Προχωρούν διαγωνισμοί και έργα για τις πράσινες μεταφορές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν διαγωνισμοί και έργα για τις πράσινες μεταφορές
Μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα μπορεί να δώσει πολύ απτά αποτελέσματα όσον αφορά στις έξυπνες μετακινήσεις.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών για πράσινες μεταφορές με την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την ανάπτυξη του φιλόδοξου πλάνου για την σύνδεση των σιδηροδρόμων με τους βασικούς λιμένες της χώρας προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα logistics hub.

Μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο το 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021» που διοργανώνει το ΤΕΕ, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα μπορεί να δώσει πολύ απτά αποτελέσματα όσον αφορά στις έξυπνες μετακινήσεις καθώς ήδη έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποτελεί τη βάση για να προχωρήσουν τα σχετικά προγράμματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σχεδιασμοί για ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών στις δημόσιες συγκοινωνίες, προγράμματα αυτόνομης οδήγησης καθώς και project car sharing και car pulling.

Αναλύοντας περαιτέρω, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Γιάννης Ξιφαράς, επεσήμανε ότι το υπουργείο δίνει έμφαση σε ενέργειες όπου οι μεταφορές θα έχουν ως κεντρική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού. Εκτός από τις αλλαγές που έχουνε επιτευχθεί σε επίπεδο, σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Ο διαγωνισμός, όπως ανέφερε ο κ. Ξιφαράς, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα αφοράς σε περίπου 800 λεωφορεία τα οποία θα είναι ηλεκτρικά (που θα φορτίζονται στα αμαξοστάσια), cng και υβριδικά ενώ η β’ φάση θα έχει τη λογική του fast charging.

Mεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στα σιδηροδρομικά έργα όπου προβλέπεται η συντήρηση και εξυγίανση του υφιστάμενου δικτύου και η ανάπτυξη νέων χαράξεων. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα διασύνδεσης των λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο ύψους 3,5 δις. ευρώ με στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα hub logistic μέσα στην προσεχή δεκαετία, με όσα ανέφερε ο κ. Χρήστος Βίνης, Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, τα έργα αφορούν σε έξι συνδέσεις: Λαύριο με αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, σύνδεση σιδηρόδρομου με λιμάνι Πάτρας, Ραφήνας με αεροδρόμιο, προβλήτα Θεσσαλονίκης με το δίκτυο, γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης και γραμμή Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο.

«Σε όλες τις νέες χαράξεις και συνδέσεις κάνουμε χρήση του προαστιακού για να βοηθήσουμε την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου του πυκνού αστικού ιστού. Συνολικά θα επιδιώξουμε τα νέα σιδηροδρομικά έργα να είναι ηλεκτροκινούμενα αλλά εξετάζουμε και το ενδεχόμενο κίνησης με υδρογόνο το οποίο έχει μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα», ανέφερε σχετικά ο κ. Βίνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider