Η Κοπεγχάγη επιλέχθηκε ως η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κοπεγχάγη επιλέχθηκε ως η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο
Από το 1995, οι εκπομπές άνθρακα της Κοπεγχάγης έχουν μειωθεί κατά 50%.

H Κοπεγχάγη ανακηρύχθηκε ως την πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο από τη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα GetSmarter. Η Κοπεγχάγη δείχνει να ανταποκρίνεται καλύτερα από όλες τις άλλες πόλεις στον κόσμο σε κριτήρια όπως είναι η προσιτή στέγαση, οι πράσινες μεταφορές, η παραγωγή ενέργειας και απορριμμάτων, η ψηφιοποίηση και πολλά άλλα. Η πλατφόρμα ανέδειξε τις 20 κορυφαίες πόλειες μεταξύ 65 συνολικά που συμμετείχαν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλες παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση των αποκαλούμενων «πράσινων επαγγελματιών», που συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για βιώσιμα πρότυπα.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το 75% των πολιτών λέει ότι η δέσμευση ενός οργανισμού στη βιωσιμότητα επηρεάζει την απόφασή του να αγοράσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυτό είναι 90%.

Ψηλά στην ατζέντα η περιβαλλοντική απόδοση

Η Δανία ήταν η χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) το 2020. Από το 1995, οι εκπομπές άνθρακα της Κοπεγχάγης έχουν μειωθεί κατά 50% και βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η πρώτη μεγάλη πόλη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2025.

Ένα τέτοιο υποδειγματικό ιστορικό εκπομπών άνθρακα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για την πράσινη ενέργεια και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, προσελκύει επαγγελματίες και επιχειρήσεις που λαμβάνουν συνειδητά υπ' όψιν τη βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, το GetSmarter επαίνεσε τον «καινοτόμο» καθαρό αποτεφρωτή Amager Bakke, ο οποίος μετατρέπει 534.600 τόνους αστικών απορριμμάτων ετησίως σε ενέργεια – αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει 30.000 σπίτια και να θερμάνει 72.000. Λιγότερο από το 2% των απορριμμάτων της Κοπεγχάγης πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ακολουθεί η λίστα με τις 20 πιο βιώσιμες πόλεις σύμφωνα με την GetSmarter:

  1. Κοπεγχάγη
  2. Φρανκφούρτη
  3. Σαν Φρανσίσκο
  4. Ρέικιαβικ
  5. Σιγκαπούρη
  6. Άμστερνταμ
  7. Καμπέρα
  8. Στοκχόλμη
  9. Λονδίνο
  10. Βανκούβερ
  11. Βιέννη
  12. Βερολίνο
  13. Ζυρίχη
  14. Γκρενόμπλ
  15. Πόρτλαντ
  16. Λιουμπλιάνα
  17. Όσλο
  18. Λισαβόνα
  19. Μοντεβιδέο
  20. Mάσνταρ Σίτι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοπεγχάγη: Μια πόλη «ζωντανό εργαστήριο» αρχιτεκτονικής και «πράσινης» δόμησης

Η Βενετία σχεδιάζει να γίνει μια βιώσιμη πόλη μετά την ασυνήθιστη προειδοποίηση της Unesco

Η αιολική ενέργεια στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider