
Καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού και ενώ ο υδράργυρος ήδη κινείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, το θέμα της λειψυδρίας και της υπεύθυνης χρήσης του νερού επανέρχεται.
Η εξοικονόμηση νερού τόσο στο σπίτι όσο και στις διακοπές είτε ως ντόπιοι κάτοικοί είτε ως τουρίστες είναι κρίσιμης σημασίας σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται δραματικά. Σύμφωνα με την ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την κατανάλωση νερού.
Πώς να χρησιμοποιούμε το νερό με υπεύθυνο τρόπο
- Κλείνουμε την βρύση όταν σαπουνίζουμε χέρια, πλένουμε δόντια ή ξυριζόμαστε
- Μειώνουμε τη ροή του νερού όταν σαπουνίζουμε τα πιάτα
- Προτιμάμε ένα γρήγορο ντους από το γέμισμα της μπανιέρας και κλείνουμε το νερό όταν δεν χρειάζεται
- Ενεργοποιούμε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν έχουν γεμίσει
- Τοποθετούμε ακροφύσια εξοικονόμησης στις βρύσες ώστε να μειώνεται η κατανάλωση νερού
- Επιλέγουμε καζανάκια μειωμένης ροής
- Ελέγχουμε για τυχόν διαρροές παρακολουθώντας τον μετρητή νερού όταν όλες οι παροχές είναι κλειστές
- Σε περίπτωση διαρροής σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ενημερώνουμε τον αρμόδιο πάροχο υπηρεσιών ύδατος
- Ποτίζουμε τον κήπο το πρωί ή αργά το απόγευμα για να μην εξατμίζεται το νερό
- Επιλέγουμε φυτά και λουλούδια με μικρές απαιτήσεις σε νερό
- Εφαρμόζουμε συστήματα στάγδην άρδευσης που ελαχιστοποιούν τη σπατάλη νερού
- Πλένουμε το αυτοκίνητο, τη μοτοσικλέτα ή το ποδήλατο όταν χρειάζεται με τη χρήση ενός κουβά αντί για λάστιχο
- Με κάθε ευκαιρία, ενθαρρύνουμε φίλους και οικογένεια να υιοθετήσουν καθημερινές πρακτικές εξοικονόμησης νερού, ιδιαίτερα σε περιοχές και περιόδους λειψυδρίας
Πώς να αποφεύγουμε κινδύνους για την υγεία από στάσιμο νερό σε οικιακές δεξαμενές
Αν υπάρχει κάποιο ντεπόζιτο ή δεξαμενή στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης σας, δυνητικά δημιουργείται κίνδυνος επιμόλυνσης λόγω της στασιμότητας του νερού και της αύξησης της θερμοκρασίας, καθώς και της βαθμιαίας απώλειας της υπολειμματικής δράσης του χλωρίου. Για τους λόγους αυτούς συστήνεται η αφαίρεση παλιών ντεπόζιτων/δεξαμενών και η μη τοποθέτηση νέων, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων μόνιμης ή τακτικής λειψυδρίας. Σε περίπτωση που η ύπαρξη ντεπόζιτου/ δεξαμενής κρίνεται απολύτως απαραίτητη τότε συστήνεται:
- Ο τακτικός καθαρισμός και απολύμανση αυτού σε συνεργασία με ειδικευμένους επαγγελματίες (υδραυλικούς, υπεύθυνους εργασιών απολύμανσης)
- Η σύνδεση του ντεπόζιτου/δεξαμενής με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχόμενη ανανέωση του νερού, με ταυτόχρονη ύπαρξη και σωστή λειτουργία αντεπίστροφης βαλβίδας για την αποφυγή αντίστροφης τροφοδοσίας νερού από την δεξαμενή στο δίκτυο τροφοδοσίας του παρόχου υπηρεσιών ύδατος
Πως να αποφεύγουμε κινδύνους για την υγεία από στάσιμο νερό
- Δεν χρησιμοποιούμε στάσιμα νερά για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά μόνο για ανάγκες καθαριότητας χώρων και όταν υπάρχει λειψυδρία.
- Αποστραγγίστε το στάσιμο νερό: Αδειάστε και καθαρίστε τα δοχεία, τις μπανιέρες, και τις βρύσες που μπορεί να κρατούν στάσιμο νερό.
- Συντηρείτε τους σωλήνες και τα υδραυλικά συστήματα: Βεβαιωθείτε ότι οι σωλήνες και οι βρύσες είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν διαρροές που μπορούν να δημιουργήσουν στάσιμο νερό.
- Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά όταν υπάρχει υποψία μολυσμένου νερού: Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι το νερό είναι μολυσμένο, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Το νερό αυτό, παρά την απολύμανση, παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
- Αποφύγετε τη συσσώρευση νερού σε εξωτερικούς χώρους: Αποστραγγίστε οποιαδήποτε περιοχή μπορεί να συσσωρευτεί νερό, όπως σε γλάστρες, δοχεία ή χαντάκια.
- Αποφύγετε την κατανάλωση ή την επαφή με στάσιμο νερό: Μην χρησιμοποιείτε στάσιμο νερό για πόσιμο ή για πλύσιμο τροφίμων.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.