Πράσινη ανάπτυξη: Μια αγορά δισεκατομμυρίων αναμένει την ψηφιακή βιομηχανία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινη ανάπτυξη: Μια αγορά δισεκατομμυρίων αναμένει την ψηφιακή βιομηχανία
Ψηφιακή μετάβαση και πράσινη μετάβαση αποτελούν τις "δίδυμες προκλήσεις" της ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής δεκαετίας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο σημαντικές προκλήσεις: την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μετάβαση. «Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν δύο διαφορετικά ζητήματα, αλλά στην πραγματικότητα, είναι δίδυμες προκλήσεις: καμία δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την άλλη. Και, είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά για το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει η Κομισιόν.

Η αγορά, σε όλα τα στάδια και τους τομείς των υπηρεσιών και της παραγωγής προϊόντων, συνδέει την ψηφιακή τεχνολογία με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και των αποβλήτων. Οι νέες πρακτικές αφορούν σε τηλεδιασκέψεις αντί για ταξίδια, σε έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας στις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά, στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της γεωργίας, στη χρήση καθαρών μορφών ενέργειας και συστημάτων εξοικονόμησης και αύξησης της ενεργειακής απόδοσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες λαμβάνουν επίσης μέτρα σε ατομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, με την παράταση της διάρκειας ζωής όλων των smartphone κατά μόλις 1 χρόνο θα εξοικονομούσαμε 2,1 Mt CO2 ετησίως έως το 2030, που ισοδυναμεί με την αφαίρεση 1 εκατομμυρίου αυτοκινήτων από τους δρόμους μας. Ομοίως εναλλαγή από δίκτυα 4G σε 5G μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 90%.

Η βιομηχανία αναπτύσσει ψηφιακές τεχνολογίες για την πράσινη ανάπτυξη

Η ΕΕ αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που εξοικονομούν. Επί του παρόντος, οι ψηφιακές τεχνολογίες αντιπροσωπεύουν μεταξύ 8-10% της ενεργειακής μας κατανάλωσης και το 2-4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πρόκειται για μικρά ποσοστά αλλά για μεγάλα νούμερα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να αξιοποιηθεί μια αγορά εκατομμυρίων, σήμερα «στήνεται» μια βιομηχανία η οποία επιστρατεύει τις διαδικασίες της Ψηφιακής Βιομηχανίας (Industry 4.0), την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα (BigData) αλλάζοντας τον τρόπο παραγωγής προϊόντων εκτυπωμένων ηλεκτρονικών και μειώνοντας τα απόβλητα της παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι εκτύπωσης (inkjet) οι οποίες επιτρέπουν να προσδιορίζεται το μέγεθος της παρτίδας και να παράγεται συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εταιρείας.

Ο Thomas Kolbusch, Αντιπρόεδρος της γερμανικής εταιρείας ψηφιακής βιομηχανίας, Coatema, εξήγησε στο περιθώριο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών το ρόλο των νέων τεχνολογιών οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και έχουν εκατοντάδες εφαρμογές που αλλάζουν την καθημερινότητά μας και δημιουργούν νέα προϊόντα και μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Kolbusch, η ψηφιακή βιομηχανία και ειδικά τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά βασίζονται στην τεχνολογία εκτυπωτή μελάνης (inkjetprinting) και στα λέιζερ ως κύριες συνιστώσες της ψηφιακής τεχνολογίας. Ειδικά η διαδικασία εκτύπωσης κατευθύνει τώρα την βιομηχανία από τη μαζική κλίμακα συσκευών, στην εξατομικευμένη παραγωγή τους. Δηλαδή στην παραγωγή που γίνεται ειδικά για τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Η ψηφιακή βιομηχανία 4.0 , η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα (big data) θα αλλάξουν τελείως τη βιομηχανική παραγωγή του κλάδου και τον τρόπο παραγωγής προϊόντων εκτυπωμένων ηλεκτρονικών. Παράλληλα, εκτιμά, ότι τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν οι αισθητήρες στην αγορά, κυρίως στις ιατρικές και ενεργειακές εφαρμογές. « Θα βρίσκονται μέσα και έξω από τις μηχανές μεταδίδοντας πληροφορίες … Επίσης τα φωτοβολταικά τρίτης γενιάς δημιουργούν ήδη συναρπαστικές λύσεις στις ενεργειακές κυρίως εφαρμογές γιατί είναι εύκολα στην παραγωγή, φθηνά, ευέλικτα και προσφέρουν υψηλή απόδοση», εκτιμά.

Ωστόσο, η αγορά έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει καθώς υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν τα προγράμματα χρηματοδότησης και να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός τεχνολογικών ομάδων και startup ώστε να στηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία μια κρίσιμη μάζα νέων βιομηχανικών ευρωπαίων παικτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό success story στην Εκτυπωμένη Ενέργεια

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Πώς παράγεται κοινωνική αξία 2,5 εκατ. ευρώ από μια επένδυση 500.000

Άνοιξε η πρώτη 3D εκτυπωμένη γέφυρα στον κόσμο (pics)

gazzetta
gazzetta reader insider insider