«Γκάζι» στην έκδοση συντάξεων μέσω του «Άτλας» - Μπαίνουν στο σύστημα τον Μάιο αναπηρικές και πρ.ΤΣΑΥ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γκάζι» στην έκδοση συντάξεων μέσω του «Άτλας» - Μπαίνουν στο σύστημα τον Μάιο αναπηρικές και πρ.ΤΣΑΥ
Στόχος η κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και η απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες.

Υπό το βάρος των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας και η ηγεσία του e-ΕΦΚΑ σχεδιάζουν έως το τέλος Μαίου να εντάξουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Ατλας», τις συντάξεις αναπηρίας καθώς και εκείνες των υγειονομικών (τ. ΤΣΑΥ) ώστε να εκδίδονται ψηφιακά και χωρίς καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, τον Ιούλιο παίρνουν σειρά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) και των μηχανικών, ενώ το Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.

Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Ατλας» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.

Ήδη το σύστημα έχει ανοίξει από τον Ιούλιο του 2020 για αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ και υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, ώστε να εκδίδονται ταχύτερα.

Από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021, έχουν εκδοθεί ψηφιακά συνολικά 25.537 συντάξεις, εκ των οποίων οι 19.321 αφορούν σε μεταβιβάσεις και οι 6.216 σε συντάξεις γήρατος αγροτών. Ο μέσος χρόνος έκδοσης των συντάξεων αυτών είναι 2 μήνες.

Όπως τονίζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, με την ολοκλήρωση του συστήματος θα εξαλειφθεί μια για πάντα η παθογένεια της έκδοσης συντάξεων, καθώς στο σύνολο της η διαδικασία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Στην πρόσφατη έκθεση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», εν μέσω της πορείας ψηφιακού μετασχηματισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), είναι ορατή η αύξηση του ρυθμού απονομής συντάξεων κατά το δεκάμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι απονομές έως τον Οκτώβριο του 2020 έφτασαν τις 128.433, όταν την ίδια περίοδο του 2019 είχαν ανέλθει σε 98.970
  • Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών σημειώθηκε ρεκόρ στις συντάξεις που απονεμήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 (19.632)

συντάξεις

    Άλλωστε, τα συνταξιοδοτικά αιτήματα, τα οποία ολοκληρώθηκαν μηνιαίως, έφτασαν από 9.756 τον Σεπτέμβριο του 2019 σε 13.507 τον Φεβρουάριο του 2020 -αύξηση κατά 38,44%- και σε 19.632 τον Σεπτέμβριο του 2020 -αύξηση άνω του 100%.

    Η δυναμική στις απονομές συντάξεων αντικατοπτρίζεται πλήρως στα στοιχεία δεκαμήνου, όταν και εκδόθηκαν 111.663 εγκριτικές αποφάσεις, 30.120 περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (είχαν εκδοθεί 81.543).

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η έκδοση συντάξεων από ιδιώτες - Το επιπλέον κόστος και τα «αγκάθια»

    Υποχρεωτική για όλους η προσωρινή σύνταξη -Τι αλλάζει στην διαδοχική ασφάλιση

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider