Όλο το σχέδιο για την προστασία της εργασίας έως το τέλος του 2021

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλο το σχέδιο για την προστασία της εργασίας έως το τέλος του 2021
Πώς θα συνεχισθεί η στήριξη της απασχόλησης και πόσο θα διατηρηθεί η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από μισθούς και εργοδοτικές εισφορές. Το μεγάλο πακέτο προγραμμάτων κατάρτισης. Τι θα ισχύσει με τις απολύσεις.

Τρία βασικά «όπλα» έχει στο οπλοστάσιό της η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους μετά την «αποσωλήνωση» της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της σε μια στοιχειώδη κανονικότητα

Με την μεγάλη πρόκληση να εντοπίζεται πλέον στην επόμενη μέρα (μετά την παύση των οριζόντιων μέτρων στήριξης), το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο τριών σταδίων:

Το πρώτο αφορά την παράταση έως το τέλος Ιουνίου του μέτρου των αναστολών συμβάσεων, στο οποίο τον περασμένο μήνα εντάχθηκαν πάνω από 500.000 εργαζόμενοι.

Το δεύτερο στάδιο, από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, αφορά το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο θα αναλάβει κατ' αποκλειστικότητα να στηρίξει την επαναλειτουργία της αγοράς και ιδίως τον τουριστικό κλάδο. Το εν λόγω πρόγραμμα παρά τις «χαμηλές πτήσεις» του μέχρι σήμερα, φιλοδοξεί να αποτελέσει το «δεκανίκι» όσων πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων θέλουν να επαναφέρουν σταδιακά το προσωπικό τους στην ενεργό δράση.

Ειδικά για τους υπαλλήλους στον τουρισμό αναμένεται να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εκ νέου τους εργαζόμενούς τους, ακόμη και με επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.

Ανάλογη στήριξη θα έχουν και οι καλλιτέχνες, όπως και οι επιχειρήσεις από τον χώρο της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού.

Εκτός από τις ενέργειες στήριξης του μισθολογικού κόστους, η κυβέρνηση δρομολογεί την διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και μετά το 2021 και την διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων, μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση, ενώ θα τονωθεί και το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών.

Πότε έρχονται τα προγράμματα κατάρτισης

Η αναβάθμιση της κατάρτισης θα έχει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στην αγορά εργασίας και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο-τομή στον κλάδο της επαγγελματικής κατάρτισης, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό είναι και το τρίτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου.

Έτσι από τον Οκτώβριο και αφού φτάσουν στη χώρα μας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης από τον ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια (μέσω των κέντρων Δια Βίου Μάθησης).

Τα προγράμματα βασίζονται στο τρίπτυχο επιδότηση μισθού, εισφορών αλλά και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων ( upskilling), σε συνδυασμό με την επανακατάρτιση (reskilling) εργαζομένων και ανέργων.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο insider.gr, τα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτηθούν με 400 εκατ. ευρώ περίπου, από τα κονδύλια του Ταμείου.

Τα προγράμματα θα είναι η διάδοχη κατάσταση των οριζόντιων μέτρων που ισχύουν σήμερα και η εφαρμογή τους ενδέχεται να παραταθεί έως το 2022, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.

Απολύσεις

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται πως μπλόκαραν την έξαρση της ανεργίας (15,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και των πτωχεύσεων που προέβλεπαν οικονομολόγοι και αναλυτές το περασμένο έτος.

Άλλωστε η εφαρμογή των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων την περίοδο της πανδημίας (αναστολές συμβάσεων εργασίας, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, Επιστρεπτέα Προκαταβολή κλπ) συνδέθηκε με ρήτρα μη απόλυσης.

Η αναστολή της σύμβασης εργασίας συνοδεύεται με απαγόρευση απολύσεων, όμως έχει διαφορετικές ταχύτητες για τις πληττόμενες και τις κλειστές επιχειρήσεις.

«Ειδικά, στις κλειστές επιχειρήσεις, η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι με την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας, η επιχείρηση μπορεί νομίμως να προβεί σε απολύσεις του προσωπικού της» εξηγεί ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

«Αντιθέτως, στις πληττόμενες επιχειρήσεις, η απαγόρευση απολύσεων κατά τη διάρκεια της αναστολής, ισχύει για όλο το προσωπικό, και συνοδεύεται με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τους ίδιους εργαζόμενους για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής. Στην περίπτωση, που η αναστολή υιοθετήθηκε ως μέτρο για συνεχόμενους διαδοχικούς μήνες, πχ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η υποχρέωση διατήρησης των ίδιων εργαζομένων δεν ισχύει για τρεις συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για τους Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο.

Αντιθέτως, για τον υπολογισμό των ημερών της ισόχρονης προστασίας μετά την αναστολή, θα λαμβάνεται υπόψη και θα υπολογίζεται ο τελευταίος μήνας της αναστολής» επισημαίνει ο κ. Καρούζος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με νέους «κόφτες» επεκτείνονται οι αναστολές συμβάσεων και τον Μάιο - Έως τον Σεπτέμβριο το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Αναστολές σύμβασης, part time εργασία και περικοπές μισθού «ροκάνισαν» τα εισοδήματα των Ελλήνων το 2020

Δώρο Πάσχα: Με τρεις «ταχύτητες» η πληρωμή του φέτος - Πότε θα καταβληθεί το επίδομα Απριλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider