποθέσεις και για όλα τα ταμεία πλην του Δημοσίου, καθώς εκεί ο ρυθμός των απονομών έχει πατήσει «γκάζι και δεν απαιτείται η συνδρομή των ιδιωτών στις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν απομειωθεί αισθητά (τον περασμένο Μάιο είχαν φτάσει στις 17.000).

Εντούτοις μελετάται να τεθεί πλαφόν στις υποθέσεις που θα μπορεί να αναλάβει κάθε δικηγορικό γραφείο στους 4 εκκρεμείς συνταξιοδοτικούς φακέλους τον μήνα, για συντάξεις των πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Απονομές Φεβρουαρίου- Μαρτίου

Με τη συνδρομή και της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» τον Μάρτιο του 2021 αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και του 2019 (Μάρτιος 2019 – 10.827 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Μάρτιος 2020 – 8.664 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Μάρτιος 2021 – 19.794 ολοκληρωμένες αιτήσεις).

Το ίδιο συνέβη και με τον Φεβρουάριο του 2021, όπου ολοκληρώθηκαν 16.066 αιτήσεις (Φεβρουάριος 2019 – 9.904 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Φεβρουάριος 2020 - 13.506 ολοκληρωμένες αιτήσεις). Τον Ιανουάριο του 2021 είχαν ολοκληρωθεί 16.251 αιτήματα συνταξιοδότησης.

Οι νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις από το 2017 που ιδρύθηκε ο e-ΕΦΚΑ και για τα επόμενα δύο έτη, με το φαινόμενο να εμφανίζεται πιο έντονο το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2019.

Για το 2021 το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης εκτιμάται περίπου στις 155.000 συνολικά.

Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους ανέρχονται σε 39.519 (13.068 τον Ιανουάριο, 12.672 τον Φεβρουάριο και 13.779 τον Μάρτιο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνταξη από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης - Το «στοίχημα» του ΕΦΚΑ και η διαδικασία επίσπευσης

Προσωρινή σύνταξη σε όλους από τον Μάιο - Τι θα γίνει με τους 36.000 ασφαλισμένους που έλαβαν προκαταβολή

ΕΦΚΑ: Έως τις 15 Ιουνίου η επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις χηρείας - Σε 15 ημέρες τα έξοδα κηδείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider