Εκκρεμείς συντάξεις: Το «φυτίλι» που άναψε φωτιές μεταξύ Κωστή Χατζηδάκη και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Το «φυτίλι» που άναψε φωτιές μεταξύ Κωστή Χατζηδάκη και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ορισμένων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή των θέμα των εκκρεμών συντάξεων και την δευθέτησή τους.

Ο υπουργός σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, απευθύνθηκε σε ορισμένους «γραφειοκράτες του ΕΦΚΑ» όπως τους ονόμασε, υπονοώντας πως καθυστερούν το έργο των απονομών σύνταξεων, που κρατά σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης και είναι σε αναμονή, χωρίς να εισπράττουν ούτε ένα ευρώ.

«Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί», τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος κυρίως στους εργαζόμενους που εκδίδουν τις συντάξεις.

Μάλιστα για την επίσπευση των απονομών, ο υπουργός όρισε project manager στον ΕΦΚΑ, που μαζί με την ομάδα του θα συντονίζουν αποτελεσματικότερα το τιτάνιο έργο της απομείωσης των εκκρεμοτήτων στις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, προανήγγειλε την αξιοποίηση υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. « Ο ιδιώτης δεν θα υποκαταστήσει τον ΕΦΚΑ ούτε θα ακυρώσει την δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων. Απλώς επειδή υπάρχει ένα ειδικό πρόβλημα αυτήν την ώρα και θα μπουν μέσα υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να επιταχυνθεί το πράγμα» ξεκαθάρισε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ιδιώτες θα ασχολούνται κυρίως με την κατάρτιση των φακέλων, όμως την τελική υπογραφή θα βάζει ο αρμόδιος διευθυντής του ΕΦΚΑ.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε το «φυτίλι» που άναψε «φωτιές» στους κόλπους του ΕΦΚΑ, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) να ξεκαθαρίζει στον υπουργό «ότι η συγκεκριμένη λειτουργία, ανήκει αποκλειστικά στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας μας, κανένα επιχειρηματικό κέντρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία αρμοδιότητα, που είναι καθαρά δημοσίου δικαίου, άλλως να βάλουμε στην θέση της Αστυνομίας ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και στη θέση του στρατού μισθοφόρους».

«Για να γίνουμε δε πιο κατανοητοί, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, το να προχωρά ο e-ΕΦΚΑ στην αγορά και προμήθεια υλικοτεχνικών μέσων, από ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες μας, κι εντελώς άλλο, το να επιδιώκεται να υπάρξει -έστω και σε μικρό ποσοστό- συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, κάτι που θα νόθευε τη φύση και το χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε. Η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών επιδιώξεων, γιατί απλούστατα έχει να κάνει με τη ζωή όλων μας.

Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν οι προαναφερόμενοι Υπουργοί, αντί να «αναλώνονται» με το πως θα εντάξουν αυτά τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, να κοιτάξουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των λαθεμένων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που παρήλθαν, ώστε ο e-ΕΦΚΑ να λειτουργήσει -επιτέλους- ως ένας σύγχρονος φορέας στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Σχετικά με την χορήγηση της εθνικής σύνταξης σε όσους εν δυνάμει συνταξιούχους δεν λαμβάνουν καμία προσωρινή σύνταξη μέχρι τώρα, η Ομοσπονδία συμφωνεί και επισημαίνει πως δομικό πρόβλημα του ΕΦΚΑ αποτελεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και η πλήρης εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού των δομών του.

«Το 2010 υπηρετούσαν στο ασφαλιστικό μας σύστημα 12.104 υπάλληλοι, ενώ σήμερα υπηρετούμε περίπου 7.500 (μείωση 38%). Στα δε τμήματα απονομών των συντάξεων, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής νέας τεχνολογίας, με αυτούς που διαθέτουμε να προορίζονται πλέον για εκθέματα σε κάποιο μουσείο» τονίζει η ΠΟΣΕ ΙΚΑ.

Διαβάστε επίσης

Έρχεται τροπολογία στη Βουλή για την προκαταβολή σύνταξης έως 384 ευρώ- Ποιους θα αφορά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider