Tip of the Day

Τι σημαίνουν τα κριτήρια ESG για τους managers

05-11-2024 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνουν τα κριτήρια ESG για τους managers

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ολόκληρες πόλεις και κοινότητες καταστρέφονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τομείς όπως η γεωργία, ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές αλλαγές, αντιμετωπίζουν τη συνεχιζόμενη επίθεση προβλέψιμα απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Τέτοια ασταθή κλιματικά μοτίβα οδηγούν σε διακυμάνσεις των τιμών και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι εταιρείες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους κλιματικούς κινδύνους πρέπει να είναι ευέλικτες στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της απειλής. Οι διευθυντές πρέπει να αξιολογήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.

Με πολλές χώρες να εδραιώνουν τη δέσμευσή τους προς έναν κοινό στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές, οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν τη νομοθεσία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτό θα δημιουργήσει νέα νομικά ζητήματα για τις εταιρείες, με τη μη συμμόρφωση να έχει δυνητικά απτό οικονομικό αντίκτυπο.

Τα καθεστώτα εταιρικής διακυβέρνησης ενισχύονται επίσης σε αρκετές δικαιοδοσίες. Αυτό προάγει μεγαλύτερη συμμόρφωση, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Ταυτόχρονα, ανοίγουν νέες πόρτες που παρουσιάζουν νέες οικονομικές προοπτικές. Η σύγκλιση κινδύνου και ανταμοιβής σε αυτόν τον τομέα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δομούν προληπτικά τα νομικά τους πλαίσια για συνεχή εμπορική βιωσιμότητα στη νέα δυναμική. Οι εταιρείες θα πρέπει τώρα να απομονωθούν έναντι των αναδυόμενων κινδύνων, ενώ εκμεταλλεύονται ευκαιρίες στον ορίζοντα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων κρατούν τα ηνία για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών των εταιρειών τους. Συχνά πρέπει να ενσωματώσουν ζητήματα ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, για να λάβουν υπόψη τα διαφορετικά συμφέροντα από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, των πελατών, των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων.

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας,συνδέονται άρρηκτα με τα κριτήρια ESG καθώς στο παρελθόν έχουν στιγματιστεί από αθέμιτες πρακτικές. Η δέσμευση του εργατικού δυναμικού και τα πρότυπα απασχόλησης έχουν παρομοίως λάβει νέες διαστάσεις, ιδιαίτερα στη μετά την COVID εποχή. Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς μια ηθική επιταγή, αλλά γίνεται γρήγορα μια βασική επιχειρηματική στρατηγική.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ρόλοι και οι ευθύνες των διευθυντών πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσονται ανάλογα με τις ρυθμιστικές τάσεις, τις εκτιμήσεις ESG και τους κλιματικούς κινδύνους. Και ενώ εξακολουθεί να υπάρχει προσδοκία από τους διευθυντές να παράγουν οικονομικά αποτελέσματα, η εξίσωση διευρύνεται όταν ενσωματώνονται ευρύτερες έννοιες της εταιρικής ευθύνης.

Η εισαγωγή παραγόντων ESG στην εταιρική διακυβέρνηση αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στον πιο παραδοσιακό ρόλο των διευθυντών. Αυτό απαιτεί μια ισορροπημένη επιχειρηματική προσέγγιση που να ενσωματώνει οικονομικούς στόχους παράλληλα με ευρύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:34

Νέο χαμηλό εβδομάδας για χρυσό με απώλειες 2%

22:21

Πετρέλαιο: Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent με τη διορία εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν να λήγει

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5,9 εκατ. ευρώ

22:00

Τσίπρας: H κοινωνική ιδιοτέλεια και η διαφθορά, είναι απειλές για την χώρα

21:49

Πάνω από 500.000 ευρώ θα κοστίζει το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο supercar της Ferrari

21:45

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 28 εκατ. ευρώ

21:36

Μ. Ανατολή: Ο Λίβανος αξιώνει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη του

21:30

AVAX: Κάτω από 5% το ποσοστό του Στέλιου Χριστοδούλου

21:22

Ισραήλ: Φυλάκισης ενός μήνα σε στρατιώτες που βεβήλωσαν άγαλμα του Χριστού στον Λίβανο

21:09

Ιράν: Οι αρχές διαψεύδουν τον Τραμπ για τις οκτώ γυναίκες που απειλούνται με εκτέλεση

21:03

«Φρένο» σε 20.000 πτήσεις από Lufthansa

21:02

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ενέργεια

20:54

Βρετανία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων για νέους κάτω των 17

20:50

«Παγώνει» το ταξίδι Βανς στο Ισλαμαμπάντ - Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες

20:39

Κάλας: Εντός 24 ωρών το δάνειο 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

20:28

Τραμπ: Θα θυμάμαι τις εταιρίες που δεν ζήτησαν επιστροφή χρημάτων λόγω δασμών

20:24

Ζελένσκι: «Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει»

20:19

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.454 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

20:07

Το μονοκλωνικό αντίσωμα για τον ιό RSV χορηγήθηκε για 1η φορά στα νεογέννητα στην Ελλάδα

20:05

Κέρδη για το πετρέλαιο από την αβεβαιότητα της αμερικανο-ιρανικής εκεχειρίας

20:00

Το «νέο Ιράν» θα είναι πιο αδύναμο, πιο σκληρό και πιο επικίνδυνο

19:58

Τραμπ: «Θα τα βρούμε με την Anthropic - Μπορούν να μας είναι πολύ χρήσιμοι»

19:53

Bureau Veritas: «Καμπανάκι» για ΣΕΔΕ 2 και τους κινδύνους υποβάθμισης των ελέγχων εκπομπών

19:47

Συνάντηση με Ράμα και Δελφοί την Τετάρτη για Μητσοτάκη

19:44

Μεξικό: «Προσχεδιασμένη» η επίθεση εναντίον τουριστών στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν

19:36

Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): «Oι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση των τελευταίων πολλών ετών»

19:23

ΛΑΝΑΚΑΜ: 1,14 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2025

19:22

Μεγάλου (Πειραιώς): Κεφαλαιακή πειθαρχία και έμφαση στην αξία των μετόχων – Διανομές 5 δισ. έως το 2030

19:22

Η Ρωσία κατέλαβε 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην Ουκρανία μέσα στο 2026

19:13

Qualco: Αύξηση εσόδων 17% το 2025 - Σημαντική ανάπτυξη στο 1ο έτος ως εισηγμένη