Εταιρείες και τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν για να «πιάσει τόπο» η βιώσιμη χρηματοδότηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εταιρείες και τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν για να «πιάσει τόπο» η βιώσιμη χρηματοδότηση
greeninvestments
Έρευνα της ING αποκαλύπτει τα κριτήρια για ένα αποτελεσματικό σχέδιο βιωσιμότητας.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο και είναι η πρώτη από το 2013, προειδοποιεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να φτάσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2040. Πρόκειται για μία ζοφερή προοπτική η οποία έχει ωθήσει τους ερευνητές να κάνουν έκκληση για «άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις» στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να αποφευχθεί μια μελλοντική περιβαλλοντική καταστροφή.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των τραπεζών οι οποίες πρέπει να συντονιστούν όσον αφορά στα σχέδια δράσης για τη βιωσιμότητα. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της ING σε 450 παγκόσμιες εταιρείες, οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να αναλάβουν δράση και μάλιστα το 57 % επιδιώκει να επιταχύνει τα πράσινα σχέδια μετασχηματισμού τους. Αλλά αυτό δεν μπορούν να το κάνουν από μόνες τους.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) λένε ότι η οικονομική ύφεση που σχετίζεται με τον Covid-19 μείωσε τους προϋπολογισμούς κεφαλαιουχικών δαπανών τους προκαλώντας προβληματισμό για πως μπορούν εντέλει οι εταιρείες να επιτύχουν ρεαλιστικά τους φιλόδοξους στόχους τους.

Για τις περισσότερες εταιρείες, ένα σοβαρό σχέδιο βιωσιμότητας περιλαμβάνει τη μείωση των εκπομπών και της σπατάλης πόρων όπως αυτή προκύπτει από τα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, την ανάπτυξη εντελώς νέων μοντέλων που να βασίζονται σε μηδενικές εκπομπές και την αύξηση χρήσης των ανανεώσιμων τεχνολογιών.

Καθένα από αυτά θα χρειαστεί ένα σχέδιο χρηματοδότησης, έτσι ώστε οι δανειστές να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην αναβάθμιση της βιωσιμότητας των εταιρειών. Και αυτό ίσως να μην είναι πολύ δύσκολο καθώς οι τράπεζες φαίνεται να αυξάνουν τις προσπάθειές τους για τη διαφοροποίηση των βιώσιμων χρηματοδοτικών μέσων που προσφέρουν στις εταιρείες.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 η βιώσιμη χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 76 % σε ετήσια βάση στα 552 δισ. δολάρια, ενώ ο πιο στοχευμένος τομέας των πράσινων ομολόγων έφτασε τα 259 δισεκατομμύρια δολάρια, τριπλασιάζοντας την έκδοση για την κατηγορία από το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να βοηθήσει στη λογοδοσία

Για τις επιχειρήσεις, η πρόκληση για βιώσιμη χρηματοδότηση είναι διπλή καθώς τους επιτρέπει να κάνουν ταχύτερα βήματα προς την ικανοποίηση των όλο και πιο «πράσινων» απαιτήσεων που θέτουν τα ενδιαφερόμενα μέρη ή κανονισμοί όπως η ταξινόμηση της ΕΕ. Παράλληλα, η βιώσιμη χρηματοδότηση διασφαλίζει τη λογοδοσία: πολλά βιώσιμα χρηματοδοτικά μέσα απαιτούν από τις επιχειρήσεις να δεσμευτούν ως προς τα κριτήρια ESG. Η αποτυχία να επιτευχθούν αυτά μπορεί να «φορτώσει» στις εταιρείες χρηματική ποινή ενώ η επίτευξη των στόχων μπορεί, για παράδειγμα, να τους προσφέρει έκπτωση στα επιτόκια για δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα.

Η ING διαπιστώνει επίσης ότι το 73% των εταιρειών που έχουν εκδώσει βιώσιμα χρηματοδοτικά μέσα λένε ότι η κίνηση αυτή έχει βελτιώσει την ικανότητά τους να εφαρμόζουν ισχυρές μετρήσεις εσωτερικής λογοδοσίας. Διαπιστώνεται επίσης ότι το 48% των επενδυτών πιστεύει ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση θα είναι πιο αποτελεσματική από τη συμβατική χρηματοδότηση για να οδηγήσει τη μετάβαση των εταιρειών έντασης άνθρακα, είτε μέσω πρωτοποριακών νέων τεχνολογιών είτε καθιστώντας πιο εφικτά τα καθαρότερα επιχειρηματικά μοντέλα.

Το κέντρο βάρους πλέον μετατοπίζεται στην αξιοποίηση ενός συνόλου εργαλείων που θα προσφέρουν οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές στην αγορά για μια αποτελεσματική βιώσιμη χρηματοδότηση η οποία θα συμβάλει με τη σειρά της σημαντικά στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από τους FT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider