Μεγαλύτερες δεσμεύσεις για το κλίμα ζητούν από τις παγκόσμιες τράπεζες 113 επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερες δεσμεύσεις για το κλίμα ζητούν από τις παγκόσμιες τράπεζες 113 επενδυτές
Πιο ισχυρές δεσμεύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτούν οι επενδυτές από 63 τράπεζες.

Πιο επιθετική πολιτική κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτεί από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ένας συνασπισμός επενδυτών που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 4,2 τρις. δολαρίων. Οι Aviva Investors, Fidelity International και M&G Investments συγκαταλέγονται στην ομάδα των 115 επενδυτών οι οποίοι απευθυνόμενοι σε 63 τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank AG και Standard Chartered Plc, απαίτησαν μεγαλύτερες δεσμεύσεις ως προς τα project που χρηματοδοτούν.

Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης διακοπή των χρηματοδοτήσεων έργων άνθρακα έως το 2040 το αργότερο ενώ ζήτησαν από τις τράπεζες να δημοσιεύσουν βραχυπρόθεσμους κλιματικούς στόχους πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις των μετόχων τους το επόμενο έτος.

Οι διαχειριστές των κεφαλαίων δήλωσαν ότι οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην αποτροπή της επιδείνωσης των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Εκτιμούν επίσης ότι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να επικεντρωθούν στην προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς επηρεάζονται άμεσα τα κέρδη τους και η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές θεωρούν ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέσω εθελοντικών πρωτοβουλιών όπως η Net-Zero Banking Alliance.

Οι εταιρείες ζήτησαν επίσης από τις τράπεζες να ευθυγραμμίσουν τα κλιματικά τους σχέδια με το net zero σενάριο Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που απαιτεί τερματισμό της έρευνας και ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων ή το σενάριο των 1,5 βαθμών Κελσίου που δεν βασίζεται στις λεγόμενες τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών.

Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Αυγούστου να απαντήσουν στα συγκεκριμένα αιτήματα ενώ οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι η πρόοδος τους σε αυτά τα θέματα μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν στις Γενικές Συνελεύσεις το 2022.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Οι κεντρικές τράπεζες να εργαστούν από κοινού για την κλιματική αλλαγή

Fund για τη βιώσιμη διατροφή ετοιμάζουν Credit Suisse - JP Morgan

Alpha Bank: Ενέργεια, κλιματική αλλαγή και η στροφή προς τις ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider