Tip of the Day

Τι σημαίνουν τα κριτήρια ESG για τους managers

05-11-2024 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνουν τα κριτήρια ESG για τους managers

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ολόκληρες πόλεις και κοινότητες καταστρέφονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τομείς όπως η γεωργία, ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές αλλαγές, αντιμετωπίζουν τη συνεχιζόμενη επίθεση προβλέψιμα απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Τέτοια ασταθή κλιματικά μοτίβα οδηγούν σε διακυμάνσεις των τιμών και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι εταιρείες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους κλιματικούς κινδύνους πρέπει να είναι ευέλικτες στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της απειλής. Οι διευθυντές πρέπει να αξιολογήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.

Με πολλές χώρες να εδραιώνουν τη δέσμευσή τους προς έναν κοινό στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές, οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν τη νομοθεσία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτό θα δημιουργήσει νέα νομικά ζητήματα για τις εταιρείες, με τη μη συμμόρφωση να έχει δυνητικά απτό οικονομικό αντίκτυπο.

Τα καθεστώτα εταιρικής διακυβέρνησης ενισχύονται επίσης σε αρκετές δικαιοδοσίες. Αυτό προάγει μεγαλύτερη συμμόρφωση, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Ταυτόχρονα, ανοίγουν νέες πόρτες που παρουσιάζουν νέες οικονομικές προοπτικές. Η σύγκλιση κινδύνου και ανταμοιβής σε αυτόν τον τομέα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δομούν προληπτικά τα νομικά τους πλαίσια για συνεχή εμπορική βιωσιμότητα στη νέα δυναμική. Οι εταιρείες θα πρέπει τώρα να απομονωθούν έναντι των αναδυόμενων κινδύνων, ενώ εκμεταλλεύονται ευκαιρίες στον ορίζοντα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων κρατούν τα ηνία για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών των εταιρειών τους. Συχνά πρέπει να ενσωματώσουν ζητήματα ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, για να λάβουν υπόψη τα διαφορετικά συμφέροντα από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, των πελατών, των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων.

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας,συνδέονται άρρηκτα με τα κριτήρια ESG καθώς στο παρελθόν έχουν στιγματιστεί από αθέμιτες πρακτικές. Η δέσμευση του εργατικού δυναμικού και τα πρότυπα απασχόλησης έχουν παρομοίως λάβει νέες διαστάσεις, ιδιαίτερα στη μετά την COVID εποχή. Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς μια ηθική επιταγή, αλλά γίνεται γρήγορα μια βασική επιχειρηματική στρατηγική.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ρόλοι και οι ευθύνες των διευθυντών πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσονται ανάλογα με τις ρυθμιστικές τάσεις, τις εκτιμήσεις ESG και τους κλιματικούς κινδύνους. Και ενώ εξακολουθεί να υπάρχει προσδοκία από τους διευθυντές να παράγουν οικονομικά αποτελέσματα, η εξίσωση διευρύνεται όταν ενσωματώνονται ευρύτερες έννοιες της εταιρικής ευθύνης.

Η εισαγωγή παραγόντων ESG στην εταιρική διακυβέρνηση αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στον πιο παραδοσιακό ρόλο των διευθυντών. Αυτό απαιτεί μια ισορροπημένη επιχειρηματική προσέγγιση που να ενσωματώνει οικονομικούς στόχους παράλληλα με ευρύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Γερμανία: Δικαστήριο στο Μόναχο καταδίκασε Ρώσο κατάσκοπο σε έξι χρόνια φυλάκιση

23:45

ΧΑΛΚΟΡ: Κοινοπραξία με εταιρεία από την Ταϊβάν

23:35

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από covid-19 και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

23:30

Πακιστάν-Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 6 Νοεμβρίου

23:25

ΗΠΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις σε διεθνή αεροδρόμια λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

23:21

Βουλή: Ψηφίστηκε η Σύμβαση για τη Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών στην Κέρκυρα

23:18

Μελόνι: Το δημοψήφισμα για την επικύρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος δεν θα έχει πολιτικό χαρακτήρα

23:15

Χατζηδάκης: Αντίπαλός μας η ακρίβεια και όχι η αντιπολίτευση - Ακούμε τι μας λένε οι πολίτες

23:02

Apple: Στα 102,47 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Κάτω των εκτιμήσεων οι πωλήσεις iPhone

22:42

Η Netflix προχωρά σε split μετοχών με αναλογία 10 προς 1

22:31

Λεκορνί: Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με ψηφίσματα

22:21

Amazon: Ισχυρές επιδόσεις το γ' τρίμηνο με ώθηση από το cloud - Άλμα 8% για τη μετοχή

22:10

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street - «Βαρίδι» οι τεχνολογικοί κολοσσοί

22:08

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 1,4 εκατ. ευρώ

21:54

Σερβία: Φοιτητικές διαδηλώσεις για την επέτειο της τραγωδίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ

21:45

Δύο στα δύο για το πετρέλαιο: Οριακά κέρδη με φόντο ΗΠΑ - Κίνα

21:37

Στον «πάγο» φέτος τα επιτόκια από την ΕΚΤ – Τι θα κρίνει μία νέα μείωση το 2026

21:27

Βανς: Οι πυρηνικές δοκιμές είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του πυρηνικού οπλοστασίου

21:18

ΣΥΡΙΖΑ: Η φιέστα Μητσοτάκη στην ΕΥΔΑΠ έκρυβε αυξήσεις

21:05

ΟΗΕ: 24.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα μετά την κατάπαυση πυρός

20:56

Ανάκαμψη 2% για χρυσό με «γκάζι» από Fed και Τραμπ - Σι

20:47

Meta: Στα 30 δισ. ο νέος στόχος για τις εκδόσεις ομολόγων - Παραγγελίες ρεκόρ 125 δισ. δολαρίων

20:35

Μπρατάκος: Η Ελλάδα χρειάζεται να συνδεθεί πιο δυναμικά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

20:22

Αυστρία: Μια δοκιμή πυρηνικών όπλων θα είναι επιβλαβής για την ειρήνη και την ασφάλεια

20:15

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο Μητσοτάκης - Θα παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά

20:09

Θεοχάρης: Η Ελλάδα σε ενάρετο κύκλο ανάπτυξης με τα απαραίτητα δημοσιονομικά αποτελέσματα

20:03

Enterprise Greece: Η ελληνική φιλοξενία πρωταγωνίστησε στη HOST MILANO 2025

20:00

«Καμπανάκι» για το αμερικανικό χρέος και από τον CEO της Goldman Sachs

19:54

CrediaBank: H Αφροδίτη Σεβαστή νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

19:48

Το Ισραήλ παρέλαβε τις σορούς δύο ομήρων από τη Γάζα