Tip of the Day

Οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ για τα ακαθάριστα: Τι πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας

24-06-2026 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ για τα ακαθάριστα: Τι πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η δυνατότητα εμπρόθεσμης δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου έληξε την 22.6.2026. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ, πολλοί ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν ή να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό τους, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος έναρξης ή επέκτασης μιας πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό με τραγικά αποτελέσματα για ανθρώπους και περιουσίες, αλλά και βαριές ευθύνες και πρόστιμα για όποιον αμελήσει τη σημαντική αυτή υποχρέωσή του.

Με γνώμονα ότι το πραγματικό ζητούμενο είναι ο οικειοθελής καθαρισμός όσο γίνεται περισσοτέρων οικοπέδων, η ΠΟΜΙΔΑ δίνει προς αυτούς αλλά και όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, τις εξής οδηγίες ως πως το τι πρέπει ή μπορεί να γίνει στη συνέχεια, βάσει της σχετικής νομοθεσίας όπως αυτή διαμορφώθηκε και με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ:

1. Το ότι έκλεισε η πλατφόρμα δεν αποτελεί λόγο να μην προχωρήσετε έστω και εκπρόθεσμα στον καθαρισμό του οικοπέδου σας. Ολοκληρώστε τον όσο μπορείτε ταχύτερα, για να προλάβετε την πραγματοποίηση οποιουδήποτε ελέγχου ή καταγγελίας εις βάρος σας. Εάν το καθαρίσετε εγκαίρως, ευνόητο είναι ότι ουδείς θα ασχοληθεί μαζί σας στη συνέχεια.

2. Εφόσον έκλεισε η σχετική πλατφόρμα, δεν μπορείτε πλέον να υποβάλετε δήλωση ότι καθαρίσατε το οικόπεδό σας. Αν παρ΄ ελπίδα τεθεί θέμα για παράλειψη της δήλωσής σας ότι πράγματι καθαρίσατε το οικόπεδό σας, το σχετικό πρόστιμο για μη υποβολή δήλωσης καθαρισμένου οικοπέδου -το οποίο όμως είναι πράγματι καθαρισμένο- έχει μειωθεί στα 100 ευρώ (πρόταση ΠΟΜΙΔΑ).

3.Εάν σας γίνει καταγγελία ή αυτεπάγγελτος έλεγχος για μη καθαρισμό του οικοπέδου σας, σπεύσετε να συμμορφωθείτε καθαρίζοντάς το όσο γίνεται αμεσότερα, δεδομένου ότι εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία δήλωσης του καθαρισμού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, τεκμαίρεται ότι συναινείτε στον καθαρισμό της ιδιοκτησίας σας από τον οικείο δήμο, οπότε θα καταβάλετε και τη σχετική δαπάνη καθαρισμού που θα σας καταλογιστεί.

4. Το πρόστιμο που θα κληθείτε να καταβάλετε για την μη εκπλήρωση της υποχρέωσής σας αυτής ανέρχεται σε 1 ευρώ /τ.μ. με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό έχει ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ (πρόταση ΠΟΜΙΔΑ).

Συνεπώς για να αποφύγετε τη διπλή αυτή επιβάρυνση, αλλά και το πρόστιμο των 500 ευρώ για την παράλειψη υποβολής δήλωσης σε περίπτωση που δεν προβείτε σε καθαρισμό, μην αμελείτε ποτέ τον εμπρόθεσμο καθαρισμό του οικοπέδου σας.

5. Το πρόστιμο του 1 ευρώ /τ.μ. για μη καθαρισμό του οικοπέδου θα σας επιβληθεί μόνον αφού πρώτα ενημερωθείτε από το Δήμο ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη δυνατότητα της εκ των υστέρων συμμόρφωσής σας με την υποχρέωση καθαρισμού και εσείς αδιαφορήσετε. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου να εκπληρώσετε την υποχρέωσή σας [πρόταση ΠΟΜΙΔΑ].

6. Η κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου θα γίνεται προσωπικά σε εσάς και όχι με απλή ανάρτηση της πράξης στα γραφεία του Δήμου ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας [πρόταση ΠΟΜΙΔΑ].

7.Σε περίπτωση εκ των υστέρων συμμόρφωσής προς την υποχρέωση καθαρισμού και συντήρησης του οικοπέδου, μετά από τη διαπίστωση της παράβασής σας και υποβολής εμπρόθεσμης ένστασής σας, το διοικητικό πρόστιμο θα μειωθεί κατά 50% [πρόταση ΠΟΜΙΔΑ].

8. Αν κατηγορηθείτε ότι έχετε προβεί σε ψευδή δήλωση περί καθαρισμού του οικοπέδου σας, έχετε δεκαήμερη προθεσμία προκειμένου να υποβάλετε ένσταση κατά της πράξης επιβολής προστίμου για το λόγο αυτό.

9. Ποινική δίωξη για ψευδή δήλωση δεν μπορεί να σας ασκηθεί πριν παρέλθει η δεκαήμερη προθεσμία υποβολής ένστασης κατά της πράξης επιβολής προστίμου [πρόταση ΠΟΜΙΔΑ].

10. Η εμπρόθεσμη υποβολή ένστασης αναστέλλει την άσκηση ποινικής δίωξης μέχρι την έκδοση απορριπτικής απόφασης του οργάνου [πρόταση ΠΟΜΙΔΑ], ώστε αν δικαιωθείτε, να μην έχει εν τω μεταξύ ασκηθεί ασκόπως ποινική δίωξη εναντίον σας, που θα πρέπει να ανακληθεί στη συνέχεια, ταλαιπωρώντας εσάς και τη Δικαιοσύνη.

Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν δεν προλάβατε να καθαρίσετε το οικόπεδό σας μέχρι σήμερα, δεν είναι αργά να το πράξετε ακόμα και τώρα, διότι σύμφωνα με τα παραπάνω, η ακόμα και εκπρόθεσμη, οικειοθελής συμμόρφωσή σας το ταχύτερο δυνατό με την υποχρέωση καθαρισμού του οικοπέδου σας, μπορεί να σας προφυλάξει από τον καταλογισμό ή να συμβάλει δραστικά στη μείωση των προβλεπόμενων προστίμων σε βάρος σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:13

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι βορειοκορεατικά πολεμικά πλοία εξοπλίζονται με πυρηνικά όπλα

09:02

Παίζει γερή άμυνα η Metlen

09:00

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εφαρμογής της ισότητας αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών

08:57

Βουλή: Στην Ολομέλεια η ψήφιση του ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ και της τροπολογίας για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη

08:50

Μοράλες: Η κυβέρνηση ωθεί τη Βολιβία σε «εμφύλιο πόλεμο»

08:44

Οι σύμμαχοι του Τραμπ στη Λατινική Αμερική αυξάνονται

08:31

Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων χωρών για την προστασία γυναικών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

08:19

Περίπου 1.150 εμπορικά πλοία παραμένουν αποκλεισμένα στον Κόλπο

08:18

Ολυμπία Xenia: Η ιστορική εταιρεία από την Ηλεία που «βάζει» την ελιά στην αγορά των σνακ

08:12

Αντεγκλήσεις ΗΠΑ-Ιράν για το Ορμούζ και το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας

08:00

Οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ για τα ακαθάριστα: Τι πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας

07:59

Οι μεγαλύτερες μεταγραφές του 21ου αιώνα στο NBA

07:56

Η νέα βερσιόν της «επανίδρυσης του κράτους» - Ο Τσίπρας ξεγράφει την «πρώτη φορά Αριστερά» - Ο ψυχρός πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ

07:51

ΤτΕ: Τι θα κρίνει το καλό σενάριο για την οικονομία

07:42

Σκουριές: Στην τελική ευθεία η επένδυση των 2 δισ. δολαρίων - Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο έργο της Eldorado Gold στην Ελλάδα

07:33

Fly Over Θεσσαλονίκης: Bonus σε ΑΒΑΞ - ΜΕΤΚΑ για να «πιάσουν» το χρονικό ορόσημο

07:27

ΤτΕ: Ενίσχυση ηλεκτρονικών πληρωμών και κινήτρων για περιορισμό της φοροδιαφυγής

07:21

Lamda - Ελληνικό: Οι «κρυμμένες» υπεραξίες, τα χρονοδιαγράμματα, το «ανοιχτό» deal με ΙΟΝ

07:11

Δάνεια ν. Κατσέλη: Το κόστος για τράπεζες και Δημόσιο, τι αλλάζει για τους δανειολήπτες

07:06

Απελευθέρωση η ρύθμιση για τους «Κατσέληδες» - Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα - Το τηλεφώνημα που δεν περίμενε κανείς

23:58

ΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων

23:52

Συρία: Πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας»

23:46

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους

23:40

Ιράν: Εκκένωση 11.000 εγκλωβισμένων ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

23:32

Γκουτέρες: «Είναι καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για το οικολογικό κόστος των data centers»

23:25

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

23:16

Wall Street: Δεύτερη ημέρα απωλειών με «βαρίδι» την τεχνολογία - Έχασε 2,21% ο Nasdaq

22:53

Mevaco: Στο 5,73% αυξήθηκε το ποσοστό του Γ. Γκιωνάκη

22:47

Μελόνι: «Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας»

22:38

Μόλις το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε το κόστος του